Η ρωσική Πολεμική Αεροπορία εξαπέλυσε την Τετάρτη τους πρώτους της βομβαρδισμούς σε δύο επαρχίες της κεντρικής Συρίας, σύμφωνα με μια πηγή στις συριακές υπηρεσίες ασφαλείας, οι οποίες όμως, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είχαν στόχο κυρίως μέλη του βραχίονα της Αλ Κάιντα στη Συρία και “μετριοπαθείς” ισλαμιστές αντάρτες που πολεμούν ενάντια στην κυβέρνηση, οι οποίοι όμως είναι σύμμαχοι της Αλ Κάιντα -πληροφορία που… ατέχνως “αποκρύπτεται”.
Η συριακή κρατική τηλεόραση επιβεβαίωσε τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, μεταδίδοντας από την πλευρά της ότι οι στόχοι των αεροσκαφών της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας ήταν κυρίως θέσεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
«Ρωσικά και συριακά αεροσκάφη διεξήγαγαν (την Τετάρτη) πολλές επιδρομές εναντίον θέσεων τρομοκρατών στη Χάμα (στη βορειοδυτική Συρία) και στη Χομς (κεντρική Συρία)», είπε η πηγή στις συριακές υπηρεσίες ασφαλείας.
«Οι επιδρομές αυτές έπληξαν τους στόχους τους με ακρίβεια, ρωσικά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη πέταξαν προηγουμένως πάνω από τους τομείς» όπου έγιναν οι επιδρομές, διευκρίνισε η πηγή αυτή μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο χωρίς να δώσει κάποιον απολογισμό των θυμάτων.
«Προσπαθούμε να εξακριβώσουμε τον απολογισμό αλλά αυτό που είναι βέβαιο είναι πως υπήρξαν πολλοί νεκροί, ειδικά μεταξύ των ηγετών των τρομοκρατών, στις επιθέσεις οι οποίες στοχοθέτησαν το Ισλαμικό Κράτος», υπογράμμισε μια πηγή στον συριακό στρατό.
Όμως σύμφωνα με τον Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, τον διευθυντή της ΜΚΟ Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο εδρεύει στο Λονδίνο και λειτουργεί ως “γραφείο Τύπου” των “μετριοπαθών” τζιχαντιστών, οι στόχοι που επλήγησαν στην επαρχία Χομς ήταν κέντρα διοίκησης του Μετώπου Αλ Νούσρα, του συριακού βραχίονα της Αλ Κάιντα, καθώς και της ισλαμιστικής οργάνωσης Άχραρ αλ Σαμ, καθώς και μικρών τοπικών οργανώσεων ενόπλων στασιαστών.
Στην επαρχία Χάμα τα αεροσκάφη έπληξαν μια αποθήκη όπλων του «Στρατού Αλ Ίζα», μιας οργάνωσης ανταρτών την οποία υποστηρίζουν αραβικές χώρες και οι Αμερικανοί στη Λατάμινα, καθώς επίσης και θέσεις των τζιχαντιστών του Μετώπου Αλ Νούσρα.
Σύμφωνα με τον Άμπντελ Ραχμάν, οι βομβαρδισμοί στο Ραστάν, στο Ταλμπίσε και στο Ζααφαράνι, στην επαρχία Χομς, δεν σκότωσαν παρά μόνο πέντε αντάρτες και 27 αμάχους, ενώ τραυμάτισαν δεκάδες αμάχους ακόμη.
Η πηγή στις συριακές υπηρεσίες ασφαλείας επιβεβαίωσε ότι μαχητικά της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας εξαπέλυσαν επιδρομές στο Ραστάν και στο Ταλμπίσε.
Η συριακή κρατική τηλεόραση έκανε λόγο για πλήγματα στη Χομς και στη Χάμα.
«Σε εφαρμογή της συμφωνίας ανάμεσα στη Ρωσία και στη Συρία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και την εξάλειψη του Ισλαμικού Κράτους, σε συνεργασία με τη (συριακή) Πολεμική Αεροπορία, ρωσικά αεροσκάφη διεξήγαγαν πολλές επιδρομές στοχοθετώντας το Ισλαμικό Κράτος», μετέδωσε.
Αναφέρθηκε σε τέσσερις τομείς στην επαρχία Χομς και τρεις στη Χάμα που βομβαρδίστηκαν.
Το συριακό καθεστώς ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας Χομς, συμπεριλαμβανομένης της ομώνυμης πρωτεύουσάς της. Τμήματα της επαρχίας βρίσκονται στα χέρια των τζιχαντιστών της Αλ Κάιντα, δηλαδή του Μετώπου Αλ Νούσρα και του Ισλαμικού Κράτους.
Δείτε βίντεο του ρωσικού στρατού από αεροπορική επιδρομή της Τετάρτης:
Από τη δική του πλευρά, ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Άστον Κάρτερ εκτίμησε ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές σημειώθηκαν σε περιοχές όπου «πιθανόν» δεν υπήρχαν δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους.
Ο επικεφαλής του Πενταγώνου εκτίμησε ότι η ρωσική στρατηγική στη Συρία, καθώς δεν προβλέπει την πολιτική μετάβαση και την αποχώρηση του Άσαντ από την εξουσία, υπάρχει κίνδυνος να ρίξει κι άλλο «λάδι στη φωτιά» του πολέμου.
Ο Ας Κάρτερ ανέφερε ότι έδωσε οδηγίες σε στελέχη του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ να συναντηθούν με ομολόγους τους της Ρωσίας «το συντομότερο δυνατόν», και πρόσθεσε πως αναμένει οι συνομιλίες που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες θα είναι «πολύ εποικοδομητικές».
Για εμάς, ως TRIBUNE, παραμένει ανεξήγητο γιατί έχει τόσο ενοχληθεί η Δύση που οι Ρώσοι βομβάρδισαν -σύμφωνα με δυτικές παραδοχές- την Αλ Κάιντα. Δηλαδή, υπάρχει κάποια “ποιοτική” διαφορά μεταξύ Αλ Κάιντα και Ισλαμικού Κράτους;
Εδώ και 15 χρόνια οι ίδιες οι ΗΠΑ δεν διατρανώνουν με κάθε τρόπο ότι η Αλ Κάιντα είναι η πηγή του κάθε κακού; Ακόμα και αυτό το Ισλαμικό Κράτος ως “διάσπαση” της Αλ Κάιντα δεν προέκυψε;
Η Δύση οφείλει να υπερασπιστεί τη λογική και την αλήθεια. Στην εποχή της επικοινωνίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα τερτίπια των πολιτικών δεν μακροημερεύουν. Εάν υπάρχει κάποια “συμφωνία” να αφεθεί η Αλ Κάιντα, ως Αλ Νούσρα, ανενόχλητη για να ανατρέψει τον Πρόεδρο της Συρίας, (που προφανώς κάτι τέτοιο συμβαίνει και με την εμπλοκή της Τουρκίας σε όλο το συριακό μπάχαλο), τότε θα πρόκειται για στρατηγική ανόητη και εγκληματική που η Δύση θα τη θερίσει -όπως και στο παρελθόν- με κάποια συγκλονιστική ανθρώπινη τραγωδία.
Δείτε βίντεο μέσα από τις πόλεις που χτύπησε η ρωσική Πολεμική Αεροπορία: