Αναταραχή προκάλεσε στο διαδίκτυο μια επιστολή -που συνέλεγε και διαδικτυακές υπογραφές-, σύμφωνα με την οποία ένας μουσουλμάνος που ζει στην Ολλανδία ζητούσε να καταργηθεί το παραδοσιακό γερμανικό πανηγύρι μπύρας Οκτόμπερφεστ (Oktoberfest) επειδή… προσβάλλει τα ισλαμικά ήθη.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή, που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, και απευθύνεται στο δημοτικό συμβούλιο του Μονάχου, οι μουσουλμάνοι προσβάλλονται επειδή οι Γερμανοί πίνουν μπύρες και οι Γερμανίδες φοράνε παραδοσιακές βαυαρικές ενδυμασίες, που αφήνουν “εκτεθειμένα” στα μουσουλμανικά μάτια τα πλούσια γερμανικά στήθη τους!
Η επιστολή συνοδευόταν και από ψηφοφορία που μάζευε διαδικτυακές υπογραφές για την κατάργηση της γερμανικής γιορτής μπύρας.
Αμέσως ξέσπασαν αντιδράσεις, με πολλούς χρήστες του διαδικτύου να καταγγέλλουν ότι οι μουσουλμάνοι απαιτούν οι Γερμανοί να καταργήσουν τα έθιμά τους επειδή τους ενοχλούν.
Πολλοί σχολίασαν ότι οι μετανάστες, οι ξένοι, οι φιλοξενούμενοι εάν προτιμάτε, απαιτούν από τους ντόπιους να αλλάξουν τρόπο ζωής και αυτό είναι θρασύτατο και απαράδεκτο.
Το Οκτόμπερφεστ είναι γιορτή μπύρας που λαμβάνει χώρα στο Μόναχο κάθε χρόνο στην περιοχή Theresienwiese. Διαρκεί δύο εβδομάδες και λήγει το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου.
Καθιερώθηκε από το 1810, οπότε έγιναν μεγάλες γιορτές για το γάμο του πρίγκιπα της Βαυαρίας Λουδοβίκου Α΄. Όλες οι ζυθοποιίες του Μονάχου προσφέρουν μπύρα στους επισκέπτες σε χαρακτηριστικές σκηνές χωρητικότητας 2-3.000 ατόμων. Σερβιτόροι και τα τελευταία χρόνια και αρκετοί επισκέπτες φορούν τις παραδοσιακές βαυαρικές ενδυμασίες.
Η επιστολή που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο αναφέρει:
Αγαπητό Δημοτικό Συμβούλιο του Μονάχου,
Σας γράφω αυτή την επιστολή για να σας επιστήσω την προσοχή σε κάτι που εγώ αλλά και πολλοί μουσουλμάνοι θεωρούμε ότι είναι άδικο και χρήζει προσοχής. Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το Οκτόμπερφεστ είναι ένα μισαλλόδοξο και αντισλαμικό πανηγύρι. Προσπαθήσαμε να το αγνοήσουμε, αλλά συμβαίνουν πάρα πολλές αντιισλαμικές συμπεριφορές στο Οκτόμπερφεστ. Όπως κατανάλωση αλκοόλ, δημόσια γύμνια, κ.τλ.
Αντιλαμβανόμαστε ότι το Οκτόμπερφεστ είναι μια ετήσια γερμανική παράδοση, αλλά εμείς, οι μουσουλμάνοι, δεν μπορούμε να ανεχτούμε αυτό το αντιισλαμικό πανηγύρι, επειδή μας προσβάλλει και μαζί με εμάς όλους τους μουσουλμάνους του κόσμου. Ζητάμε την άμεση ακύρωση του ερχόμενου Οκτόμπερφεστ.
Θεωρούμε ακόμα ότι το Οκτόμπερφεστ είναι πιθανό να προσβάλλει και όλους τους μουσουλμάνους πρόσφυγες που έρχονται από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν. Η ακύρωση του Οκτόμπερφεστ θα βοηθήσει τους πρόσφυγες να μην λησμονήσουν την ισλαμική τους ιστορία. Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας σε αυτό το ζήτημα.
Με εκτίμηση,
Μοράντ Αλμουραντί (Morad Almuradi)
Ποια είναι η αλήθεια με την επιστολή
Η επιστολή, μαζί με την ψηφοφορία, αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο στις 11 Σεπτεμβρίου, στην 14η επέτειο από το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους, και κατάφερε να συλλέξει σχεδόν 500 υπογραφές πριν “κλείσει” μερικές ημέρες αργότερα.
Η βρετανική Mirror προσπάθησε να εντοπίσει τον Μοράντ Αλμουραντί, που φέρεται να υπογράφει την επιστολή, μουσουλμάνο από την Ολλανδία. Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα, δεν υπάρχει κανένα πρόσωπο στο διαδίκτυο με αυτό το όνομα, τουλάχιστον η αναζήτηση της Google δεν έβγαλε κάτι.
Στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι η επιστολή ήταν δημιούργημα των μελών ενός διαδικτυακού φόρουμ, του 4chan, που έγινε παγκοσμίως γνωστό πέρσι όταν εκεί αναρτήθηκαν οι γυμνές φωτογραφίες των σταρ του χόλιγουντ που είχαν υποκλαπεί από τα icloud των κινητών τους τηλεφώνων.
Η Mirror καταλήγει ότι επρόκειτο για φάρσα, ίσως και για προβοκάτσια. Επίσης, πολλοί από εκείνους που υπέγραψαν διαδικτυακά την επιστολή, δεν το έκαναν για να την υποστηρίξουν αλλά -όπως αιτιολόγησαν με σύντομο κείμενο μαζί με την υπογραφή τους, για να διαμαρτυρηθούν για το θράσος των μουσουλμάνων να απαιτούν να καταργηθεί μια παραδοσιακή γερμανική γιορτή μέσα στη Γερμανία.
Η Mirror υπενθυμίζει ότι και στο παρελθόν έχουν συμβεί τέτοιες “τρολιές”, όπως το αίτημα ενός μουσουλμάνου πατέρα που ζητούσε να απαγορευτεί η Πέπα το Γουρουνάκι, επειδή πρόσβαλε το Ισλάμ.
Ωστόσο, εξαιτίας της έντασης που επικρατεί στην Ευρώπη με τους πρόσφυγες αλλά και τους τζιχαντιστές, πολλοί την “πάτησαν”, μεταξύ των οποίων και μεγάλα σάιτ, και θεώρησαν ότι η επιστολή ήταν αληθινή. Η Mirror απέδειξε ότι επρόκειτο για ένα -στην καλύτερη- κακόγουστο αστείο.