Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αναταραχή στην Ευρώπη με τους φράκτες και τα κλειστά σύνορα της Ουγγαρίας

Αναταραχή στην Ευρώπη με τους φράκτες και τα κλειστά σύνορα της Ουγγαρίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα ζητήσει εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν σχετικά με το καινούριο νομοθετικό πλαίσιο που εφαρμόζει η χώρα του για να σταματήσει την εισροή μεταναστών.

“Θα γράψω σήμερα στον πρωθυπουργό (της Ουγγαρίας) για να του ζητήσω το τελικό κείμενο των νόμων που εγκρίθηκαν” για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, προκειμένου να αποσαφηνιστεί αν η νομοθεσία αυτή είναι συμβατή με την ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου, Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ.

Ο Γιάγκλαντ δήλωσε “ανήσυχος” από τις μεταρρυθμίσεις που επιτρέπουν στη Βουδαπέστη να κηρύττει τη χώρα σε “κατάσταση κρίσης” λόγω της μαζικής μετανάστευσης.

“Θα ζητήσω διαβεβαιώσεις ότι, αν κηρυχθεί κατάσταση κρίσης, η Ουγγαρία θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα”, πρόσθεσε.

Με βάση το άρθρο 15 της Σύμβασης αυτής, μια χώρα μπορεί να παραβλέψει ορισμένα από τα δικαιώματα που διασφαλίζονται από τη Σύμβαση αλλά θα πρέπει να ενημερώσει για αυτό τον γενικό γραμματέα, υπενθύμισε ο Γιάγκλαντ.

Στο Συμβούλιο της Ευρώπης μετέχουν 47 χώρες, μεταξύ των οποίων οι 28 χώρες-μέλη της ΕΕ αλλά επίσης η Τουρκία και η Ρωσία.

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι οι Αρχές της χώρας διεκπεραίωσαν 16 αιτήσεις χορήγησης ασύλου που είχαν υποβληθεί από πρόσφυγες αφού τέθηκε σε ισχύ το νέο καθεστώς στα νότια σύνορά της με τη Σερβία, απορρίπτοντάς και τις 16 μέσα σε μερικές ώρες.

Άλλες 32 αιτήσεις οι οποίες υπεβλήθησαν βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας, δήλωσε ο Γκιόργκι Μπάκοντι, σύμβουλος του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν για ζητήματα ασφαλείας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Ο Μπάκοντι ανέφερε επίσης πως 174 άνθρωποι οι οποίοι συνελήφθησαν ενώ περνούσαν τα σύνορα παράνομα θα αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις.

Στέλεχος της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες εξάλλου επισήμανε πως οι αρχές της Ουγγαρίας απέπεμψαν έναν αριθμό αιτούντων άσυλο μέσα σε μερικές ώρες αφότου υπέβαλαν αιτήσεις, επαναπροωθώντας τους στο σερβικό έδαφος.

Ο αξιωματούχος της Αρμοστείας Έρνε Σίμον δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι είδε πολλές αιτήσεις χορήγησης ασύλου να απορρίπτονται με συνοπτικές διαδικασίες στη λεγόμενη «ζώνη τράνζιτ» στα σύνορα μετά την εφαρμογή της νέας ουγγρικής νομοθεσίας.

Ένας απεσταλμένος του Ρόιτερς, στον οποίο δεν επιτράπηκε η είσοδος στην περιοχή τράνζιτ, μίλησε με έναν Σομαλό, τον Μάκρουφ Σουχούφι Άμπντι Όμαρ, ο οποίος είπε πως η αίτησή του να του χορηγηθεί άσυλο απορρίφθηκε πριν καν περάσει μια ώρα αφότου του πήραν αποτυπώματα.

Την ίδια ώρα, η Ρουμανία διαμαρτυρήθηκε έντονα εναντίον της απόφασης της Ουγγαρίας να ανεγείρει έναν φράκτη για την παρεμπόδιση της ροής μεταναστών στα ουγγρορουμανικά σύνορα, μια απόφαση που ανακοίνωσε η Βουδαπέστη νωρίτερα την Τρίτη, εκτιμώντας ότι «δεν συμμορφώνεται προς το πνεύμα της Ευρώπης».

«Το υπουργείο Εξωτερικών (σ.σ. της Ρουμανίας) θεωρεί ότι η ανέγερση ενός φράκτη ανάμεσα σε δύο κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι στρατηγικοί εταίροι δεν αποτελεί ορθή χειρονομία από πολιτική άποψη και δεν συμμορφώνεται προς το ευρωπαϊκό πνεύμα», αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε η ρουμανική διπλωματία.

«Η ουγγρική πλευρά ενημερώθηκε για τη θέση αυτή» του Βουκουρεστίου, προστίθεται.

Το ΥΠΕΞ της Ρουμανίας διευκρινίζει ακόμη στην ανακοίνωση που εξέδωσε ότι ενημερώθηκε για τις προθέσεις της Ουγγαρίας «λίγο πριν δημοσιοποιηθούν».

Νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής της ουγγρικής διπλωματίας Πέτερ Σιγιάρτο είχε ανακοινώσει την απόφαση της κυβέρνησής του να αρχίσει «προπαρασκευαστικές εργασίες για την κατασκευή ενός φράκτη» στα σύνορα Ουγγαρίας-Ρουμανίας στην περίπτωση που «η μεταναστευτική πίεση μεταφερθεί προς την κατεύθυνση της Ρουμανίας».

Σύμφωνα με τον Σιγιάρτο, αυτό το μέτρο είναι «αναγκαίο δεδομένου ότι οι διακινητές μπορεί να αλλάξουν πορεία λόγω του υπάρχοντος φράκτη στα σύνορα Σερβίας-Ουγγαρίας».

Η Ρουμανία, η οποία δεν είναι μέλος του χώρου Σένγκεν, μέχρι στιγμής δεν έχει επηρεαστεί από τη μεταναστευτική κρίση, αντίθετα με την Ουγγαρία, που έχει μετατραπεί σε κύρια χώρα διέλευσης των προσφύγων και των μεταναστών οι οποίοι θέλουν να φθάσουν στη Γερμανία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανικός Τύπος: Πληθαίνουν οι νεκροί και οι αγνοούμενοι μετανάστες στα ελληνικά ύδατα

Συρία: 1,1 εκατ. εκ νέου εκτοπισμένοι κυρίως γυναικόπαιδα εξαιτίας των τζιχαντιστών

ΚΥΣΕΑ: Αναστέλλονται προς το παρόν οι αποφάσεις για άσυλο από τη Συρία – Ο πανάσχετος Μαρινάκης

Όρμπαν: Ο Ζελένσκι αρνήθηκε πρόταση κατάπαυσης του πυρός για την περίοδο των εορτών

ΤΑΖ: Δημοσίευμα κόλαφος για την ελληνική Δικαιοσύνη, για το τραγικό ναυάγιο στην Πύλο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr