Υψηλόβαθμος Κούρδος αξιωματούχος από την Κομπάνι που μίλησε αποκλειστικά στο TRIBUNE, διαψεύδει τους ισχυρισμούς προσφύγων – ναυαγών στο Reuters ότι ο Αμπντουλάχ Κούρντι, ο πατέρας του αδικοχαμένου Αλάν (και όχι Αϊλάν, όπως μας διευκρίνισε), είναι διακινητής προσφύγων και λαθρομεταναστών και ότι εμπλέκεται σε κύκλωμα δουλεμπόρων που μεταφέρει ανθρώπους από την Τουρκία στην Ελλάδα.
Οι Ιρακινοί πρόσφυγες Άχμεντ Χάντι Τζαουάντ και η σύζυγός του, που έχασαν την 11χρονη κόρη και τον 9χρονο γιο τους στο τραγικό ναυάγιο, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters ισχυρίστηκαν ότι ο Αμπντουλάχ Κούρντι συνεργαζόταν με τους διακινητές και οδηγούσε τη βάρκα που βυθίστηκε κατά τον διάπλου. Οι ίδιοι υποστήριξαν ότι πανικοβλήθηκε και επιτάχυνε όταν ένα κύμα χτύπησε τη βάρκα, με αποτέλεσμα αυτή να βυθιστεί.
Ο Κούρδος αξιωματούχος που μίλησε στο TRIBUNE μάς πληροφόρησε ότι στις βάρκες με τους πρόσφυγες που περνάνε το Αιγαίο, με προορισμό τα ελληνικά νησιά, δεν επιβαίνουν διακινητές.
Όπως μας εξήγησε, οι διακινητές φοβούμενοι μην συλληφθούν ζητούν από έναν πρόσφυγα να οδηγήσει τη βάρκα, στον οποίο δείχνουν και πώς να χειρίζεται τη μηχανή και απλά του κάνουν έκπτωση στο δικό του ναύλο.
Αυτό συνέβη με τον Αμπντουλάχ Κούρντι. “Εάν ήταν διακινητής θα στρίμωχνε και τη δική του οικογένεια στην ίδια βάρκα, με αποτέλεσμα να τους χάσει όλους στο ναυάγιο; Δεν θα επέλεγε έναν ασφαλέστερο τρόπο να περάσουν το Αιγαίο;”, αναρωτήθηκε ρητορικά ο Κούρδος αξιωματούχος.
Όπως μας είπε, το γεγονός ότι η φωτογραφία του μικρού Αλάν έγινε παγκόσμιο θέμα (επισημαίνοντάς μας ότι το παιδί ονομαζόταν Αλάν και όχι Αϊλάν όπως γράφεται, το όνομα είναι αρχαίο κουρδικό και όχι μουσουλμανικό), έχει ενοχλήσει τουρκικούς κύκλους που επιδιώκουν πάση θυσία να απαξιώσουν τον πατέρα του παιδιού και την ίδια τη φωτογραφία “σύμβολο” του προσφυγικού δράματος.
Ο Κούρδος αξιωματούχος αποκάλυψε στο TRIBUNE ότι η οικογένεια του Αμπντουλάχ Κούρντι ζούσε στη Δαμασκό, στην Κουρδική γειτονιά της πρωτεύουσας της Συρίας, με μακρινή καταγωγή από την Κομπάνι. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη Συρία, η οικογένεια έγινε για πρώτη φορά εσωτερικοί πρόσφυγες, αφήνοντας τη Δαμασκό στην οποία ζούσαν τουλάχιστον δύο γενιές, για να επιστρέψουν στην ασφάλεια της κουρδικής αυτοδιοίκησης της Ροζάβα (στη βόρεια Συρία) και στην πατρογονική τους πόλη, την Κομπάνι, στην οποία είχαν και συγγενείς.
Όταν το Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκε στη Ροζάβα και στην Κομπάνι, η οικογένεια του Αμπντουλάχ Κούρντι έγινε για δεύτερη φορά πρόσφυγες καταφεύγοντας μαζί με δεκάδες χιλιάδες άλλους Κούρδους αμάχους της Συρίας στην Τουρκία.
Από την Τουρκία η οικογένεια αποφάσισε να γίνουν για τρίτη φορά πρόσφυγες, να περάσουν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, με τελικό προορισμό τον Καναδά όπου ζει η αδελφή του Αμπντουλάχ Κούρντι.
Το ναυάγιο, από το οποίο επιβίωσε μόνο ο πατέρας, η σύζυγος και τα δύο του παιδιά πνίγηκαν, έβαλε τραγικό τέλος στην οδύσσεια της οικογένειας.
Ο Αμπντουλάχ Κούρντι, μόνος πλέον, έχοντας θάψει τη γυναίκα και τα αγόρια του στην Κομπάνι, έχει αποφασίσει να μείνει στη μαρτυρική κουρδική πόλη.
“Είναι πραγματικά θλιβερό το πώς η υποκινούμενη από την Τουρκία προπαγάνδα προσπαθεί να απαξιώσει τον χαμό της οικογένειας και να προσβάλλει τον πατέρα εμφανίζοντάς τον ως άνθρωπο που συνεργάζεται με τα κυκλώματα διακινητών, τον ίδιο άνθρωπο που έχασε τη γυναίκα του και τα δύο παιδιά του στα νερά του Αιγαίου”, κατέληξε ο Κούρδος αξιωματούχος.