Άρχισε τις περικοπές-σοκ η νεοεκλεγείσα νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, στην Φινλανδία, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των συνδικάτων, αλλά και τα πικρόχολα σχόλια του διεθνούς τύπου με χαρακτηριστικότερο αυτό του Reuters, ότι τώρα “η Φινλανδία δοκιμάζει τη γεύση του πικρού φαρμάκου που συνταγογράφησε η ίδια για τους Έλληνες”.
Είναι εμφανές ότι οι Φινλανδοί σε λίγο θα δηλώνουν “κοψοχέρηδες” για τις επιλογές τους,καθώς η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της Φινλανδίας,όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός Γιούχα Σιπίλα, σχεδιάζει να προχωρήσει σε δραστικές περικοπές σε άδειες, αργίες και αμοιβές στο Δημόσιο.
Μάλιστα ο διεθνής τύπος στέκεται κριτικά απέναντι στους Φινλανδούς τους οποίους αποκαλεί στενούς φίλους των Γερμανών, ενώ υπάρχουν και πικρόχολα σχόλια για την χώρα του βορρά σε σχέση με την συμπεριφορά της προς την Ελλάδα.
Ως αιτιολογία της νέας μεταρρύθμισης – σοκ στο σκανδιναβικό κράτος, σύμφωνε με την δεξιά κυβέρνηση είναι η πτώση της ανταγωνιστικότητας που από το 2007 έχει παρουσιάσει κάμψη της τάξης του 10-20%.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, περικόπτονται οι ημέρες ετήσιας άδειας για τους δημοσίους υπαλλήλους από 38 σε 30, καταργούνται δύο από τις επίσημες αργίες του φινλανδικού κράτους (τα Θεοφάνεια και της Αναλήψεως), ενώ περικόπτεται κατά ένα ποσοστό, που δεν ανακοινώθηκε προς το παρόν, και οι αμοιβές των εργαζομένων για την Κυριακή.
Ακόμα, η πρώτη μέρα που κάποιος δηλώνει ασθένεια δεν θα πληρώνεται, ενώ για τις υπόλοιπες μέρες απουσίας θα καταβάλλεται το 80% της αμοιβής,
Οι περικοπές αναμένεται να αποφέρουν στο φινλανδικό κράτος έσοδα ύψους ενός δισ. ευρώ ετησίως.
Σφοδρή ήταν η αντίδραση των συνδικάτων της χώρας, καθώς ήδη ο επικεφαλής του μεγαλύτερου σωματείου ο Αντι Παλόλα του STTK, αποκάλεσε το σχέδιο της κυβέρνησης «επίθεση στο φινλανδικό μοντέλο κοινωνικού κράτους» και πρόσθεσε πως «μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση της φινλανδικής κοινωνίας».
Η οικονομία της Φινλανδίας, σημειώνει το πρακτορείο Reuters, συρρικνώνεται κατά τα τελευταία τρία χρόνια, λόγω της ασθενούς ζήτησης από την ευρωπαϊκή και τη ρωσική αγορά, ενώ τα προβλήματα αντανακλώνται και στην κύρια εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα της τεχνολογίας.