Η Βρετανία δεν θα διστάσει να πραγματοποιήσει περισσότερα πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον θέσεων τζιχαντιστών στη Συρία, οι οποίοι σχεδιάζουν επιθέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον, υπερασπιζόμενος την εξόντωση ενός Βρετανού που είχε ενταχθεί στις τάξεις των τζιχαντιστών.
Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε χθες Δευτέρα ενώπιον του κοινοβουλίου ότι ενέκρινε αεροπορικό πλήγμα με στόχο όχημα στο οποίο επέβαινε ένας Βρετανός τζιχαντιστής στη Συρία, ο οποίος, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, σχεδίαζε επιθέσεις εναντίον της Βρετανίας.
Από την επίθεση σκοτώθηκε ο Ρέαντ Καν από το Κάρντιφ και δύο ακόμη τζιχαντιστές – ο ένας εκ των οποίων επίσης Βρετανός, ο Ρούχουλ Άμιν.
«Δεν θα διστάζαμε να το επαναλάβουμε. Αν γνωρίζουμε ότι είναι πιθανή μία ένοπλη επίθεση, αν γνωρίζουμε ποιος εμπλέκεται σε αυτήν, πρέπει να κάνουμε κάτι γι’ αυτό», είπε ο Φάλον στο ραδιόφωνο του BBC.
Οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ορισμένοι δικηγόροι άσκησαν κριτική εναντίον της απόφασης να πραγματοποιηθεί το πλήγμα τον Αύγουστο, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τις αποδείξεις που διαθέτει περί σχεδιαζόμενων επιθέσεων και να αποκαλύψει τη νομική βάση για την επίθεση.
Ισχυρίζονται ακόμη ότι η απόφαση αυτή δείχνει να έχει αντιγράψει την αμφιλεγόμενη αμερικανική πολιτική για τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και ότι περνάει τα όρια που έχει θέσει η χώρα σχετικά με τις περιπτώσεις στις οποίες θα προχωράει σε τέτοια πλήγματα.
«Το γεγονός ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον παρέκαμψε το κοινοβούλιο για να διαπράξει κρυφά αυτά τα πλήγματα είναι βαθιά ανησυχητικό, όπως και η άρνησή του να γνωστοποιήσει ποιες νομικές συστάσεις είχε λάβει», δήλωσε η Κατ Κρεγκ, διευθύντρια του νομικού τμήματος της ανθρωπιστικής οργάνωσης Reprieve.
Ανάλογο αίτημα, για δημοσιοποίηση των νομικών συμβουλών που είχε λάβει η κυβέρνηση πριν προχωρήσει στο πλήγμα, διατύπωσε και το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα.
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, αντιπολεμικός ακτιβιστής και φαβορί για την ηγεσία των Εργατικών, δήλωσε το Σάββατο ότι η απόφαση θα έπρεπε να έχει «εξεταστεί με επείγουσες διαδικασίες».
Πάντως, ο Φάλον αρνήθηκε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες σχετικά με τις αποδείξεις που διέθετε η κυβέρνηση περί σχεδιασμού επιθέσεων κατά της Βρετανίας ή για τον αριθμό των στόχων οι οποίοι έχουν επιλεγεί και οι οποίοι θα μπορούσαν να πληγούν με τον ίδιο τρόπο.