Τα δύο μικρά αγόρια, αδελφάκια, που τα άψυχα κορμάκια τους ξεβράστηκαν σε τουρκική ακτή (στην Αλικαρνασσού) την Τετάρτη ήταν προσφυγόπουλα από τη μαρτυρική κουρδική πόλη Κομπάνι, στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας.
Η οικογένεια ήθελε να μεταναστεύσει στον Καναδά, σύμφωνα με δημοσίευμα του Πολίτη της Οτάβα (Ottowa Citizen).
Τα δύο παιδιά ήταν ο Γκαλίπ και Αϊλάν Κουρντί, πέντε και τριών ετών.
Η μάχη τους για ένα καλύτερο μέλλον, διασχίζοντας το Αιγαίο προκειμένου να φτάσουν στην Κω, ήταν άνιση αφού η βάρκα που τα μετέφερε μαζί με τους γονείς τους από την εμπόλεμη πατρίδα τους, ήταν ερείπιο.
Εκείνη την ημέρα σε αυτή τη σάπια βάρκα βρίσκονταν 17 άνθρωποι και ανάμεσά τους τα ο Αϊλάν και ο Γκαλίπ.
Τα δύο παιδιά, δεν φορούσαν σωσίβια. Όταν η βάρκα ανετράπη, η πιθανότητες για να σωθούν ήταν ήδη μηδενικές.
Αργότερα, τα άψυχα σώματά τους θα βρίσκονταν στην παραλία του τουριστικού θέρετρου.
Ο πατέρας των παιδιών, Αμπντουλάχ Κούρντι, επέζησε. Η οικογένειά του λέει ότι τώρα η μόνη του επιθυμία είναι να επιστρέψει στην Κομπάνι με τη νεκρή γυναίκα του και τα νεκρά παιδιά του και να τους θάψει στην γη τους, τον έναν δίπλα στους άλλους.
Η Τεέμα Κούρντι, η θεία των παιδιών, είπε ότι ο αδελφός της Αμπντουλάχ, η σύζυγός του Ρεχάν και τα δύο αγόρια του δεν πήραν προσφυγικό άσυλο από την Τουρκία τον Ιούνιο.
Τα Ηνωμένα Έθνη δεν μπόρεσαν να τους δηλώσουν ως πρόσφυγες και η τουρκική κυβέρνηση αρνήθηκε να τους δώσει παραπάνω άδεια παραμονής. Τότε ο πατέρας απελπισμένος αποφάσισε να επιβιβαστούν στη βάρκα.
“Προσπαθήσαμε να τους χρηματοδοτήσουμε, και τόσο εγώ όσο και οι φίλοι μας, και οι γείτονες, βοηθήσαμε με ό,τι χρήματα είχαμε στις καταθέσεις μας, αλλά δεν γινόταν τίποτα. Τότε ήταν που αποφάσισαν να ανέβουν στη βάρκα. Μέχρι και το ενοίκιό τους πλήρωνα στο σπίτι που έμεναν στη Συρία, αλλά στην Τουρκία φέρονται φρικτά στους Σύρους”, είπε η Τεέμα. Πόσο μάλλον όταν οι Σύροι είναι Κούρδοι πρόσφυγες, θα συμπληρώσουμε εμείς.
Δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι εγκατέλειψαν την Κομπάνι και ζήτησαν άσυλο στην Τουρκία όταν η πόλη τους δέχθηκε επίθεση από το Ισλαμικό Κράτος τον Σεπτέμβριο του 2014.
Τον Ιανουάριο του 2015 οι Κούρδοι υπερασπιστές της πόλης έλυσαν την πολιορκία των τζιχαντιστών και τους κυνήγησαν πολλά χιλιόμετρα μακριά από την πόλη τους, ωστόσο, ακόμα και σήμερα η Κομπάνι δεν είναι ασφαλής για να επιστρέψουν οι κάτοικοί της.