Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πανικός στις Βρυξέλλες, βλέπουν επόμενο “στόχο” του Πούτιν τη Μολδαβία

Πανικός στις Βρυξέλλες, βλέπουν επόμενο “στόχο” του Πούτιν τη Μολδαβία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Για πλιάτσικο του ζωτικού χώρου της Ρωσίας ξεκίνησαν οι Ευρωπαίοι, με το ακροδεξιό πραξικόπημα που υποκίνησαν στην Ουκρανία, αλλά δεν υπολόγισαν καλά ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν δεν θα τους επέτρεπε να φτάσουν ποτέ έξω από τις πύλες της Μόσχας. Και τώρα πλέον έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν, ότι μετά την Κριμαία η “αρκούδα” θέλει δική της και την Υπερδνειστερία, αυτόνομη περιοχή της Μολδαβίας, της οποίας ο λαός ζήτησε να ενωθεί με τη μητέρα Ρωσία.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υποστήριξε ότι η Ευρώπη πρέπει να σπεύσει να συνάψει μια συμφωνία σύνδεσης με τη Μολδαβία, προκειμένου να αποτρέψει το να γίνει η χώρα αυτή ο επόμενος στόχος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος, είπε, μπορεί να προσαρτήσει ένα τμήμα της.

«Μετά τα γεγονότα στην Ουκρανία, είναι πολύ επείγον οι Ευρωπαίοι να υπογράψουν τη συμφωνία σύνδεσης με τη Μολδαβία πολύ σύντομα, μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες», δήλωσε ο Γιούνκερ σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Die Welt am Sonntag.

Ωστόσο, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρώην πρωθυπουργός ενός κρατιδίου κομπίνας και ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, φαίνεται να αγνοεί την προειδοποίηση της Μόσχας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι εάν τολμήσουν σύνδεση της Μολδαβίας με τη μερκελική Ευρώπη, τότε η Ρωσία θα προσαρτήσει αμέσως την Υπερδνειστερία στη Ρωσική Ομοσπονδία και πραγματικά προκαλεί απορία πώς ο κ. Γιούνκερ τολμά, με δεδομένη την αδυναμία της Ευρώπης να αντιδράσει, να προτείνει κάτι τέτοιο. Μήπως αυτό που επιθυμεί, πραγματικά, τόσο ο ίδιος όσο και το υπόλοιπο παρεάκι των Βρυξελλών είναι μια γενίκευση της κρίσης ώστε να “μιλήσουν” τα όπλα; Και ποια, αλήθεια, όπλα της Ευρώπης; Μήπως με αυτό τον τρόπο προσπαθούν να εμπλέξουν τις ΗΠΑ στους σχεδιασμούς του ευρωπαϊκού διευθυντηρίου, όπως συνέβη με τη Γιουγκοσλαβία;

Την ίδια ώρα, το ποντίκι που βρυχάται, βεβαίως υποκινούμενο από τους Ευρωπαίους, ο πρόεδρος της Μολδαβίας, μιας πρώην σοβιετικής δημοκρατίας 3,5 εκατ. κατοίκων, προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα τη Ρωσία να μην προχωρήσει σε κινήσεις για την προσάρτηση της Υπερδνειστερίας με τον τρόπο που προσάρτησε την Κριμαία.

Ο πρόεδρος της χώρας αντέδρασε έτσι στις δηλώσεις του αυτονομιστή προέδρου της τοπικής Βουλής της Υπερδνειστερίας (η οποία στην ουσία είναι ανεξάρτητο κράτος), ο οποίος κάλεσε τη Μόσχα να προσαρτήσει την περιοχή, η οποία κατοικείται κυρίως από ρωσόφωνους και αποσχίστηκε από τη Μολδαβία το 1990, ένα χρόνο πριν από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

«Πρέπει να αποτρέψουμε το σχέδιο του Πούτιν, πρέπει να μάθει ότι δεν μπορεί να κάνει στη Μολδαβία αυτό που έκανε στην Κριμαία», δήλωσε ο Γιούνκερ στην κυριακάτικη έκδοση της Βελτ.

«Σε διαφορετική περίπτωση η Μολδαβία μπορεί να γίνει το επόμενο θύμα της ρωσικής επιθετικότητας, ο Πούτιν αντιδρά στις ενέργειες της ΕΕ μόνον όταν καθιστούμε σαφές ότι δεν θα αποδεχθούμε τη συμπεριφορά του», είπε ο Γιούνκερ, ο υποψήφιος του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στις ευρωεκλογές του Μαΐου. Είναι να γελάει κανείς με τον Γιούνκερ! Ο Β. Πούτιν είναι ο επιθετικός; Ή εσείς, τα γερμανόφωνα φύλα της κεντρικής Ευρώπης, που αφού υποδουλώσατε εμάς τους Νότιους με το ευρώ σας, τώρα θέλετε να καταλάβετε (“σύνδεση” το λένε) και τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες; Ο Β. Πούτιν είναι επιθετικός ή αμυνόμενος όταν στην Υπερδνειστερία κατοικούν Ρώσοι;

Η Μολδαβία διαπραγματεύεται από το 2013 μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ελπίζει να ολοκληρώσει την διαδικασία αυτή ως τα τέλη του 2014.

Η ΕΕ ενέκρινε τις πολιτικές διατάξεις της συμφωνίας σύνδεσης με την Ουκρανία αυτή την εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να υπογραμμίσει την υποστήριξή της στη μεταβατική κυβέρνηση στο Κίεβο, την οποία η Ρωσία χαρακτηρίζει παράνομη. Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί μετά τις εκλογές οι οποίες προγραμματίζεται να διεξαχθούν εντός του έτους στην Ουκρανία.

Ήταν η απόφαση του έκπτωτου προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς να απορρίψει τη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ και να επιδιώξει στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία τον περασμένο Νοέμβριο η οποία πυροδότησε τις διαδηλώσεις εναντίον του οι οποίες οδήγησαν στην ανατροπή του.

Αντιδρώντας στην ανατροπή του Γιανουκόβιτς η Ρωσία προσάρτησε την χερσόνησο της Κριμαίας στη Μαύρη Θάλασσα την περασμένη εβδομάδα, υποστηρίζοντας ότι είχε καθήκον να προστατεύσει τη ρωσική μειονότητα, που αποτελεί την πλειονότητα των κατοίκων στην περιοχή. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν επικύρωσε υπογράφοντας τους νόμους για την εισδοχή της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία χθες.

Η Μολδαβία, μια από τις πιο φτωχές χώρες στην Ευρώπη, έχει φιλοδυτικές κυβερνήσεις από το 2009 και η σχέση της με τη Ρωσία —από την οποία προμηθεύεται το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που καταναλώνει— χαρακτηρίζεται δύσκολη. Και θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη εξαιτίας των φιλογερμανικών πολιτικών της που υπηρετούν αφοσιωμένα το σχέδιο του Βερολίνου για την οικοδόμηση ενός Δ Ράιχ.

map

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Διάγγελμα Πούτιν: Θα χτυπήσουμε ακόμη και με υπερηχητικούς πυραύλους την Ουκρανία

Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε τον Πούτιν στην Αν. Ευρώπη, λέει ο αρχηγός του βρετ. στρατού

«Ο ρωσικός πύραυλος έχει χαρακτηριστικά διηπειρωτικού βαλλιστικού», λέει ο Ζελένσκι – Καμία επιβεβαίωση από τη Δύση

Ουκρανία: Η επίθεση στο Ντνίπρο δεν φαίνεται να έγινε με διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, λέει αξιωματούχος της Δύσης

H Ρωσία εξαπέλυσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο κατά της Ουκρανίας, λέει το Κίεβο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr