Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σύνοδος Κορυφής: Αποφάσισαν επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Σύνοδος Κορυφής: Αποφάσισαν επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν επέκταση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία για την στάση της στο ζήτημα της Κριμαίας, προειδοποιώντας ότι αν η κατάσταση επιδεινωθεί θα ληφθούν και οικονομικά μέτρα.

Συγκεκριμένα, προστέθηκαν επιπλέον 12 ονόματα Ρώσων και Ουκρανών στη λίστα των προσώπων που παγώνουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και τους απαγορεύεται η έκδοση βίζας, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των προσώπων τα οποία υφίστανται κυρώσεις στα 33.

«Οι κυρώσεις δεν είναι ένα ζήτημα αντιποίνων. Πρόκειται για ένα εργαλείο πολιτικής», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, τονίζοντας ότι στόχος της Ε.Ε. είναι να σταματήσουν οι ενέργειες της Ρωσίας εναντίον την Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον κ. Ρομπέι, στα 12 νέα ονόματα που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν σήμερα, συγκαταλέγονται κάποιοι «πραγματικά υψηλόβαθμοι».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε ότι η Ε.Ε. έλαβε επίσης μέτρα για την εφαρμογή «οικονομικών, εμπορικών και χρηματοοικονομικών περιορισμών όσον αφορά στην Κριμαία». Αυτό θα σημάνει «περιορισμό των προϊόντων από την Κριμαία», εξήγησε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Οι 28 αρχηγοί κρατών της Ε.Ε. δεν προχώρησαν στην επιβολή απ’ ευθείας οικονομικών κυρώσεων κατά της Μόσχας, προειδοποίησαν ωστόσο ότι τα μέτρα αυτά θα έρθουν, εάν η Ρωσία κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση στην Ουκρανία.

«Βλέπουμε ότι η σκιά των κυρώσεων έχει ήδη μια επίδραση στο επενδυτικό κλίμα της Ρωσίας» είπε ο κ. Ρόμπεϊ.

Παράλληλα, οι ηγέτες της Ε.Ε. ζήτησαν την ταχεία ανάπτυξη της αποστολής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (0ΑΣΕ) στην Κριμαία, υπογραμμίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα ξεκινήσει δική της αποστολή μέσα στις επόμενες ημέρες. «Στέλνουμε ένα ξεκάθαρο, ισχυρό και συνεκτικό μήνυμα», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Οι «28» ψάχνουν επιπλέον τρόπους για την ενίσχυση των σχέσεων με την Ουκρανία, ενθάρρυναν τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομικά πληγείσα χώρα και υποστήριξαν την πρόταση για τη χορήγηση στην Ουκρανία δανείου 1,6 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στις ΗΠΑ υπάρχει επιφυλακτικότητα σχετικά με την εφαρμογή των οικονομικών κυρώσεων κατά της Μόσχας. Η Ρωσία και η Ε.Ε. βρίσκονται κοντά ως εμπορικοί εταίροι, και πολλά από τα μπλοκ των χωρών της Ε.Ε. εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ενώ στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε την Πέμπτη ότι τα οικονομικά μέτρα «θα μπορούσαν να διαταράξουν την παγκόσμια οικονομία».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανός υπ. Άμυνας: Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο στην περίπτωση που ο Πούτιν επιτεθεί

Ο Σαουδάραβας ψυχίατρος που σκόρπισε τον θάνατο πιστεύει ότι η Γερμανία έχει σχέδιο εξισλαμισμού της Ευρώπης

Φρανσουά Ολάντ: Οι επιθέσεις των Τούρκων στους Κούρδους της Συρίας είναι απαράδεκτες

Πούτιν: Δεν υπάρχει σύστημα αεράμυνας της Δύσης ή της Ουκρανίας που να μπορεί να ρίξει εύκολα τον Oreshnik

Νίκος Ανδρουλάκης: «Να αποτρέψουμε ένα νέο επικίνδυνο σενάριο ενός “τουρκολιβυκού συμφώνου”, τώρα με τη Συρία»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr