Τη δεξιοτεχνία με την οποία ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ενέταξε την Κριμαία στη Ρωσία εντοπίζουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης.
«Η ακλόνητη ψυχρότητα, με την οποία ο Πούτιν ενέταξε την Κριμαία στην ρωσική αυτοκρατορία και χάραξε νέα σύνορα στην Ευρώπη, δεν έχει προηγούμενο και βρίσκει θαυμαστές, όχι μόνο στη Ρωσία», παρατηρεί σε σχόλιό της η Frankfurter Allgemeine Zeitung και διευκρινίζει: «Ο Πούτιν δεν είναι μόνο δεξιοτέχνης στο να αιφνιδιάζει αντιπάλους, ανταγωνιστές και πρώην στρατηγικούς εταίρους, τους οποίους κάνει να φαίνονται ως στρατηγικά ηλίθιοι, αλλά είναι και ένας βιρτουόζος της προπαγάνδας. Η επίδρασή της (σ.σ. προπαγάνδας) στη Δύση, μάλιστα, δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλη από την εποχή της συζήτησης για τους εξοπλισμούς», αποφαίνεται η γερμανική εφημερίδα.
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, sτο ίδιο μήκος κύματος και η Die Welt, που επισημαίνει: «Ο ρώσος πρόεδρος υπενθύμισε την ιστορική επανένωση της Γερμανίας προκειμένου να καταστήσει σαφή τη σημασία που έχει για αυτόν η “επιστροφή” της Κριμαίας στη ρωσική αυτοκρατορία. Στην ίδια πρόταση ξεκαθάρισε τους λογαριασμούς του με τον Νικίτα Χρουστσόφ, ο οποίος το 1954 είχε δωρίσει την Κριμαία στην Ουκρανική Σοβιετική Δημοκρατία. Μίλησε και υπέγραψε το σύμφωνο για την ένταξη της χερσονήσου της Κριμαίας, η οποία από πλευράς διεθνούς δικαίου ανήκει στην Ουκρανία. Εάν υποθέσουμε ότι υπήρχε κάτι θετικό στην ομιλία του Πούτιν, ήταν ο υπαινιγμός ότι δεν προτίθεται να αρπάξει και άλλες περιοχές της Ουκρανίας. Ωστόσο, πόσο αξιόπιστη είναι αυτή η διατύπωση μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, η οποία στηρίχθηκε σε ένα διαφιλονικούμενο και σκηνοθετημένο από τη Μόσχα δημοψήφισμα;» διερωτάται η εφημερίδα.
«Μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων η Ευρώπη βίωσε την κατάρρευση μιας σταθερής τάξης ασφαλείας που ίσχυες επί δεκαετίες», παρατηρεί η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, θέτοντας το ερώτημα «πώς θα αντιμετωπισθεί ο Πούτιν» και δίνοντας την απάντηση ότι «κανείς δεν το ξέρει». «Για τους λαούς της Μεσευρώπης επέστρεψαν τα φαντάσματα του παρελθόντος, ο εφιάλτης τους», καταλήγει το σχόλιο.