Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πώς η Ε.Ε. υπονόμευσε την Ιρλανδία οδηγώντας την στο μνημόνιο

Πώς η Ε.Ε. υπονόμευσε την Ιρλανδία οδηγώντας την στο μνημόνιο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωπαϊκή Ένωση, Ιρλανδία, Μνημόνιο,

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χρησιμοποιώντας την τακτική των ανώνυμων πηγών προσπάθησαν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη των αγορών στην Ιρλανδία, αυξάνοντας τις πιέσεις στην κυβέρνηση της να αποδεχθεί το μνημόνιο το 2010, υποστήριξε ο τότε γ.γ. του υπουργείου.

Καταθέτοντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία ερευνά την τραπεζική κρίση που ανάγκασε την Ιρλανδία να δεχθεί πακέτο 64 δισ., ο Κέβιν Κάρντιφ αναφέρθηκε σε υπόγειες μεθόδους άσκησης πίεσης στην κυβέρνηση, χωρίς να διευκρινίσει εάν οι αξιωματούχοι που έκαναν αυτές τις διαρροές ήταν από την ΕΚΤ ή την Ε.Ε.

«Ήταν σαφέστατα ανάρμοστο, εξ αρχής κι ενώ προσπαθούσαμε να πάρουμε τις αποφάσεις μας, αυτές οι ενημερώσεις των δημοσιογράφων από την πίσω πόρτα χρησιμοποιήθηκαν για να υπονομεύσουν τη θέση μας στην αγορά για να εντείνουν τις πιέσεις… Τα δημοκρατικά συστήματα δεν θα πρέπει να επαφίενται στην υπονόμευση και τη διαρροή παραπληροφόρησης μέσω ανώνυμων δηλώσεων».

Η ιρλανδική κυβέρνηση «πιέστηκε αρκετά» από την ΕΚΤ για να αποδεχθεί το μνημόνιο Ε.Ε.-ΔΝΤ το 2010 και εμποδίστηκε στο να επιφέρει ζημιές σε κατόχους μετοχών των τραπεζών, είπε ο Κάρντιφ. «Εκείνη την περίοδο που αποδεχθήκαμε το μνημόνιο μας πίεσαν αρκετά σκληρά».

Η ΕΚΤ από την πλευρά της διαψεύδει ότι άσκησε αδικαιολόγητη πίεση στο Δουβλίνο για να φορτώσει στους φορολογούμενους το χρέος των τραπεζών.

Ωστόσο είναι σαφής η «πίεση» σε επιστολή του τότε επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ προς το Δουβλίνο, τον Νοέμβριο του 2010, με την οποία η Κεντρική Τράπεζα υπογραμμίζει ότι δεν πρόκειται να παρατείνει την έκτακτη βοήθεια προς τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας, εάν το Δουβλίνο δεν υπογράψει το μνημόνιο. Η Ιρλανδία υπέγραψε τελικά δυο ημέρες αργότερα.

Σύμφωνα με τον Κάρντιφ, η ιρλανδική κυβέρνηση είχε μέχρι τότε την υποστήριξη του ΔΝΤ στην σκέψη της να μοιραστεί το βάρος με τους κύριους ομολογιούχους των υπό κατάρρευση τραπεζών, αλλά η θέση του τότε επικεφαλής του Ταμείου, Ντομινικ Στρος Καν απορρίφθηκε σε τηλεδιάσκεψη με τους αξιωματούχους της Ε.Ε. και της ΕΚΤ, υποστήριξε ο Κάρντιφ, επικαλούμενες πληροφορίες που όπως είπε είναι αξιόπιστες.

Ήταν «πολύ έντονα αρνητικά η αντίδραση της ΕΚΤ και των άλλων ότι δεν θα προχωρήσει το πρόγραμμα βοήθειας εάν συμπεριληφθεί ότι οι κύριοι ομολογιούχοι θα μοιραστούν το βάρος», είπε ο Κάρντιφ και συμπλήρωσε: «Φυσικά, επίσημα, η απόφαση ήταν της Ιρλανδίας για το εάν θα επιβαρυνθούν οι ομολογιούχοι, αλλά ήταν από αυτές τις αποφάσεις χωρίς άλλη επιλογή».

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ουκρανός Πρεσβευτής Λονδίνο: Οι ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι έτοιμες για έναν μακρύ πόλεμο με τη Ρωσία

Στα χαμηλά οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην ΕΕ – Κίνδυνος στο στόχο μείωσης ρύπων

Μπορεί η ΕΕ να βάλει φρένο στην Temu;

Κ. Καραμανλής: Αιχμές κατά Μητσοτάκη για τη διαγραφή Σαμαρά – «Όχι» στην Προεδρία της Δημοκρατίας

Ζελένσκι: Οι βορειοκορεατικές δυνάμεις στη Ρωσία ενδέχεται να φτάσουν τους 100.000 στρατιώτες

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr