Το ζήτημα της Ελλάδας αναμένεται να συζητηθεί στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G-7 που συνέρχεται στο Ελμάου, της Βαυαρίας, από αύριο Κυριακή, ενώ το πλέον πιθανό είναι , η πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών να απασχολήσει και την κατ ιδίαν συνάντηση που θα έχουν πριν την έναρξη της συνόδου ο Μπαράκ Ομπάμα και η Άνγκελα Μέρκελ.
Άλλωστε το ζήτημα της Ελλάδας, έχει πλέον αποκτήσει παγκόσμιο ενδιαφέρον και οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς βρίσκονται πλέον σε ιδιαίτερα κρίσιμη φάση και οι εξελίξεις δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο.
Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν πριν την επίσημη έναρξη των εργασιών, το πρωί της Κυριακής, και λόγω του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που υπάρχει και από τις δυο πλευρές , θεωρείται βέβαιο ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα ζητήσει ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης.
Στη σύνοδο των ηγετών των επτά ισχυρότερων οικονομικά χωρών του πλανήτη θα συζητηθούν οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.
και η συνάντησ
Ο Ντέιβιντ Κάμερον (Βρετανία), ο Φρανσουά Ολάντ (Γαλλία), ο Μπαράκ Ομπάμα (ΗΠΑ), ο Σίνζο ‘Αμπε (Ιαπωνία), ο Ματέο Ρέντσι (Ιταλία) και ο Στίβεν Χάρπερ (Καναδάς) θα συζητήσουν μεταξύ άλλων για την παγκόσμια οικονομία και το εμπόριο, για την διαχείριση κρίσεων στον τομέα της υγείας, για το πρόβλημα των προσφύγων, για το κλίμα, για τα ζητήματα ασφάλειας, την ενέργεια και την αναπτυξιακή πολιτική. «Σκεφτόμαστε μπροστά. Ενεργούμε μαζί», είναι ο τίτλος που έχει δώσει η γερμανική προεδρία, ενώ η ‘Αγγελα Μέρκελ, σε μήνυμά της ενόψει της Συνόδου, τόνισε ότι η G-7 μπορεί να αναλάβει την διεθνή ευθύνη της μόνον εφόσον είναι αποφασισμένη να εργαστεί για την ελευθερία, την δημοκρατία, το κράτος δικαίου και το διεθνές δίκαιο.
Εκτός από τους ηγέτες της G-7, στο Ελμάου θα παρευρεθούν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, αλλά και οι ηγέτες της Τυνησίας, της Αιθιοπίας, του Ιράκ, της Λιβερίας, της Νιγηρίας και της Σενεγάλης, προκειμένου να συζητήσουν ειδικά θέματα που απασχολούν τις χώρες τους.