Διαβάστε σχετικά για Αλ Κάιντα, Αλεξιπτωτιστές, Αφρική, Βίντεο, Γαλλία, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμιστές, Λεγεώνα των Ξένων, Λιβύη, Μοχτάρ Μπελμοχτάρ, Νίγηρας, Τζιχαντιστές,
Στις εντυπωσιακές εικόνες που έδωσαν στη δημοσιότητα οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις, βλέπετε Γάλλους αλεξιπτωτιστές να πηδάνε σε εχθρική περιοχή που ελέγχεται από τζιχαντιστές κοντά στα σύνορα Λιβύης και Νίγηρα.
Οι άνδρες που βλέπουμε να πέφτουν με τα αλεξίπτωτα ανήκουν στη θρυλική γαλλική Λεγεώνα των Ξένων και συγκεκριμένα στο Δεύτερο Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών της Λεγεώνας των Ξένων.
Πρόκειται για επιχείριση στο Πέρασμα Σαλβαντόρ, στα σύνορα μεταξύ Λιβύης και Νίγηρα, που έγινε στο πλαίσιο ευρύτερης εκστρατείας στη Σαχέλ ενάντια στους τζιχαντιστές.
Η Γαλλία ξεκίνησε να στήνει μια διοικητική βάση στον βόρειο Νίγηρα στα τέλη του 2014. Στόχος της Γαλλίας είναι οι πολυεθνικές ομάδες τζιχαντιστών που δρουν στρατιωτικά στη νότια Λιβύη και στη Μαυριτανία.
Με το Ισλαμικό Κράτος να αυξάνει συνεχώς την παρουσία και τη δύναμή του στη βόρεια Αφρική, με τη Λιβύη να χρησιμοποιείται ως πύλη για την Ευρώπη, η Γαλλία έχει κάθε λόγο να ανησυχεί και να θέλει να χτυπήσει το πρόβλημα στη ρίζα του, ειδικά όταν το ίδιο το Παρίσι έχει γίνει πεδίο μάχης τζιχαντιστών.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη νότια Λιβύη δρα μια ένοπλη δύναμη 300 τζιχαντιστών που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.
Επίσης, στην ίδια περιοχή κινείται και ο οπλαρχηγός τζιχαντιστής Μοχτάρ Μπελμοχτάρ, πρώην πρωτοπαλίκαρο της Αλ Κάιντα, τώρα τελευταία εντάχθηκε στο Ισλαμικό Κράτος.
Όλες αυτές οι χώρες γύρω από τη Λιβύη ήταν παλιές γαλλικές αποικίες. Οι Γάλλοι ακόμα αισθάνονται ότι προβλέπεται να εμπλέκονται στα εσωτερικά της κεντρικής Αφρικής ως “χωροφύλακες”. Δεν είναι τυχαίο που πολλοί μουσουλμάνοι καταγόμενοι από αυτές τις χώρες, αν και Γάλλοι πολίτες, έχουν τη Γαλλία στη “μπούκα” και προσχωρούν πρόθυμα στο Ισλαμικό Κράτος.
Η Γαλλία, σε ό,τι αφορά τους τζιχαντιστές, “πληρώνει” το αποικιοκρατικό της παρελθόν και το νεοαποικιακό της παρόν στην περιοχή.
Να αναφέρουμε επίσης ότι 3.000 Γάλλοι στρατιώτες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Μαλί, στη Μπουρκίνα Φάσο, στον Νίγηρα και στο Τσαντ.