Την ανάγκη παρεμβάσεων για την διατήρηση της υγιεινής του πάγου που παράγεται σε παγομηχανές ανέδειξε έρευνα που διεξήχθη στην Αγγλία (που ισχύει και διεθνώς) σύμφωνα με την οποία ο πάγος σε έξι από τα δέκα εστιατόρια έχει πιο πολλά βακτηρίδια από το νερό της τουαλέτας.
Τα τελευταία χρόνια, διεθνώς, έχει παρατηρηθεί ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον και προσοχή στην ποιότητα του πάγου που καταναλίσκεται ή διακινείται στην διατροφική αλυσίδα, για παράδειγμα σε εστιατόρια και ταχυφαγεία, σε αλυσίδες τροφίμων, σε supermarkets που πουλάνε προϊόντα σε πάγο (π.χ. ψάρια), σε βιομηχανίες, κλπ.
Δυστυχώς τα αποτελέσματα των ερευνών των αρμοδίων φορέων και των εταιρειών που ασχολούνται με την τεχνολογία αυτή είναι απογοητευτικά και αρνητικά.
Ο πάγος που διακινείται και χρησιμοποιούμε στην αγορά είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό μολυσμένος κι όχι μικροβιακά ανέπαφος. Το αποτέλεσμα είναι πολλές από τις διατροφικές διαταραχές (έως και σοβαρές) να προέρχονται από αυτή την απαράδεκτη κατάσταση χωρίς καν να το υποπτευόμαστε.
Οι περισσότεροι επιχειρηματίες ελλείψει ουσιαστικού νομοθετικού πλαισίου δεν ασχολούνται στον βαθμό που θα έπρεπε (ώστε να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία) με το θέμα, και δεν επενδύουν, ακόμα και τα λίγα χρήματα που χρειάζονται, στην διαδικασία απολύμανσης των παγομηχανών τους.
Οι κρατικοί φορείς έχουν αντιληφθεί την σημαντικότητα και την σοβαρότητα του προβλήματος για την δημόσια υγεία και προσπαθούν να βρούνε μια τεχνικά κατοχυρωμένη λύση, να τηρείται αρχείο παγομηχανής με πιστοποιητικό καθαρισμού και απολύμανσης .
Το θέμα είναι ότι στα γρανάζια της γραφειοκρατίας αυτό καθυστερεί με αποτέλεσμα να υφίσταται το πρόβλημα και να επιβαρύνεται η υγεία των καταναλωτών.