Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Γιαζίντι, Δουλεία, Δουλεμπόριο, Ερωτική Σκλάβα, Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Τζιχαντιστές,
Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ιράκ (Iraqi Human Rights Committee – IHRC), αναφέρει ότι περισσότεροι από 3.500 Γιαζίντι έχουν αιχμαλωτιστεί από το Ισλαμικό Κράτος από τις αρχές Αυγούστου.
Η επιτροπή, που σχετίζεται με το ιρακινό κοινοβούλιο, αναφέρει ότι 441 Γιαζίντι, οι 280 γυναίκες, έχουν μέχρι στιγμής διασωθεί.
Σύμφωνα με τις ιρακινές Αρχές αιχμάλωτοι στα χέρια των τζιαντιστών είναι 1.597 γυναίκες Γιαζίντι, οι οποίες κατέληξαν στα σκλαβοπάζαρα και 1.986 άνδρες.
Οι Κούρδοι νομοθέτες έχουν ετοιμάσει ένα πακέτο μέτρων και παροχών ώστε να ανακουφίσουν τους Κούρδους Γιαζίντι και να τους βοηθήσουν να επιστρέψουν στη φυσιολογική ζωή.
Μεταξύ αυτών είναι οικονομική βοήθεια αλλά και η πιθανότητα να τους παρασχεθεί άσυλο στη Γερμανία, όπου ήδη ζούνε 100.000 Κούρδοι Γιαζίντι.
Οι Αρχές του Κουρδιστάν ανησυχούν για τον κοινωνικό στιγματισμό που πιθανώς να κυνηγά τις γυναίκες όταν επιστρέψουν στις κοινότητές τους, εξαιτίας του γεγονότος ότι βιάστηκαν από τους τζιχαντιστές και πολλές πουλήθηκαν ως ερωτικές σκλάβες.
Άλλοι Κούρδοι αξιωματούχοι είναι της άποψης ότι οι γυναίκες δεν θα στιγματιστούν. Ήδη 150 γυναίκες που έχουν επιστρέψει στις οικογένειές τους, μερικές ακόμα και 12 ετών, όχι μόνο δεν στιγματίστηκαν αλλά και οι συμπατριώτες τους τις υποδέχτηκαν ως ηρωίδες.
Ωστόσο, ένα ακόμα πρόβλημα των γυναικών είναι τα ψυχολογικά προβλήματα που τους έχουν προκληθεί από την αιχμαλωσία τους. Οι περισσότερες δεν μπορούν να συνέλθουν, βρίσκονται σε κατάθλιψη, αισθάνονται απελπισία, υποφέρουν από τις αναμνήσεις όσων βίωσαν.
Να υπενθυμίσουμε ότι οι Κούρδοι Γιαζίντι δεν είναι μουσουλμάνοι, αλλά οπαδοί του Ζωροαστρισμού, όπως αυτός επιβίωσε μέχρι τις ημέρες μας.