Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πάσχα στην Νότια Εύβοια: περνάμε απέναντι!

Πάσχα στην Νότια Εύβοια: περνάμε απέναντι!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Επισκεπτόμενοι το νότιο άκρο της Εύβοιας, ανακαλύψαμε έναν καταπληκτικό προορισμό, όπου οι εναλλαγές του τοπίου και η σύνθεση βουνού και θάλασσας μαγεύουν τον επισκέπτη με την πρώτη ματιά.

Η νότια Καρυστία αποτελεί έναν τόπο κοντινό, αλλά συνάμα φιλόξενο, με μυστήριο και με μία άγρια ομορφιά που σε κρατάει καθηλωμένο. Με πλοίο από την Ραφήνα σε 1 ώρα είστε Μαρμάρι ή με φέρι μποτ σε 45’ λεπτά βγαίνετε στα Νέα Στύρα.

Βέβαια, υπάρχει πάντα η εναλλακτική πρόταση να επισκεφτείτε την περιοχή οδικός από Χαλκίδα.

Ξεκινώντας το οδοιπορικό μας από το βορειότερο τμήμα του δήμου Καρύστου, τα Μεσοχώρια, επισκεφτήκαμε την σπάνιας ομορφιάς παραλία “Αλμιρίχη”.

Εν συνεχεία, κατηφορίσαμε στον Αλμυροπόταμο όπου γευτήκαμε εξαιρετικής ποιότητας θαλασσινούς μεζέδες με την συνοδεία ούζου.

Επόμενος σταθμός ήταν τα Νέα Στύρα. Τουριστικός προορισμός ήδη από την δεκαετία του 1950, τα Νέα Στύρα διαθέτουν πληθώρα τουριστικών καταλυμάτων, εστιατορίων και καφέ.

Ανηφορίζοντας επισκεφτήκαμε την ξακουστή Πύλη των Αρμένων. Πρόκειται για μία πύλη γεμάτη ιστορία, η οποία δεσπόζει πάνω από τα Στύρα.

Βρίσκεται στην κορυφή του Αγίου Νικολάου ή Διακόφτι, σε ύψος 450 μέτρων, στο όρος Κλιόσι.

Το κάστρο χτίστηκε πάνω στο τείχος της αρχαίας Ακρόπολης των Στυρών, κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας, και η μεγαλιθική πύλη της σώζεται μέχρι σήμερα, προκαλώντας δέος και θαυμασμό στον επισκέπτη.

pili karystos

Τα γραφικά Στύρα, όπως και το διπλανό χωριό Ρεούζι, διαθέτουν παραδοσιακές ταβέρνες με εξαιρετικής ποιότητας κρέατα και άλλα εδέσματα.

Η γαστρονομία, άλλωστε, αποτελεί ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Νότιας Εύβοιας, καθώς η κουζίνα της συνδυάζει καταπληκτικής ποιότητας ντόπια προϊόντα σε ανταγωνιστικές τιμές.

Ένα από τα must της τοπικής γαστρονομίας αποτελεί αναμφίβολα το ξακουστό κατσικάκι Καρύστου, καθώς και τα τροπιτάρια και τα παραδοσιακά ζυμαρικά “κουρκουμπίνες”.

Επισκεπτόμενοι το χωριό Πόθι, δοκιμάσαμε παραδοσιακό κατσικάκι γάστρας στην εξοχική ταβέρνα ‘Ξυπόλητος’. Εξίσου καλά, και σε χαμηλές για την ποιότητα τιμές, φάγαμε στις ταβέρνες στο πανέμορφο και καταπράσινο χωριό Παραδείσι. Στην ταβέρνα του Μπάνου στο Χωνί δοκιμάσαμε παραδοσιακή χορτόπιτα και κόκορα κοκκινιστό με κουρκουμπίνες.

Το βράδυ μείναμε στο ξενοδοχείο “Αλυκές” στο Μαρμάρι, όπου το επόμενο πρωί η Δήμητρα μας ετοίμασε ένα εξαιρετικό πρωινό.

Το παραθαλάσσιο ψαροχώρι χτισμένο στις όχθες ενός καταπληκτικού κόλπου, διαθέτει πανέμορφες παραλίες και τα μαγαζιά του είναι κυριολεκτικά μέσα στη θάλασσα. Απολαύσαμε τον καφέ μας στην παραλία και, έπειτα, γευτήκαμε καταπληκτικούς θαλασσινούς μεζέδες.

Αναχωρώντας από το Μαρμάρι επισκεφτήκαμε την αρχόντισσα της Εύβοιας, Κάρυστο.

Διοικητικό και εμπορικό κέντρο από αρχαιοτάτων χρόνων, η Κάρυστος διακρίνεται για την καταπληκτική ρυμοτομία της και για τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της.

Το ρυμοτομικό σχέδιο έγινε βάσει σχεδίου και κατόπιν παραγγελίας του τότε Βασιλιά της Ελλάδας, Όθωνα, από τον Βαυαρό μηχανικό Μίρμπαχ. Αυτός ήταν και ο λόγος, άλλωστε, που η κωμόπολη το 1848 μετονομάστηκε σε Οθωνόπολις.

Στην ανατολική πλευρά της παραλίας, δίπλα στο λιμάνι, βρίσκεται το παλαιό ενετικό φρούριο Μπούρτζι, το οποίο επισκευάστηκε, αναστηλώθηκε και εξωραΐστηκε το 1960 από την Αρχαιολογική Εταιρεία.

Κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, το Μπούρτζι φιλοξενεί πληθώρα εκθέσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Βορειότερα, στους πρόποδες του όρου Όχη, δεσπόζει το Castello Rosso (Κόκκινο Κάστρο). Εγκατεστημένο ανάμεσα στα γραφικά χωριά Γραμπιάς και Μύλοι, αποτελεί σημαντικό αξιοθέατο της περιοχής. Μετά, μάλιστα, την πρόσφατη φωταγώγηση του, το κάστρο δίνει επιπρόσθετη αίγλη στην όμορφη κωμόπολη της Νότιας Εύβοιας.

Την δεύτερη νύχτα μας την περάσαμε στην Κάρυστο, ανακαλύπτοντας τα όμορφα μαγαζιά της παραλίας.

Την επόμενη ημέρα σηκωθήκαμε νωρίς, με σκοπό να επισκεφτούμε τα μυστηριώδη μέρη του Κάβοντορο. Πρώτη στάση της διαδρομής μας ήταν ο Πλατανιστός, με το πέτρινο γεφύρι και τον παραδοσιακό νερόμυλο στο Πανωχώρι.

Κατηφορίζοντας από το χωριό, σε απόσταση 5 περίπου χιλιομέτρων, βρίσκεται η ξακουστή για την ομορφιά και επικινδυνότητα της παραλία “Ποτάμι”.

Από τα πλέον μυστηριώδη ευρήματα της περιοχής αποτελούν τα Δρακόσπιτα.

Πρόκειται για 25 οικοδομήματα παλαιολιθικής εποχής, που ο μύθος τα θέλει να έχουν κατασκευαστεί από δράκους.

Το σπουδαιότερο και πιο εντυπωσιακό όλων είναι αυτό που είναι κατασκευασμένο στην κορυφή του όρους Όχη, πάνω από την Κάρυστο, σε υψόμετρο 1.400 περίπου μέτρων.

Έχει φτιαχτεί με μεγάλους ογκόλιθους που έχουν αποκοπεί από τον γύρο χώρο, έχουν πελεκηθεί και έχουν ταιριαχθεί ο ένας με τον άλλον με θαυμάσιο τρόπο και χωρίς να έχει χρησιμοποιηθεί κανενός είδους συνδετικό υλικό! Το πάχος των τοίχων του είναι περίπου 1,50 μέτρα.

Οι εσωτερικές διαστάσεις του κτίσματος είναι σχεδόν 5 x 10 μέτρα. Η είσοδός του είναι χαρακτηριστική τρίλιθη είσοδος σχήματος Π, από μεγάλες κολώνες. Η πλάκα πάνω από την είσοδο έχει διαστάσεις 4 μ. μήκος x 2 μ. πλάτος x 0,30 μ. πάχος!

Αυτή η πλάκα που ζυγίζει περίπου 10 τόνους, πώς μετακινήθηκε; Πώς σηκώθηκε στο ύψος των 2 μέτρων που είναι τοποθετημένη; Τι εξυπηρετούσε ένα τέτοιο ιδιαίτερα προσεγμένο κατασκευαστικά κτίσμα στο υψόμετρο των 1400 μέτρων σε μία ιδιαίτερα δύσβατη περιοχή;

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που διαιωνίζουν τον μύθο για τον σκοπό και τον τρόπο κατασκευής αυτών των αξιοθαύμαστων και περίεργων, ταυτόχρονα, χτισμάτων!

drakospita

Οδεύοντας προς τα αρβανιτοχώρια του Καβοντόρο, οι μύθοι συνεχίζουν να τροφοδοτούν την σκέψη μας. Το τοπίο είναι μαγευτικό και άγριο.

Καταλήγουμε το οδοιπορικό μας στο χωριό Αντιά, όπου ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια πανάρχαια συνήθεια που διατηρείται μέχρι τις μέρες μας αλλά τείνει να χαθεί.

Οι γηραιότεροι του χωριού μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους με σφυρίγματα.

Είδαμε ιδίοις όμμασι ότι οι γέροντες μπορούσαν να μιλούν από βουνό σε βουνό και από λόφο σε λόφο, μέσω των αντίλαλων των σφυριγμάτων.

Η επικοινωνία δεν περιορίζεται μόνο σε απλές κουβέντες, αλλά σε ολόκληρες προτάσεις που αποδίδονται με απόλυτη ευκρίνεια. Αυτό το μοναδικό ιδίωμα έχει προκαλέσει το διεθνές ενδιαφέρον ερευνητών, ΜΜΕ και επισκεπτών.

Όπως δήλωσε αποκλειστικά στο tribune.gr ο Δήμαρχος Καρύστου, κ. Νίκος Μανώλης: “η Σφυριά αποτελεί μία γλώσσα επικοινωνίας που συναντάτε ταυτόχρονα στα Πυρηναία Όρη, στην Ισπανία και τη Γαλλία, και σε κάποιες απομακρυσμένες περιοχές της Τουρκίας.

Αυτός ο πανάρχαιος κώδικας επικοινωνίας, βέβαια, πρέπει να διασωθεί και να περάσει και στις επόμενες γενιές, καθώς αποτελεί σημαντική πολιτιστική κληρονομιά που θα μπορούσε να έχει πολύπλευρα οφέλη και για τον τουρισμό της περιοχής.

Για αυτό έχουμε καταβάλει τεράστιες προσπάθειες και σε συνεργασία με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής UNESCO, κα Μαρία – Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου – Τζιτζικώστα, έχουμε προωθήσει την εγγραφή της ‘Σφυριάς’ στον αντιπροσωπευτικό παγκόσμιο κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO”.

Κλείνοντας, ο Δήμαρχος Καρύστου, μας ευχήθηκε καλή διαμονή και μας κάλεσε να περάσουμε τις διακοπές του Πάσχα στην περιοχή του δήμου Καρύστου.

Αναμφίβολα η εμπειρία ήταν μοναδική. Η Νότια Καρυστία έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα για να την επιλέξει κάποιος για τις διακοπές του Πάσχα.

Κοντινός προορισμός, χαμηλό κόστος μετακινήσεων, διαμονής και φαγητού, αρκετά τοπικά έθιμα και παραδόσεις, πολλές επιλογές και καταπληκτική γαστρονομία. Θέλεις και άλλα για να πειστείς ότι φέτος το Πάσχα περνάμε απέναντι;

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ηθοποιός έδειρε άγρια τον σύζυγο της και τα έκανε γυαλιά καρφιά σε ξενοδοχείο της Καρύστου

«Ήθελα να βλέπω τα πυροσβεστικά να έρχονται»- Στις φυλακές Αυλώνα 20χρονος που ομολόγησε εμπρησμούς

Έβαλαν φωτιές επειδή έχουν ψυχολογικά προβλήματα; – Τρεις προσαγωγές φερόμενων εμπρηστών

Η Βουλή υιοθέτησε το αγέννητο παιδί του ήρωα σμηναγού Χρ. Μουλά που «έπεσε» στην Κάρυστο

Καίγεται η Ελλάδα – Πύρινη κόλαση με δυο νεκρούς στη Μαγνησία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr