Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Iron Beam» – Με λέιζερ η «τελική γραμμή» αντιαεροπορικής άμυνας του Ισραήλ

«Iron Beam» – Με λέιζερ η «τελική γραμμή» αντιαεροπορικής άμυνας του Ισραήλ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σύμφωνα με δημοσίευμα του New Israel στις 12 Σεπτεμβρίου 2024, ο Yoav Turgeman, Διευθύνων Σύμβουλος της Rafael Advanced Defense Systems, ανακοίνωσε ότι το Iron Beam High Energy Laser Weapon System (HELWS) θα τεθεί σε λειτουργία από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) το επόμενο έτος.

Αυτό το σύστημα προορίζεται να αποτελέσει ένα νέο στοιχείο του συστήματος αεράμυνας του Ισραήλ, το οποίο θα χρησιμεύσει ως η «τελική γραμμή άμυνας» ενάντια σε drones, πυραύλους και όλμους. Αναμένεται να τεθεί σε ενεργό υπηρεσία μέχρι τα τέλη του 2025.

Το σύστημα λέιζερ Iron Beam αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικό μέχρι το τέλος του 2025, με σχέδια για την ενσωμάτωσή του στον αντιαεροπορικό «θόλο» Iron Dome ώστε να γίνει εφικτή η συντονισμένη χρήση τόσο των αναχαιτιστών πυραύλων όσο και των συστημάτων λέιζερ.

Σύμφωνα με τη Rafael, το σύστημα Iron Beam μπορεί να εστιάσει μια δέσμη λέιζερ με ισχύ έως και 100 κιλοβάτ σε έναν εναέριο στόχο, καταστρέφοντάς τον μέσα σε δευτερόλεπτα.

Η αποτελεσματική εμβέλειά του ποικίλλει ανάλογα με παράγοντες όπως η ισχύς λέιζερ, οι καιρικές συνθήκες και ο τύπος του στόχου και είναι σε θέση να αντιμετωπίσει απειλές μικρού και μεσαίου βεληνεκούς έως και 7 χιλιόμετρα μακριά.

Το σύστημα Iron Beam έχει υποβληθεί σε δοκιμές, συμπεριλαμβανομένης μιας σειράς δοκιμών που διεξήχθησαν από τις IDF τον Μάρτιο του 2022 που απέδειξαν την ικανότητά του να αναχαιτίζει drones, βλήματα όλμων και πυραύλους.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του λέιζερ Iron Beam είναι το χαμηλότερο κόστος ανά βολή σε σύγκριση με τους συμβατικούς αναχαιτιστές πυραύλων.

Κάθε αναχαίτιση με χρήση του λέιζερ Iron Beam εκτιμάται ότι κοστίζει έως και $1.000, το οποίο είναι χαμηλότερο από το κόστος των $40.000 έως $50.000 ανά αναχαίτιση που σχετίζεται με τους πυραύλους Tamir που χρησιμοποιούνται από το σύστημα Iron Dome.

Το σύστημα διαθέτει επίσης απεριόριστο γεμιστήρα, που επιτρέπει τη συνεχή χρήση χωρίς την ανάγκη επαναφόρτωσης και δεν παράγει συντρίμμια από αναχαιτισμένες απειλές, μειώνοντας τον κίνδυνο παράπλευρης ζημιάς.

Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι σχετικά στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης σύγκρουσης, όπου το Ισραήλ αντιμετώπισε έλλειψη πυρομαχικών στο Iron Dome.

Σύμφωνα με Ισραηλινούς οικονομολόγους, ο πόλεμος στη Γάζα φέρεται να έχει κοστίσει στην ισραηλινή οικονομία πάνω από 67,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Turgeman συζήτησε επίσης την απόδοση των πυραύλων Python 4 και Python 5 της Rafael, οι οποίοι έχουν χρησιμοποιηθεί κατά των drones και των πυραύλων κρουζ κατά τις πρόσφατες ιρανικές επιθέσεις.

Σημείωσε ότι ο πύραυλος Python 4, σε υπηρεσία για τέσσερις δεκαετίες, συνεχίζει να πληροί επιχειρησιακές απαιτήσεις.

Η πολεμική βιομηχανία Rafael αναπτύσσει επίσης το σύστημα «Skysonic», το οποίο προορίζεται να παρέχει μια ικανότητα υπερηχητικής αναχαίτισης έναντι απειλών υπερηχητικών πυραύλων.

Η Rafael, η οποία αναπτύσσει συστήματα κατευθυνόμενης ενέργειας για περισσότερα από 30 χρόνια, εργάζεται για την ενίσχυση των δυνατοτήτων της Iron Beam.

Σε συνεργασία με τη Lockheed Martin, η Rafael αναπτύσσει μια έκδοση του Iron Beam που θα μπορούσε να φτάσει σε επίπεδα ισχύος έως και 300 kW χρησιμοποιώντας πολλαπλές δέσμες για την ταυτόχρονη εμπλοκή πολλών στόχων.

Αυτή η ανάπτυξη χρηματοδοτείται κυρίως από το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ.

Το Iron Beam, γνωστό και ως «Magen Or» ή «Shield of Light», είναι ένα όπλο σύστημα λέιζερ υψηλής ενέργειας 100 kW που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Αεροπορική Έκθεση της Σιγκαπούρης τον Φεβρουάριο του 2014.

Έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει μια ποικιλία εναέριων απειλών χρησιμοποιώντας ένα κατευθυνόμενο ενεργειακή προσέγγιση.

Το σύστημα Iron Beam χρησιμοποιεί ένα λέιζερ ινών για την καταστροφή πυραύλων μικρού βεληνεκούς, πυροβολικού και βομβών όλμων, καθώς και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV).

Λειτουργεί με τον εντοπισμό και την παρακολούθηση αεροπορικών απειλών, είτε ως αυτόνομο σύστημα είτε ως μέρος ενός ευρύτερου δικτύου αεράμυνας.

Το Iron Beam είναι ένα στοιχείο του ολοκληρωμένου συστήματος πυραυλικής άμυνας του Ισραήλ, το οποίο περιλαμβάνει επίσης τα συστήματα Arrow 2, Arrow 3, David’s Sling και Iron Dome.

Προορίζεται να συμπληρώσει αυτά τα στρώματα παρέχοντας μια επιλογή κατευθυνόμενης ενέργειας για την αναχαίτιση απειλών που ενδέχεται να μην αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά από άλλους αναχαιτιστές.

Μια παραλλαγή, το Naval Iron Beam, αναπτύσσεται επίσης για χρήση σε πλοία για προστασία από σμήνη drone και πυραύλους κατά πλοίων.

Αυτή η έκδοση, η οποία διατηρεί τις ίδιες εξωτερικές διαστάσεις με το επίγειο σύστημα, αναμένεται να λειτουργήσει εντός τεσσάρων έως πέντε ετών και σχεδιάζεται να αναπτυχθεί σε σκάφη του Ισραηλινού Ναυτικού όπως η κορβέτα κλάσης Reshef.

Περαιτέρω εξελίξεις περιλαμβάνουν προσπάθειες για τη δημιουργία μιας φορητής έκδοσης του συστήματος Iron Beam.

Ωστόσο, οι παράγοντες βάρους και τροφοδοσίας έχουν οδηγήσει στην εστίαση στην ενσωμάτωσή του με τις υπάρχουσες σταθερές πλατφόρμες.

Η ικανότητα του συστήματος να επιτυγχάνει υψηλή ακρίβεια σε εκτεταμένες αποστάσεις υποδηλώνει πιθανές εφαρμογές τόσο σε στρατιωτικά όσο και σε πολιτικά περιβάλλοντα, ιδιαίτερα στην άμυνα ενάντια σε drones που πετούν αργά και σε άλλες εναέριες απειλές που είναι πιο ευάλωτες σε επιθέσεις με λέιζερ.

Το 2022, τα πειράματα απέδειξαν την ικανότητα του συστήματος να αναχαιτίζει drones, ρουκέτες, βόμβες όλμων και αντιαρματικούς πυραύλους.

Ως απάντηση στις επιχειρησιακές ανάγκες, το Ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σχέδια για ανάπτυξη του λέιζερ Iron Beam στα νότια σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας για να δοκιμάσει την αποτελεσματικότητά του σε πραγματικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς το 2023.

Το σύστημα αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικό μέχρι το τέλος του 2025, με σχέδια για την ενσωμάτωσή του στο Iron Dome για να επιτραπεί η συντονισμένη χρήση τόσο των αναχαιτιστών πυραύλων όσο και των συστημάτων λέιζερ.

Το λέιζερ ινών του συστήματος έχει τη δυνατότητα να φτάσει σε μέγιστη αποτελεσματική εμβέλεια έως και 7 χιλιόμετρα και είναι ικανό να εξουδετερώνει στόχους μέσα σε δευτερόλεπτα μόλις έρθει σε επαφή η δέσμη λέιζερ.

Μέχρι το 2023, οι εξελίξεις στην τεχνολογία επέτρεψαν στο λέιζερ να επιτύχει ενεργειακά επίπεδα 100 kW ή περισσότερο, με την ακρίβεια της δέσμης να εστιάζεται στη διάμετρο ενός νομίσματος σε αποστάσεις έως και 10 χιλιομέτρων.

Παρά τις δυνατότητές του, η χρήση λέιζερ υψηλής ενέργειας όπως το Iron Beam ή το British DragonFly έχει προκλήσεις.

Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες όπως τα σύννεφα ή η βροχή μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα της δέσμης να φτάσει στο στόχο της και το λέιζερ πρέπει να παραμείνει εστιασμένο σε έναν κινούμενο στόχο για αρκετά δευτερόλεπτα για να προσφέρει αρκετή ενέργεια για να τον καταστρέψει.

Αυτή η απαίτηση μπορεί να περιορίσει την αποτελεσματικότητά της στην αντιμετώπιση πολλαπλών απειλών ταυτόχρονα, όπως ένα μπαράζ ρουκετών.

Επιπλέον, ορισμένοι στόχοι θα μπορούσαν να θωρακιστούν με υλικά ανθεκτικά στις επιθέσεις λέιζερ, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει την αποτελεσματικότητα του συστήματος.

Σε συνεργασία με τη Lockheed Martin, η Rafael αναπτύσσει μια έκδοση της Iron Beam που θα μπορούσε να φτάσει σε επίπεδα ισχύος έως και 300 kW χρησιμοποιώντας πολλαπλές δέσμες για την ταυτόχρονη εμπλοκή πολλών στόχων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η Γερμανία «παγώνει» τις εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ

Το Ισραήλ κήρυξε την έναρξη «νέας φάσης του πολέμου» προς τον Λίβανο

Ποια είναι η επίλεκτη μονάδα κυβερνοπολέμου 8200 του ισραηλινού στρατού που φέρεται να εμπλέκεται στις εκρήξεις στον Λίβανο

Λίβανος: Νέες εκρήξεις και σε κινητά στον Λίβανο – Πανικός σε Τύρο και Βηρυτό

Ενέδρα σε βάρος του ισραηλινού στρατού – Τέσσερις νεκροί ο ένας αξιωματικός

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr