H οικονομική κρίση χτύπησε τους τεχνολογικούς κολοσσούς που ο ένας μετά τον άλλο ανακοινώνουν μαζικές απολύσεις.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, ο όμιλος Meta (Facebook, Instagram) αναμένεται να ανακοινώσει τις απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων του από την τρέχουσα εβδομάδα, ακολουθώντας τον δρόμο που χάραξε ο Ίλον Μάσκ στο Twitter.
Ενδέχεται να πρόκειται για το σχέδιο απολύσεων με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στον κλάδο, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, αφού η πανδημία οδήγησε σε αύξηση των εσόδων, αλλά και του προσωπικού, των επιχειρήσεων του τομέα.
Ο τεχνολογικός όμιλος με επικεφαλή τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ απασχολούσε κάπου 87.000 εργαζόμενους σε παγκόσμια κλίμακα την 30ή Σεπτεμβρίου.
Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης παρουσίασης των απογοητευτικών αποτελεσμάτων χρήσης τριμήνου, ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας που από Facebook μετονομάστηκε σε Meta ανέφερε πως το προσωπικό δεν θα αυξηθεί πριν από τα τέλη του 2023, αντίθετα αναμένεται να μειωθεί ελαφρά.
Αναμένονται χιλιάδες απολύσεις
Κατά της πηγές της εφημερίδας, το σχέδιο των απολύσεων αναμένεται να ανακοινωθεί την Τετάρτη· θα είναι το πρώτο στην ιστορία του γίγαντα των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης και θα αφορά «πολλές χιλιάδες» εργαζόμενους.
Την περασμένη Πέμπτη, δυο εταιρείες της Κοιλάδας του Πυριτίου (Silicon Valley), η Stripe και η Lyft, ανακοίνωσαν πως θα προχωρήσουν σε απολύσεις ευρείας κλίμακας, ενώ ο κολοσσός των λιανικών απολύσεων Amazon πάγωσε τις προσλήψεις.
Περίπου 1.000 υπαλλήλους είχε απολύσει τον Οκτώβριο και η Microsoft εν μέσω μιας παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης.
Η εταιρεία Twitter, που μόλις εξαγοράστηκε από τον Ίλον Μασκ, απέλυσε περίπου τους μισούς από τους 7.500 εργαζομένους της.
Οι πλατφόρμες, το οικονομικό μοντέλο των οποίων βασίζεται στα διαφημιστικά έσοδα, πλήττονται από τις περικοπές της διαφημιστικής δαπάνης, εν μέσω του πληθωρισμού και της ανόδου των επιτοκίων.
Κατάρρευση εσόδων λόγω πτώσης της διαφήμισης
Ο όμιλος Meta είδε τα καθαρά κέρδη του να καταρρέουν στα 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια το τρίτο τρίμηνο (–52% σε ετήσια βάση).
«Αντιμετωπίζουμε ασταθές μακροοικονομικό περιβάλλον, αυξημένο ανταγωνισμό, προβλήματα στη διαφημιστική στόχευση και μεγεθυνόμενα κόστη για τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις μας, όμως πρέπει να πω πως τα προϊόντα μας έχουν τη δυνατότητα να τα πάνε καλύτερα από ό,τι υποδεικνύουν ορισμένα σχόλια», καθησύχαζε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ στα τέλη Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με αναλυτές.
Όμως η μετοχή του καλιφορνέζικου ομίλου υπέστη πτώση 24,56% την επομένη στη Γουόλ Στριτ.
Σε έναν χρόνο, ο όμιλος Meta έχει απολέσει κεφαλαιοποίηση 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο όμιλος προκαλεί ανησυχία στις αγορές από την αρχή της χρονιάς, όταν ανακοίνωσε πως για πρώτη φορά χάνει χρήστες στη βασική του πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Facebook.
Οι δαπανηρές επενδύσεις για την οικοδόμηση του «metaverse» («μετασύμπαντος»), που παρουσιάζεται ως το μέλλον του διαδικτύου, δεν καθησυχάζουν τους επενδυτές, που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τη δυνατότητα του ομίλου να αντλήσει αξιόλογα έσοδα από αυτό το παράλληλο εικονικό σύμπαν.