Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τεχνητή νοημοσύνη-κβαντικοί υπολογιστές: Δύο «δαίμονες» που δεν πρέπει να συνεργαστούν ανεξέλεγκτα

Τεχνητή νοημοσύνη-κβαντικοί υπολογιστές: Δύο «δαίμονες» που δεν πρέπει να συνεργαστούν ανεξέλεγκτα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Τεχνητή Νοημοσύνη,

Από την μια πλευρά υπόσχονται επανάσταση σε κάθε τομέα του ανθρώπινου πολιτισμού από την άλλη πλευρά η κακόβουλη χρήση τους ελλοχεύει τεράστιους κινδύνους που φτάνουν ακόμη και σε απειλή εξαφάνισης της ανθρωπότητας.

Τεχνητή νοημοσύνη και κβαντικοί υπολογιστές αποτελούν το ιερό δισκοπότηρο για την επιστήμη αλλά και τις κυβερνήσεις των ισχυρών κρατών του πλανήτη.

Η μεν επιστήμη προσβλέπει σε αυτούς τους δύο τομείς το κλειδί για την επίλυση όλων σχεδόν των προβλημάτων της ανθρώπινης ύπαρξης και της δημιουργίας ενός καλύτερου μέλλοντος για την ανθρωπότητα.

Οι κυβερνήσεις από την άλλη πλευρά βλέπουν σε αυτές τις τεχνολογίες τα εργαλεία για να φτάσουν στο Έβερεστ της πολιτικο-στρατιωτικής τους ισχύος αλλά και του ελέγχου των πολιτών τους.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το περιοδικό Foreign Policy κβαντικοί υπολογιστές και τεχνητή νοημοσύνη βρίσκονται ακόμη σε βρεφικό και νηπιακό στάδιο ανάπτυξης αντίστοιχα αλλά πρόκειται για δύο εν δυνάμει… δαίμονες τους οποίους αν κάποιος βρει τρόπο να τους κάνει να συνεργαστούν τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ολέθρια για την ανθρωπότητα.

Ο αρθρογράφος Βίντεκ Γουαντχάβα και ο Μόριτζ Κοπ, επισκέπτης καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ στις ΗΠΑ, καταθέτουν την κοινή τους άποψη ότι η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται εδώ και χρόνια χωρίς πρακτικά κανένα έλεγχο κάτι που δεν πρέπει να συμβεί με την τεχνολογία των κβαντικών υπολογιστών που βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα. Θεωρούν απολύτως απαραίτητη την λήψη μέτρων και τη θέσπιση κανόνων λειτουργίας και χρήσης αυτών των τεχνολογιών.

Σε αδρές γραμμές η τεχνητή νοημοσύνη προσπαθεί να κάνει τις μηχανές πιο έξυπνες ενώ η κβαντική τεχνολογία πιο γρήγορες.

Για την τεχνητή νοημοσύνη έχουν γραφτεί και γράφονται πολλά τα τελευταία χρόνια αλλά για την κβαντική τεχνολογία η κοινή γνώμη γνωρίζει λίγα και μάλλον «επιδερμικά» στοιχεία.

Είναι γνωστό ότι οι κβαντικοί υπολογιστές όταν κάνουν την εμφάνιση τους θα μπορούν να εκτελέσουν σε λίγα δευτερόλεπτα σύνθετες και πολύπλοκες εργασίες που τα σημερινά πιο ισχυρά και γρήγορα μηχανήματα, οι υπερ-υπολογιστές, χρειάζονται χιλιάδες ή και εκατ. έτη για να ολοκληρώσουν.

Η βιομηχανία της τεχνολογίας με μπροστάρη κολοσσούς όπως η IBM, η Google, η Intel και η Microsoft αλλά και στρατιωτικές υπηρεσίες διαφόρων κρατών έχουν ήδη ριχθεί στη μάχη της ανάπτυξης κβαντικών υπολογιστών και κάποια πρωτόλεια συστήματα (τσιπάκια) έχουν κάνει την εμφάνιση τους.

Φημολογείται ότι στρατοί των ΗΠΑ, Ρωσίας, Κίνας, Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ολλανδίας, Καναδά και Ινδίας αναπτύσσουν κάτω από άκρα μυστικότητα κβαντικές τεχνολογίες.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι βρισκόμαστε ακόμη αρκετά μακριά από την εμφάνιση ενός λειτουργικού κβαντικού υπολογιστή αλλά το νερό έχει μπει στο αυλάκι και είναι απλά θέμα χρόνου αυτό να συμβεί.

Πιθανότατα τα πρώτα κβαντικά συστήματα που θα κάνουν την εμφάνιση τους θα ασχολούνται με την κβαντική κρυπτογραφία που θεωρητικά είναι η πιο ασφαλής μέθοδος επικοινωνίας που μπορεί να υπάρξει.

Βέβαια αν η κβαντική φυσική βγει από το πειραματικό στάδιο που βρίσκεται σήμερα και βρει τον δρόμο για την είσοδο της σε καθημερινές εφαρμογές θα αλλάξουν πολλά στην ζωή μας.

Θα έχουμε εξαιρετικής ακρίβειας μετεωρολογικές προβλέψεις και οικονομικές αναλύσεις, αψεγάδιαστο σχεδιασμό logistics, εκπληκτικές ανακαλύψεις στο Διάστημα και επανάσταση στην ιατρική ειδικά στον τομέα δημιουργίας νέων φαρμάκων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η Γερμανία στέλνει στην Ουκρανία 4.000 ντρόουν «Mini-Taurus»

Η Vodafone υλοποιεί έργο για την ασφάλεια των ψηφιακών υποδομών του Δήμου Πειραιά

Νέες τεχνολογίες και Τεχνητή Νοημοσύνη: Ανησυχίες και προτάσεις

«Καμπανάκι» από τη Meta και άλλες 30 επιχειρήσεις στην ΕΕ – Ζητούν αποσαφήνιση των κανόνων για την τεχνητή νοημοσύνη

Αυτό το κορίτσι πραγματικά… δεν υπάρχει

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr