Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι τελικές δοκιμές για την εκτόξευση από τον ευρωπαϊκό σταθμό της Ariannespace στο Ακρωτήριο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, του Hellas Sat 4, όπως έχει προγραμματιστεί, την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου, 11 το βράδυ, ώρα Ελλάδος.
Είναι ο τρίτος δορυφόρος της Hellas Sat, εταιρεία που αξιοποιεί την ελληνική και κυπριακή τροχιά στο διάστημα (θυγατρική της αραβικών συμφερόντων, Arabsat, έπειτα από την πώλησή της από τον ΟΤΕ το 2013, όπως γράφει η Ναυτεμπορική. Πρόκειται για επένδυση συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ.
Ο νέος αυτός τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Hellas Sat με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Σαουδικής Αραβίας.
Έχει κατασκευαστεί έπειτα από τη συστηματική συνεργασία Ελλαδιτών, Κυπρίων και Σαουδαράβων μηχανικών οι οποίοι εργάστηκαν τα τελευταία 4 χρόνια για το σχεδιασμό, τον έλεγχο της ποιότητας κατασκευής και το τελευταίο διάστημα για την εκτόξευση.
Επίσης, είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός δορυφόρος που έχει κατασκευάσει μέχρι σήμερα η Lockheed Martin και σε αυτόν έχουν ενσωματωθεί πολλές νέες τεχνολογίες που αφορούν κυρίως τους ηλιοσυλλέκτες και την ηλεκτρική πρόωση.
Θα δώσει επιπρόσθετη χωρητικότητα στην ελληνοκυπριακή τροχιακή θέση των 39 μοιρών Ανατολικά και δημιουργεί μαζί με το δορυφόρο Hellas Sat 3, που εκτοξεύθηκε το 2017, μια συστοιχία δορυφόρων που θα παρέχει στους πελάτες της εταιρείας και στο Ελληνικό Δημόσιο μεγαλύτερη λειτουργική αξιοπιστία.
Θα μεταδοθεί ζωντανά από την ΕΡΤ
Η Ελλάδα στο Διάστημα. Η χώρα μας μπαίνει στην επόμενη γενιά της τεχνολογίας.
Την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 22.15, οι τηλεθεατές της ΕΡΤ1 έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σε μια έκτακτη ενημερωτική εκπομπή, τη διαδικασία εκτόξευσης στο Διάστημα, του δορυφόρου Hellas Sat 4.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, που παρουσιάζει η Αντριάνα Παρασκευοπούλου, θα υπάρχουν ζωντανές συνδέσεις με το κοσμοδρόμιο στη Γαλλική Γουιάνα.
Επίσης, οι τηλεθεατές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την αντίστροφη μέτρηση και την εκτόξευση του δορυφόρου από τον τεράστιο πύραυλο Αριάν 5.
Στο στούντιο, ειδικοί επιστήμονες αναλύουν τη διαδικασία της εκτόξευσης και εξηγούν πώς πρόκειται να αλλάξει η καθημερινότητά μας: βελτιωμένες επικοινωνίες, ταχύτερο ίντερνετ και ασφαλείς στρατιωτικές συνδιαλέξεις από έναν δορυφόρο που θα καλύπτει την Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.