Με οριακή διαφορά οι Ολλανδοί ψηφοφόροι φαίνεται να απορρίπτουν τη χορήγηση ευρύτατων εξουσιών στις υπηρεσίες πληροφοριών για την παρακολούθηση της δραστηριότητας στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με το δημοψήφισμα που διεξήχθη στη χώρα την Τετάρτη και με καταμετρημένο το 83% των ψηφοδελτίων.
Με βάση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, το «όχι» συγκεντρώνει 48,9% και το «ναι» 47,2%.
Μολονότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη χθες Τετάρτη δεν είναι νομικά δεσμευτικό, ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε υποσχέθηκε να το πάρει σοβαρά υπόψη, χωρίς να φθάσει στο σημείο να πει ότι θα το θέσει σε εφαρμογή.
Ο νόμος για την παρακολούθηση της δραστηριότητας στο Διαδίκτυο έχει ήδη εγκριθεί κι από τα δύο σώματα του ολλανδικού κοινοβουλίου.
Το νομοθέτημα αυτό δίνει τη δυνατότητα στις ολλανδικές υπηρεσίες πληροφοριών να παρακολουθούν ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές ή οδούς επικοινωνίας, να τηρούν αρχεία για έως και τρία χρόνια, αλλά και να προχωρούν σε ανταλλαγή πληροφοριών με συμμαχικές υπηρεσίες.
Η οργάνωση υπεράσπισης των ψηφιακών ελευθεριών Bits of Freedom («Ψηφία Ελευθερίας»), παρότι έκανε εκστρατεία υπέρ του «όχι», αναγνωρίζει ότι δεν είναι όλες οι διατάξεις του νομοθετήματος αρνητικές, αφού μεταξύ άλλων προβλέπει ότι οι παρακολουθήσεις πρέπει να εγκρίνονται από μια ανεξάρτητη επιτροπή.
Όμως γενικότερα, εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για τις επαπειλούμενες παραβιάσεις της ιδιωτικότητας και προέτρεψε να τροποποιηθούν πολλά από τα άρθρα του.
Ο πρωθυπουργός Ρούτε τόνισε πως ο νόμος αυτός είναι απαραίτητος για την αποτροπή τρομοκρατικών ενεργειών.
«Το ζήτημα δεν είναι ότι η χώρα μας δεν είναι ασφαλής, είναι πως αυτός ο νόμος θα την κάνει πιο ασφαλή», σημείωσε.