Η απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να επιτρέψει σε δύο «αθλήτριες», που έχουν χρωμοσώματα ανδρών και παλιότερα είχαν αποκλειστεί από διοργανώσεις λόγω των αυξημένων τιμών τεστοστερόνης, να αγωνιστούν στην πυγμαχία γυναικών, έχει προκαλέσει αντιδράσεις.
Η Κελίφ αντιμετώπισε την Ιταλίδα Καρίνι την Πέμπτη, με τη δεύτερη να εγκαταλείπει τον αγώνα μετά από 46 δευτερόλεπτα, ξεσπώντας σε κλάματα.
Μάλιστα, αρνήθηκε να σφίξει το χέρι της αντιπάλου της όταν ανακοινώθηκε η απόφαση.
Πολλοί είναι αυτοί που χαρακτηρίζουν τη συμμετοχή της Κελίφ σκάνδαλο, διότι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Πυγμαχίας την είχε αποκλείσει από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023, αφού σε έλεγχο βρέθηκαν υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης.
Οι αθλήτριες στην πυγμαχία υποβάλλονται σε τεστ και ελέγχους όσον αφορά τα χρωμοσώματα, τα επίπεδα τεστοστερόνης και την ανίχνευση φύλου.
Φαίνεται πως η Αλγερινή πέρασε τα τεστ της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, η οποία της επέτρεψε να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ίντερσεξ ο/η Κελίφ
Πάντως, εσφαλμένα ο/η Κελίφ χαρακτηρίστηκε από ΜΜΕ και χρήστες των social media ως τρανσέξουαλ, δηλαδή διεμφυλικό άτομο.
Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για intersex, διαφυλικό άτομο με διαταραχή ανάπτυξης του φύλου (DSD).
Ίντερσεξ (Intersex) ή διαφυλικά ονομάζονται τα άτομα που γεννιούνται με διάφορες φυσικές παραλλαγές στα χαρακτηριστικά φύλου τους (χρωμοσώματα, γονάδες, ορμονικά προφίλ ή εσωτερική /εξωτερική ανατομία) οι οποίες δεν παραπέμπουν στον κλασικό ιατρικό ορισμό των αρσενικών και των θηλυκών σωμάτων.
Τέτοιες διαφοροποιήσεις μπορεί να αφορούν ασάφεια των γεννητικών οργάνων ή/και συνδυασμούς χρωμοσωμικών γονότυπων και γεννητικών φαινότυπων διαφορετικών από ΧΥ-αρσενικό και ΧΧ-θηλυκό.
Τα ίντερσεξ άτομα χαρακτηρίζονται από τη διαφορετική φυσιολογία τους, όπου μπορεί να υπάρχει ή να μην υπάρχει καθορισμένο ανατομικό φύλο.
Πιο συγκεκριμένα ένα ίντερσεξ άτομο μπορεί να γεννηθεί με περισσότερα χρωμοσώματα φύλου από τα δύο που είναι συνηθέστερα για τους περισσότερους ανθρώπους, για παράδειγμα με χρωμοσώματα φύλου της μορφής ΧΧΥ, ΧΧΧ, ΧΥΥ, ΧΧΧΥ, ΧΧΥΥ, Χ0 κλπ. (υπάρχουν περί τους 30 διαφορετικούς συνδυασμούς) ή με δυο αναπαραγωγικά όργανα εκ των οποίων το ένα από τα δύο να είναι μόνο μερικώς ανεπτυγμένο.
Δηλαδή ερμαφρόδιτοι άνθρωποι.
Ο όρος ίντερσεξ περιγράφει μια διαφορετική σωματικότητα και διαφέρει από τον όρο τρανς, ο οποίος περιγράφει την κατάσταση κατά την οποία η ταυτότητα φύλου ενός ανθρώπου δεν συμβαδίζει με το βιολογικό του φύλο ή με το φύλο που του αποδόθηκε στη γέννηση.
Εν ολίγοις, ο/η Κελίφ δεν είναι τρανς, αφού δεν προκύπτει από πουθενά ότι προχώρησε σε μετάβαση φύλου ή σε επέμβαση για την αλλαγή του φύλου της.
Άλλωστε, στη χώρα της, την Αλγερία, η ταυτότητα των τρανσέξουαλ απαγορεύεται, η αλλαγή φύλου στα έγγραφα ταυτότητας δεν επιτρέπεται, ούτε επιτρέπονται ιατρικές ή ορμονικές θεραπείες για τη μετάβαση σε άλλο φύλο.
Ωστόσο, αυτό με τα ιντερσέξ άτομα είναι «φυσικό» ντοπάρισμα. Σωστά;
Επέτρεψαν σε άνδρα να παλέψει με γυναίκα
Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει διεθνώς η εικόνα της Ιταλίδας Άντζελα Καρίνι να αποχωρεί με κλάματα από το παιχνίδι με τον/την Ιμάν Κελίφ από την Αλγερία 46 δευτερόλεπτα μετά την είσοδό της στο ρινγκ για την φάση των «16» του ολυμπιακού τουρνουά πυγμαχίας στην κατηγορία των 66 κιλών στις γυναίκες.
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρζια Μελόνι, ο Ίλον Μασκ, η Βρετανίδα συγγραφέας και δημιουργός του Χάρι Πότερ, Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, αλλά και πολλοί αθλητές έσπευσαν να πάρουν το μέρος της Άντζελα Καρίνι η οποία αν και μπήκε στο ρινγκ με αποφασιστικότητα να παλέψει η δυνατή γροθιά που δέχθηκε στο πρόσωπο της την ανάγκασε να γυρίσει στον πάγκο της και να ζητήσει από τον προπονητή της να αποχωρήσει.
«Ήταν η πιο δυνατή γροθιά που έχω δεχθεί», ήταν το σχόλιο της Καρίνι μετά το χτύπημα από τον/την Ιμάν Κελίφ η οποία αρνήθηκε να συνεχίσει φοβούμενη ακόμα και για τη ζωή της.
«Θα μπορούσε να είναι το ματς της ζωής μου, αλλά εκείνη τη στιγμή έπρεπε να προστατέψω και τη ζωή μου.
»Δεν φοβόμουν, δεν φοβάμαι το ρινγκ ή να χτυπηθώ.
»Έχω αγωνιστεί πολύ συχνά για την εθνική ομάδα.
»Προπονούμαι με τον αδερφό μου.
»Πάντα πάλευα ενάντια σε άντρες, αλλά ένιωσα πάρα πολύ πόνο σήμερα», ανέφερε η Ιταλίδα πυγμάχος.
Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο/η Ιμάν Κελίφ όσο και ο/η Λιν-Γιου Τινγκ από την Ταϊβάν, έχουν μπει στο στόχαστρο επειδή απέτυχαν σε τεστ καταλληλότητας φύλου – επειδή είχαν αποβληθεί από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πυγμαχίας το 2023, έχοντας αποτύχει να περάσουν το τεστ εγκυρότητας φύλου (σ.σ. λόγω αυξημένων επιπέδων τεστοστερόνης).
Δεν ήταν αγώνας μεταξύ ίσων
Την έντονη αντίδρασή της εξέφρασε η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι που υποστήριξε ότι ο αγώνας της Καρίνι εναντίον του/της Χελίφ δεν ήταν αγώνας μεταξύ ίσων:
«Πιστεύω ότι οι αθλητές που έχουν ανδρικά γενετικά χαρακτηριστικά δεν πρέπει να γίνονται δεκτοί σε αγώνες γυναικών», είπε η Μελόνι «και όχι επειδή θέλεις να κάνεις διακρίσεις σε βάρος κάποιου, αλλά για να προστατέψεις το δικαίωμα των αθλητών να μπορούν να αγωνίζονται επί ίσοις όροις».
Προσέθεσε ότι «σε αυτά τα πράγματα μετράει η αφοσίωσή σου, το «κεφάλι» σου και ο χαρακτήρας σου, αλλά επίσης παίζει ρόλο να έχεις ίσα μπράτσα».
«Οι άνδρες δεν ανήκουν στα γυναικεία σπορ»
Σφοδρά επικριτικός εμφανίστηκε και ο Ίλον Μασκ. Ο ιδιοκτήτης της πλατφόρμας «Χ» έκανε repost και δήλωσε ότι συμφωνεί απολύτως με την ανάρτηση της Αμερικανίδας κολυμβήτριας, Ράιλι Γκέινς που σχολίαζε για τον αγώνα Xελίφ-Καρίνι ότι «οι άνδρες δεν ανήκουν στα γυναικεία σπορ».
Ένας ξυλοδαρμός ενός άντρα σε μια γυναίκα
Η Βρετανίδα συγγραφέας και δημιουργός του Χάρι Πότερ, Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, με μια σειρά από αναρτήσεις στην πλατφόρμα «Χ» στήριξε την Καρίνι και επέκρινε τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή που επέτρεψε τη συμμετοχή του/της Χελίφ στην κατηγορία των γυναικών.
Όπως υποστήριξε ο αγώνας Xελίφ-Καρίνι ήταν στην πραγματικότητα ένας ξυλοδαρμός ενός άντρα σε μια γυναίκα και καταφέρθηκε κατά της λογικής να αγωνιστεί ο/η Χελίφ στη γυναικεία κατηγορία.
Επιπλέον, πολλοί κατήγγειλαν την απόφαση της ΔΟΕ να αγωνιστεί και με τον/την Αλγερινή αθλήτρια. «Είναι κοροϊδία», σχολίαζαν άλλοι χρήστες ενώ μιλούσαν για «κλοπή του αγώνα» σε βάρος της Καρίνι.
Η θέση της γελοίας ΔΟΕ
Η ΔΟΕ από την πλευρά της παρά τις αντιδράσεις υπερασπίζεται την απόφασή της να επιτρέψει τη συμμετοχή των γυναικών, ενώ επικρίνει την απόφαση της IBA να τις αποκλείσει, λέγοντας ότι ελήφθη πρακτικά χωρίς την έγκριση των διοικητικών οργάνων.
Εξηγεί ακόμη ότι «έχουμε δει σε δημοσιεύματα παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με δύο αθλήτριες» και καταλήγει λέγοντας ότι «η σημερινή επιθετικότητα εναντίον των δύο αθλητριών βασίζεται εξ ολοκλήρου σε αυτή την αυθαίρετη απόφαση, η οποία ελήφθη χωρίς καμιά σωστή διαδικασία».
«Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να αθλείται χωρίς διακρίσεις.
»Όλοι οι αθλητές που συμμετέχουν στο τουρνουά πυγμαχίας των Ολυμπιακών Αγώνων συμμορφώνονται με τους κανονισμούς επιλεξιμότητας και συμμετοχής στη διοργάνωση, καθώς και με όλους τους ισχύοντες ιατρικούς κανονισμούς που έχει θεσπίσει η Μονάδα Πυγμαχίας Παρίσι 2024 (PBU).
»Όπως και στους προηγούμενους Ολυμπιακούς αγώνες πυγμαχίας, το φύλο και η ηλικία των αθλητών βασίζονται στο διαβατήριό τους» αναφέρει και προσθέτει πως «οι δύο αθλήτριες αγωνίζονται εδώ και πολλά χρόνια σε διεθνείς αγώνες πυγμαχίας στην κατηγορία των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων Τόκιο 2020, των Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων της Διεθνούς Ένωσης Πυγμαχίας (IBA) και των τουρνουά που είναι εγκεκριμένα από την IBA.
»Οι δύο αυτές αθλήτριες έπεσαν θύματα μιας ξαφνικής και αυθαίρετης απόφασης της IBA.
»Προς το τέλος του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της IBA το 2023, αποκλείστηκαν ξαφνικά χωρίς καμία δέουσα διαδικασία».
Η απάντηση των Αλγερινών
Η Ολυμπιακή Επιτροπή της Αλγερίας (COA) καταδίκασε την Τετάρτη τις «αβάσιμες» επιθέσεις εναντίον του/της πυγμάχου Ιμάνε Καλίφ.
«Η COA καταδικάζει έντονα την ανήθικη στοχοποίηση και δυσφήμιση της αξιόλογης αθλήτριάς μας, Ιμάνε Καλίφ, με αβάσιμη προπαγάνδα από ορισμένα ξένα μέσα ενημέρωσης», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.
«Τέτοιες επιθέσεις στην προσωπικότητα και στην αξιοπρέπειά της είναι βαθιά άδικες, ειδικά καθώς προετοιμάζεται για το αποκορύφωμα της καριέρας της στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
»Η COA έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει την πρωταθλήτριά μας».