Σε μια συγκλονιστική εξομολόγηση, η Μαρία Πολύζου, η πρώτη Ελληνίδα που εκπροσώπησε τη χώρα μας σε Μαραθώνιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, μιλάει για πρώτη φορά για την «κόλαση» που κουβαλούσε μέσα της όλα αυτά τα χρόνια.
Για την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη από τον ίδιο της τον πατέρα.
Έχοντας καταφέρει να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα και να διαπρέψει στον αθλητισμό, η Μαραθωνοδρόμος που πάλεψε και κέρδισε τον καρκίνο, θεωρεί ότι η μεγαλύτερη μάχη που έχει κερδίσει στη ζωή της είναι αυτή με την κακοποίηση:
«Έτσι μου δόθηκε τελικά η ζωή.
»Όχι μόνο να διανύω τα 42.195 μέτρα, όχι μόνο να τερματίζω τον καρκίνο του μαστού που πέρασα, αλλά κυρίως όμως να καταφέρνω να βγαίνω νικήτρια από την μεγαλύτερη μάχη που έδωσα. Με την κακοποίηση» δήλωσε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις».
«Γεννήθηκα στην Πάτρα ο πατέρας μου ήταν ψαράς, δούλευε σκληρά αλλά ήταν πάμπτωχος.
»Ο πατέρας μου ήταν άγριος στην όψη και στους τρόπους.
»Δεν ήταν ψηλός, μάλλον μετρίου αναστήματος.
»Είχε σκούρα επιδερμίδα και το καλοκαίρι μαύριζε περισσότερο λόγω δουλειάς.
»Είχε μαύρα μαλλιά και μούσια που τον έκαναν ακόμη πιο τρομακτικό.
»Έπινε και, όταν μεθούσε, γινόταν βίαιος. Μας χτυπούσε και τον τρέμαμε όλοι.
»Εμένα από την ηλικία των 11-12 ετών με βίαζε» εξομολογήθηκε η Μαρία Πολύζου και πρόσθεσε ότι ο αθλητισμός υπήρξε «σωσίβιο» στην προσπάθειά της να ξεφύγει από αυτές τις ζοφερές αναμνήσεις και να προχωρήσει μπροστά:
«Έπινε και, όταν μεθούσε, γινόταν βίαιος. Μας χτυπούσε και τον τρέμαμε όλοι. Εμένα από την ηλικία των 11-12 ετών με βίαζε».
«Με σωσίβιο τον αθλητισμό τα όνειρα και τους στόχους μου κατάφερα να βγω από τη μαυρίλα και να προχωρήσω στη θέση που ήθελα εγώ να βάλω τον εαυτό μου».
H Μαρία Πολύζου ήταν η πρώτη Ελληνίδα μεγάλων αποστάσεων που συμμετείχε σε Ολυμπιακούς αγώνες της Ατλάντα το 1996 και η πρώτη Ελληνίδα που κατέκτησε μετάλλιο στους Βαλκανικούς αγώνες. Τ
ο 2010 έγινε η πρώτη γυναίκα έτρεξε την διαδρομή 524 χιλιομέτρων (Αθήνα – Σπάρτη – Τύμβος Μαραθώνα) στην επέτειο των 2.500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα.
Η ίδια μέσα από το βιβλίο της με τίτλο «Μην τα παρατάς», θέλει να στείλει το δικό της μήνυμα για τα παιδιά που έχουν υποστεί κακοποίηση.