Η 4η θέση των Νικολαϊδου/Ασουμανάκη στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών αποτελεί το καλύτερο πλασάρισμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο για την ελληνική κωπηλασία, ενώ ως Ολυμπιονίκες θα επιστρέψουν στην Αθήνα και οι νεαροί Στέφανος Ντούσκος, Γιάννης Πέτρου, Σπύρος Γιάνναρος και Παναγιώτης Μαγδανής, με την 6η θέση που κατέλαβαν στον τελικό της τετρακώπου ελαφρών βαρών των ανδρών.
Η απουσία από το βάθρο για πρώτη φορά από το 2004 προκαλεί απογοήτευση στις τάξεις της Κωπηλατικής Ομοσπονδίας, κυρίως γιατί και το διπλό σκιφ γυναικών, και η βαριά τετράκωπος είχαν δυνατότητες να είναι μέσα στα μετάλλια.
Η «αυλαία πέφτει» με την προσπάθεια της 4ης Ολυμπιονίκη του Λονδίνου, την τετράκωπο των Γιάννη Τσίλη, Γιώργου Τζιάλλα, Γιάννη Χρήστου και Διονύση Αγγελόπουλου, να είναι μέσα στους 8 πρώτους (Ολυμπιονίκες), ιδανικά 7οι. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει στην αυριανή (17:40) καταληκτική κούρσα τους («μικρός» τελικός) να περάσουν πρώτοι τη γραμμή του τερματισμού (θέσεις 7-12).
Εξάλλου, ήδη Ολυμπιονίκες είναι οι τρεις από τους τέσσερις του πληρώματος (Τσίλης, Τζιάλλας, Χρήστου), καθώς εν συγκρίσει με το Λονδίνο, νέο μέλος του πληρώματος είναι μόνο ο Διονύσης Αγγελόπουλος (αντικατέστησε τον Στέργιο Παπαχρήστο).
Κριστιάν Γκολομέεβ – Κολύμβηση – Ολυμπιακοί Αγώνες – Ρίο
Το υπόλοιπο “ελληνικό” πρόγραμμα
Ο Κριστιάν Γκολομέεβ έγινε ο δεύτερος Έλληνας κολυμβητής (μετά τον Ανδρέα Βαζαίο στα 200μ. μικτή ατομική) που προκρίθηκε σε έναν ημιτελικό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο. Ο Γκολομέεβ κατετάγη πέμπτος στην δέκατη προκριματική σειρά των 50 μέτρων ελεύθερο με επίδοση 21.93 και δέκατος στο σύνολο, παίρνοντας το «εισιτήριο» για τους ημιτελικούς που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν τα ξημερώματα της Παρασκευής (04:03 και 04:10). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γκολομέεβ κολύμπησε πολύ κοντά στο δικό του πανελλήνιο ρεκόρ (21.87) και δεν είχε πρόβλημα να πάρει το «εισιτήριο» για τους ημιτελικούς. Αντίθετα, ο Οδυσσέας Μελαδίνης τερμάτισε έκτος στην όγδοη προκριματική σειρά με 22.47 και κατέλαβε την 33η θέση στον προκριματικό, μένοντας εκτός της προνομιούχου 16άδας.
Η πρώτη μέρα στα 470 ανδρών έφερε το ελληνικό πλήρωμα στην 4η θέση της γενικής κατάταξης και την 2η ημέρα ξεκίνησαν τις κούρσες τους με πρωτιά και στη συνέχεια ανέβηκαν στην τριάδα των μεταλλίων. Οι Παναγιώτης Μαντής και Παύλος Καγιαλής πήραν την 1η θέση στην 3η ιστιοδρομία, την 5η θεση στην 4η κι έτσι ανέβηκαν στην 3η θέση της γενικής κατάταξης, πίσω από τους Κροάτες Ίγκορ Μάρενιτς, Σίμε Φαντέλα και τους Αυστραλούς Γουίλ Ράιαν, Μάθιου Μπέλτσερ.
Σταθερά στο κυνήγι του μεταλλίου παραμένει ο Βύρων Κοκκαλάνης, ο οποίος σήμερα τερμάτισε 5ος στην 7η ιστιοδρομία των RS:X ανδρών και 7ος στην 8η ιστιοδρομία κι έτσι βρίσκεται στην 4η θέση της γενικής κατάταξης, όπου προηγείται ο Ολλανδός Ντόριαν Φαν Ρισελμπέργκε, με δεύτερο τον Βρετανό Νικ Ντέμπσεϊ και τρίτο τον Πολωνό Πιοτρ Μίσκα. Ο Κύπριος Ανδρέας Καριόλου τερμάτισε 25ος στην 8η ιστιοδρομία και στη συνολική κατάταξη έχει πέσει στην 15η θέση.
Βύρων Κοκκαλάνης – ιστιοπλοΐα – Ολυμπιακοί Αγώνες – Ρίο
Σε ανοδική πορεία βρίσκονται στα Nacra 17 οι Σοφία Μπεκατώρου και Μιχάλης Πατενιώτης. Στην 1η ιστιοδρομία δεν τερμάτισαν και στην 2η, που πήραν την 3η θέση, μηδενίστηκαν μετά από ένσταση, ενώ στην 3η βρέθηκαν στην 16η θέση, όμως στην 4η κούρσα τερμάτισαν στην 4η θέση και στην 5η κούρσα στην 6η θέση. Έτσι, το ελληνικό ιστιοπλοϊκό δίδυμο έφυγε από τις τελευταίες θέσεις της γενικής κατάταξης και ανέβηκε στην 16η. Προηγούνται οι Αυστραλοί Τζέισον Γουοτερχάουζ, Λίζα Νταρμάνιν, δεύτεροι είναι οι Βρετανοί Μπεν Σάξτον και Νίκολα Γκρόουβς και τρίτοι οι Ιταλοί Βιτόριο Μπισάρο, Σίλβια Σικούρι.
Την 13η θέση στην 5η ιστιοδρομία σκαφών τύπου Finn πήρε ο Γιάννης Μιτάκης κι έτσι από την 4η θέση της γενικής κατάταξης έπεσε στην 7η. Στην κορυφή της γενικής παρέμεινε ο Βρετανός Τζιλ Σκοτ, με δεύτερο το Σλοβένο Βασίλι Ζμπόγκαρ και τρίτο τον Βραζιλιάνο Χόρχε Ζαρίφ.
Κακή αποδείχθηκε η σημερινή ημέρα για την Αγγελική Σκαρλάτου, καθώς δεν κατάφερε να τερματίσει στην 7η ιστιοδρομία των RS:X γυναικών και στην 8η πήρε την 20η θέση. Έτσι, η Ελληνίδα ιστιοπλόος έχει πέσει στην 18η θέση της γενικής κατάταξης, όπου προηγείται η Ταρταλίνι, με δεύτερη την Γαλλίδα Σαρλίν Πικόν και τρίτη η Ρωσίδα Στεφανία Ελφούτινα.