Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις των Βρυξελλών, στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κοινότητας βρίσκεται η ασφάλεια εν όψει του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, στα γήπεδα της Γαλλίας. Οι γαλλικές αρχές επιχειρούν να διαλύσουν κάθε αμφιβολία που εκφράζεται για την ασφάλεια τόσο των συμμετεχόντων όσο και των επισκεπτών στο προσεχές Euro 2016.
Ο Γάλλος υπουργός Αθλητισμού, Πατρίκ Κανέρ, δεν χάνει ευκαιρία να επαναλαμβάνει ότι κανένα άλλο αθλητικό γεγονός τέτοιου μεγέθους που διεξήχθη στο παρελθόν στη χώρα του δεν ήταν καλύτερα προστατευμένο από ό,τι θα είναι το φετινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου.
Ειδικά μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις των Βρυξελλών ορισμένοι θέτουν εν αμφιβόλω τη διεξαγωγή του. Η απάντηση των διοργανωτών σε αυτά τα σενάρια είναι ένα μεγαλοπρεπές «όχι». «Αυτό θα ισοδυναμούσε με ήττα και έτσι θα προσφέραμε τη νίκη στους τρομοκράτες», τόνισε προ ημερών ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, παραπέμποντας στην άρτια διεξαγωγή της Διάσκεψής του ΟΗΕ για το Κλίμα, λίγες μέρες μάλιστα μετά τις αιματηρές επιθέσεις του ISIS στο Παρίσι.
Δεν αποκλείονται έκτακτα μέτρα
Οι ομάδες που πρόκειται να συμμετάσχουν στο Euro 2016 συνεχίζουν πάντως κανονικά την προετοιμασία τους, ωστόσο τα θλιβερά γεγονότα δεν τις αφήνουν αδιάφορες, όπως παραδέχθηκε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο προπονητής της Εθνικής Γερμανίας Γιόαχιμ Λεβ. «Δεν αφήνουμε τους εαυτούς μας να επηρεαστούν από τέτοια πράγματα. Βεβαίως το θέμα “ασφάλεια” συζητείται διεξοδικά από εμάς εσωτερικά και φυσικά και από τους διοργανωτές», δήλωσε ο γερμανός τεχνικός, μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες.
Ο οργανωτικός επικεφαλής του Euro 2016, Ζακ Λαμπέρτ, δεν απέκλεισε πάντως σενάρια περί διεξαγωγής αγώνων κεκλεισμένων των θυρών ή μετάθεσής τους, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση ο στόχος των διοργανωτών και λέγοντας χαρακτηριστικά ότι κάτι τέτοιο «θα ήταν απόλυτος παραλογισμός».
Γεγονός είναι πάντως, ότι η Γαλλία δεν έχει ξεπεράσει ακόμη το σοκ των επιθέσεων του περασμένου Νοεμβρίου. Οι αρχές ασφαλείας προειδοποιούν ότι η τρομοκρατική απειλή δεν ήταν ποτέ ξανά τόσο σοβαρή. Άλλωστε εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που δίνει ειδικές εξουσίες στις δυνάμεις ασφαλείας, η ενισχυμένη παρουσία των οποίων είναι άλλωστε εμφανής στη γαλλική πρωτεύουσα.
Οι πραγματικές αδυναμίες βρίσκονται εκτός των γηπέδων
Πολλοί εκτιμούν ότι τα γήπεδα της Γαλλίας θα μετατραπούν σε φρούρια. Σε κάθε περίπτωση οι φίλαθλοι θα πρέπει να έχουν υπομονή. Σύμφωνα με τη γαλλική αθλητική εφημερίδα L’ Equipe, θα γίνονται σχολαστικοί σωματικοί έλεγχοι και τα γήπεδα θα περιφράσσονται, ενώ δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν ανιχνευτές μετάλλων και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Επιπλέον απαγορεύθηκε στους αστυνομικούς να πάρουν άδεια. Η UEFA θέλει από την πλευρά της να επιστρατεύσει ακόμη 10.000 ιδιωτικούς υπαλλήλους ασφαλείας.
Πάντως, αυτοί που εκφράζουν επιφυλάξεις για τη διεξαγωγή του Euro 2016 θεωρούν ότι οι πραγματικές αδυναμίες εντοπίζονται πέριξ των γηπέδων. Προειδοποιούν ότι οι δημόσιες προβολές αγώνων ποδοσφαίρου, όπου επικρατεί συχνά το αδιαχώρητο, είναι πιθανοί τρομοκρατικοί στόχοι, την ασφάλεια των οποίων δύσκολα μπορεί να εγγυηθεί κανείς. Τα 51 παιχνίδια που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν μεταξύ 10 Ιουνίου και 10 Ιουλίου αναμένεται να παρακολουθήσουν εντός των γηπέδων 2,5 εκατομμύρια φίλαθλοι, ενώ ακόμη επτά εκατομμύρια εκτιμάται ότι θα βρεθούν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους δημόσιας προβολής.