Η ΕΠΟ έδιωξε τον Γιώργο Καραγκούνη από την Εθνική Ελλάδας και μάλιστα, ο λόγος για αυτό είναι “σπουδαίος”, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.
Το ποιός είναι όμως αυτός ο “σπουδαίος λόγοςαποκλαύπτει ρεπορτάζ της ιστοσελίδας SDNA:
Συνήθως, όταν στο ποδόσφαιρο μια συνεργασία λήγει, η ανακοίνωση που συνοδεύει το γεγονός είναι τυπική – οι λεπτομέρειες και τα παραλειπόμενα “βγαίνουν” (ή δεν “βγαίνουν”) μέσα από το ρεπορτάζ. Είναι ζήτημα τακτ και σεβασμού να ανακοινώνεται απλά το διαζύγιο και να μην επιλέγεται η πολεμική εξαιτίας διαφωνιών.
Στην περίπτωση της λήξης της συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΠΟ και τον Γιώργο Καραγκούνη ωστόσο η πρώτη επέλεξε να μην διαχειριστεί το θέμα ούτε με σεβασμό προς τον “τυπάρα”, ούτε με τακτ. Η απόφαση “να καταγγελθεί η σύμβαση του κ. Καραγκούνη για σπουδαίο λόγο” διατυπωμένη με αυτόν τον τρόπο, ουσιαστικά αφήνει εκτεθειμένο τον Καραγκούνη από την ΕΠΟ.
Ποιος είναι άραγε αυτός ο σπουδαίος λόγος που η ΕΠΟ επικαλείται για να χρεώσει στον Καραγκούνη την λήξη της συνεργασίας; Το SDNA αποκαλύπτει πως αυτός ο λόγος, σύμφωνα με την ίδια την ΕΠΟ, είναι ότι ο Καραγκούνης τόλμησε να μιλήσει ανάρμοστα στον πρόεδρό της, Γιώργο Γκιρτζίκη, κατά την διάρκεια του ταξιδιού της Ελλάδας στην Πολωνία για το πρόσφατο φιλικό ανάμεσα στις δύο ομάδες. Μάλιστα, το εν λόγω περιστατικό έγινε και αντικείμενο συζήτησης σε Δ.Σ. της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.
Προφανώς, αυτό ήταν μια ασυγχώρητη κίνηση και μιλάμε όχι απλά για σπουδαίο αλλά για ασύλληπτα σοβαρό λόγο απόλυσης. Άλλωστε, εδώ που τα λέμε, ποιός νομίζει ότι είναι ο Γιώργος Καραγκούνης των μόλις 139 συμμετοχών με την φανέλα της Εθνικής Ελλάδας (περισσότερες από κάθε άλλο παίκτη στην ιστορία της Εθνικής), που θα αντιμιλήσει σε ολόκληρο πρόεδρο της ΕΠΟ; Ας είμαστε σοβαροί…
Για την ιστορία βέβαια, μόλις οι Έλληνες διεθνείς έμαθαν για την συγκεκριμένη διατύπωση περί “σοβαρού λόγου” γέλασαν με την ψυχή τους. Το αστείο του πράγματος είναι ότι η ΕΠΟ έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα μικρότητας που όχι μόνο δεν τελειώνει την συνεργασία με τον Καραγκούνη όπως αντιστοιχεί στα… επαγγελματικά διαζύγια αλλά αντίθετα, αρνείται ακόμα και να του καταβάλει αποζημίωση. Διότι η καταγγελία σύμβασης σημαίνει ακριβώς αυτό: άρνηση καταβολής αποζημίωσης λόγω ευθύνης του απολυμένου για την λήξη της συνεργασίας.
Κάπου εδώ βέβαια πρέπει να εξηγηθεί πως αυτός ο χειρισμός δεν επιλέγεται από την ΕΠΟ λόγω τσιγκουνιάς. Η πραγματική αιτία είναι ότι μετά την φυγή του Ρανιέρι, ο Καραγκούνης δεν δέχθηκε να επιβάλλει η διοίκηση της ΕΠΟ δικό της προπονητή με ολόκληρο το επιτελείο. Εν τέλει, η επιλογή Μαρκαριάν ήταν δίκη του και ο Γκιρτζίκης δεν συμφώνησε ποτέ με αυτή. Από εκείνη την περίοδο και έπειτα, οι δύο πλευρές συνυπάρχουν σε ψυχροπολεμικό κλίμα.
Μάλιστα, το ρήγμα ανάμεσα στις δύο πλευρές φάνηκε μόλις από την ανακοίνωση της πρόσληψης του Μαρκαριάν. Για όσους ήξεραν την διαφωνία που είχε προηγηθεί και ξέρουν να διαβάζουν πίσω από τις γραμμές, είχε κάνει εντύπωση η φράση “ο κ. Σέρχιο Μαρκαριάν είναι ο νέος προπονητής της Εθνικής Ανδρών, κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΠΟ και σχετικής εισήγησης του κ. Γιώργου Καραγκούνη”. Από την πρώτη στιγμή, η ηγεσία της ΕΠΟ φρόντισε να πάρει αποστάσεις από την επιλογή Μαρκαριάν και να την χρεώσει αποκλειστικά στον Καραγκούνη.
Οι τελευταίες εξελίξεις είναι απλά η (για την ώρα) κορύφωση μιας βεντέτας, που παραμένει ανοιχτή με εμμονικό τρόπο από την πλευρά της ΕΠΟ. Αναμένεται βέβαια με μεγάλο ενδιαφέρον η αντίδραση και του Καραγκούνη στην υπόθεση για να δείξει πως θα συνεχιστεί το σίριαλ.