Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πάπας Φραγκίσκος: Η Ευρώπη να ανακαλύψει εκ νέου τον καλύτερο εαυτό της

Πάπας Φραγκίσκος: Η Ευρώπη να ανακαλύψει εκ νέου τον καλύτερο εαυτό της
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

“Να ανακαλύψει εκ νέου τον καλύτερο εαυτό της” κάλεσε την Ευρώπη, ο Πάπας Φραγκίσκος στο μήνυμα που απηύθυνε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, “προς όλους τους πολίτες της Ευρώπης”.

Η προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ήταν το κυρίαρχο ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε ο Πάπας Φραγκίσκος στο πλαίσιο της επίσημης ομιλίας που παρέδωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη 25 Νοεμβρίου.

Η μετανάστευση, η προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και η προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας ήταν μεταξύ των θεμάτων που υπογράμμισε, ενώ κάλεσε την Ευρώπη “να ανακαλύψει εκ νέου τον καλύτερο εαυτό της”.

“Θα ήθελα να δώσω ένα μήνυμα ελπίδας και ενθάρρυνσης προς όλους τους πολίτες της Ευρώπης”, είπε ο Πάπας Φραγκίσκος στους ευρωβουλευτές. Επεσήμανε ότι η αξιοπρέπεια αποτέλεσε ακρογωνιαίο λίθο στη διαδικασία της ανοικοδόμησης της Ευρώπης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και εξήρε το γεγονός ότι “η προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί βασική δέσμευση της ΕΕ για την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας”, τόσο στο εσωτερικό της Ένωσης όσο και στις σχέσεις της με τρίτες χώρες.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει την “ευθύνη να διατηρήσει ζωντανή τη δημοκρατία για τους λαούς της Ευρώπης”, τόνισε ο Πάπας Φραγκίσκος επισημαίνοντας ότι δεν θα πρέπει να επιτρέπεται η κατάρρευση των δημοκρατιών “υπό την πίεση των πολυεθνικών συμφερόντων τα οποία δεν είναι καθολικά”. “Ήρθε η ώρα να προωθήσουμε πολιτικές που δημιουργούν θέσεις απασχόλησης, αλλά πάνω απ ‘όλα χρειάζεται να αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπεια στην απασχόληση μέσω της εξασφάλισης των κατάλληλων συνθηκών εργασίας” δήλωσε ο ίδιος.

“Η Ευρώπη βρισκόταν πάντα στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την προώθηση της οικολογίας”, τόνισε ο Πάπας Φραγκίσκος, επισημαίνοντας ότι “σέβομαι το περιβάλλον δε σημαίνει μόνο δεν το καταστρέφω”, αλλά επίσης “το χρησιμοποιώ για καλούς σκοπούς”, όπως είναι η παροχή τροφίμων σε όσους τα έχουν ανάγκη και η μη σπατάλη τους.

Ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα των μεταναστευτικών ροών στην ΕΕ. Δήλωσε ότι “δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μετατραπεί η Μεσόγειος σε τεράστιο νεκροταφείο”, τονίζοντας ότι οι άνθρωποι που φτάνουν με τις βάρκες χρειάζονται “αποδοχή και υποστήριξη”. Η Ευρώπη θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που συνδέονται με τη μετανάστευση “μόνο εάν προβάλει με σαφήνεια τη δική της πολιτιστική ταυτότητα”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ξεκινώντας την πανηγυρική συνεδρίαση, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς τόνισε ότι η απώλεια της εμπιστοσύνης των ανθρώπων στην πολιτική, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι “τεράστια”, προσθέτοντας ότι κανένα θεσμικό όργανο δεν μπορεί να λειτουργήσει εάν δεν έχει τη στήριξη των πολιτών. “Ως εκ τούτου, πρέπει όλοι να συνεργαστούμε για να ανακτήσουμε αυτήν τη χαμένη εμπιστοσύνη”, δήλωσε ο ίδιος.

Ο Πρόεδρος Σουλτς υπογράμμισε επίσης τους “κοινούς στόχους” που έχουν η ΕΕ και η Καθολική Εκκλησία “για την προώθηση των αξιών της ανεκτικότητας, του σεβασμού, της ισότητας, της αλληλεγγύης και της ειρήνης”, προσθέτοντας ότι “η Ευρωπαϊκή Ένωση αφορά την ένταξη και τη συνεργασία και όχι τον αποκλεισμό και την αντιπαράθεση”.

Ο Πάπας προσκλήθηκε από τον Πρόεδρο Σουλτς εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όταν πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Βατικανό, στις 11 Οκτωβρίου 2013. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη ποντίφικα στο ΕΚ μετά από 26 χρόνια. Η τελευταία φορά ήταν το 1988, όταν ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ εκφώνησε λόγο στο Κοινοβούλιο, μόλις ένα χρόνο πριν από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Ο Πάπας έφτασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο περίπου στις 10.30πμ και έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Σουλτς. Μετά την τελετή υποδοχής, ο Πρόεδρος Σουλτς σύστησε τον Πάπα στα μέλη του Προεδρείου και της Διάσκεψης των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Πάπας συνέχισε την επίσκεψή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το μόνο άμεσα εκλεγμένο όργανο της ΕΕ και μία από τις μεγαλύτερες δημοκρατικές συνελεύσεις στον κόσμο. Τα 751 μέλη του αντιπροσωπεύουν 500 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ. Εκλέγονται κάθε πέντε χρόνια από ψηφοφόρους σε όλα τα 28 κράτη μέλη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ζελένσκι: Οι βορειοκορεατικές δυνάμεις στη Ρωσία ενδέχεται να φτάσουν τους 100.000 στρατιώτες

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία άφησε ανοιχτό το ερώτημα της χειροτοτονίας των γυναικών

Πάπας Φραγκίσκος: Η Εκκλησία πρέπει να ντρέπεται και να ζητήσει συγγνώμη για τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από κληρικούς

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Η ακροδεξιά πρότεινε τον Έλον Μασκ για το βραβείο Ζαχάροφ

Η Ρωσία απειλεί πολύ σοβαρά τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr