Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σινά: Τόπος ειρήνης και συνάντησης θρησκειών η Μονή της Αγίας Αικατερίνης, λένε οι Αιγύπτιοι – Εξύμνησαν τον Δένδια

Σινά: Τόπος ειρήνης και συνάντησης θρησκειών η Μονή της Αγίας Αικατερίνης, λένε οι Αιγύπτιοι – Εξύμνησαν τον Δένδια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Αγία Αικατερίνη του Σινά δεν πέρασε απαρατήρητη από τον αιγυπτικό Τύπο.

Στην ιστοσελίδα της κρατικής εφημερίδας Al-Ahram (08/12/2024) αναρτήθηκε ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Hany Al- Asmar με τίτλο: «Υπουργός Άμυνας της Ελλάδος: Η Μονή της Αγίας Αικατερίνης είναι το ιερότερο και αρχαιότερο μοναστήρι στον κόσμο», το οποίο αναφέρεται στην επίσκεψη του κ. Δένδια στην Ιερά Μονή, ο οποίος και παρέστη στον εορτασμό της Αγίας Αικατερίνης Σινά.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, «ο Υπουργός Άμυνας κ. Δένδιας εξέφρασε την χαρά του για την επίσκεψη στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης, ιδιαίτερα μετά τη θερμή υποδοχή του Κυβερνήτη Νοτίου Σινά, του Αρχιεπισκόπου της Μονής και της συνοδείας των μοναχών, δηλώνοντας θαμπωμένος από την ιερότητα της Μονής, καθότι πρόκειται για ένα από τα ιερότερα και παλαιότερα μοναστήρια του κόσμου, με ιστορία άνω των 1.400 ετών».

Σύμφωνα με την Al Ahram, «η επέτειος του μαρτυρίου της Αγίας Αικατερίνης, που τιμάται από τη Μονή στις 8 Δεκεμβρίου, τελέσθηκε παρουσία του Αρχιεπισκόπου της Μονής, εκπροσώπου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, του Δρα Khaled Mubarak, Κυβερνήτη του Νοτίου Σινά, και των Πρέσβεων Ελλάδος, Κύπρου και Κουβέιτ.

»Ο Αρχιεπίσκοπος της Ιεράς Μονής Σινά κ. Δαμιανός, περιεκόσμησε τον Υπουργό Άμυνας της Ελλάδος με το παράσημο της Μεγαλομάρτυρος Αγίας Αικατερίνης.

»Ο Υπουργός [Άμυνας της Ελλάδος] και ο Πρεσβευτής του Κουβέιτ επισκέφθηκαν τον κεντρικό ναό, την ιερά βάτο και την εκκλησία της, καθώς και τη βιβλιοθήκη και το μουσείο της Μονής».

Η αιγυπτιακή εφημερίδα αναφέρει πως ο Ghanem Saqr Ghanem, Πρέσβυς του Κουβέιτ στο Κάιρο, δήλωσε ότι «η Αγία Αικατερίνη περιλαμβάνεται ως ένας από τους πλέον ιερούς τόπους και αρκεί ότι ο Παντοδύναμος Θεός ήρθε για να αποκαλυφθεί με το φως Του στο βουνό, προσθέτοντας σε αυτό, τιμή και αγιασμό».

Από την πλευρά του, ο Κυβερνήτης του Νότιου Σινά τόνισε ότι «σήμερα βρισκόμαστε στα πιο ιερά μέρη στον κόσμο και το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης βρίσκεται στην Ιερή Κοιλάδα Tuwa, λίγα βήματα μακριά από την ιερά βάτο, όπου ο δάσκαλός μας Μωυσής μίλησε στον Κύριο των Κόσμων», καταλήγει το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Hany Al- Asmar.

Το Κυβερνείο [Περιφέρεια] Νοτίου Σινά έκανε ανάρτηση στο Facebook, με τίτλο: «Με υψηλού επιπέδου διεθνή παρουσία: Ο Κυβερνήτης του Νοτίου Σινά επισκέπτεται τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης, στο πλαίσιο της επετείου του μαρτυρίου της Αγίας».

Η ανάρτηση αναφέρεται στην επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Δρ Khaled Mubarak, Κυβερνήτης του Νοτίου Σινά στην Ιερά Μονή, με την ευκαιρία των εορτασμών της μνήμης της Αγίας, συνοδευόμενος από τον Πρέσβη του Κουβέιτ.

Στην ανάρτηση σημειώνεται ότι εφέτος στους εορτασμούς παρέστησαν ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδος, κ. Ν. Δένδιας, ο Πρέσβεις της Ελλάδος και της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κάιρο, κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου και κα Πόλυ Ιωάννου, ο Αρχιεπίσκοπος της Ιεράς Μονής κ. Δαμιανός και πλήθος μοναχών καθώς και μεγάλος αριθμός Ελληνορθοδόξων από την Αίγυπτο και την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ανάρτηση, ο Κυβερνήτης του Νοτίου Σινά:

• Απηύθυνε ιδιαίτερα συγχαρητήρια στον Αρχιεπίσκοπο κ. Δαμιανό και στους μοναχούς της Μονής επ΄ ευκαιρία του εορτασμού της μνήμης της Αγίας Αικατερίνης.

• Εξέφρασε, εκ μέρους του λαού της Αιγύπτου και του Νοτίου Σινά, την εκτίμησή του στον Αρχιεπίσκοπο και στους μοναχούς, προσφέροντάς τους συμβολικά δώρα του Κυβερνείου του Νοτίου Σινά, ως συνέχεια της παράδοσης του πνεύματος φιλίας, αδελφοσύνης, ανεκτικότητας και αγάπης.

• Τόνισε τη δέσμευσή του στις αρχές της ειρήνης και του σεβασμού προς τους πιστούς όλων των θρησκειών και πεποιθήσεων, σε ένα κλίμα που εγγυάται την ελευθερία της λατρείας και την άσκηση τελετουργιών, από όλους.

• Επεσήμανε ότι το αναπτυξιακό έργο «Great Τransfiguration» αποτελεί μεγάλη προσθήκη στη θρησκευτική και ιστορική θέση της Μονής, ενώ θα ενισχύσει το όφελος των τουριστικών δυνατοτήτων της πόλης.

• Πρόσθεσε ότι η ευρεία διεθνής συμμετοχή στους εορτασμούς αποτελεί ακόμη μία απόδειξη ότι το Σινά και συγκεκριμένα η πόλη της Αγίας Αικατερίνης, είναι τόπος ειρήνης και συνάντησης θρησκειών, όπου όλοι συνυπάρχουν με αρμονία και ανεκτικότητα.

• Καλωσόρισε τον Υπουργό Άμυνας της Ελλάδος και τους Πρέσβεις των συμμετεχουσών χωρών, επισημαίνοντας ότι η πόλη της Αγίας Αικατερίνης είναι ένα ιερό σημείο στη γη του Σινά, με πολλά θρησκευτικά και πνευματικά στοιχεία, το σημαντικότερο εκ των οποίων είναι το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης, ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια στον κόσμο.

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δαμιανός εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Κυβερνήτη και την αντιπροσωπεία πρέσβεων, για την προθυμία τους να παραστούν στη σημαντική αυτή θρησκευτική εορτή, που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Η Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης Όρους Σινά (Ιερά Αυτόνομος Βασιλική Μονή Αγίας Αικατερίνης του Αγίου και Θεοβαδίστου Όρους Σινά όπως αποκαλείται επίσημα) θεωρείται η παλαιότερη χριστιανική μονή στον κόσμο, παρόλο που και η Ιερά Μονή του Αγίου Αντωνίου κοντά στο Κάιρο, κατέχει ανάλογη διάκριση.

Είναι κτισμένη στις παρυφές του όρους Σινά, στην ομώνυμη χερσόνησο της Αιγύπτου και υπάγεται στην αυτόνομη Εκκλησία του Όρους Σινά.

Ηγούμενος της Μονής είναι από τις 23 Δεκεμβρίου 1973 ο Αρχιεπίσκοπος Σινά, Φαράν και Ραϊθώ, Δαμιανός.

Η Μονή αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Ιστορικό

Ιστορικά, η παλαιότερη μαρτυρία για ύπαρξη μοναστικής ζωής στη περιοχή είναι του 381-384 μ.Χ.

Επί αυτοκράτορα Ιουστινιανού, ανάμεσα στο 527 και 565, ανεγέρθηκε η μονή στο σημείο που βρίσκονταν η «φλεγόμενη βάτος» του Μωυσή.

Το μέρος θεωρείται ιερό για χριστιανούς, μουσουλμάνους και Εβραίους.

Ως απάντηση σε αίτημα μοναχών της μονής για προστασία, η μονή έλαβε από τον Μωάμεθ «ιδιόγραφη υποχρέωση» ή Διαθήκη (Αχτναμέ), επικυρωμένη με το αποτύπωμα της ίδιας της παλάμης του, που περιγράφει τα δικαιώματα των χριστιανών που ζουν με τους Μωαμεθανούς.

Η βιβλιοθήκη της μονής διατηρεί την δεύτερη μεγαλύτερη συλλογή χειρογράφων και Κωδίκων της πρωτοχριστιανικής περιόδου, μετά από αυτή του Βατικανού.

Ο «Σιναϊτικός κώδικας», που βρίσκονταν αρχικά στη μονή ως τον 19ο αιώνα, τώρα βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου.

Στο μοναστήρι βρίσκονται επίσης εικόνες, οι παλαιότερες από τις οποίες είναι του 5ου και του 6ου αιώνα.

Κατά αυτή τη περίοδο διετέλεσε ηγούμενος της μονής ο άγιος Ιωάννης ο Σιναΐτης ο λεγόμενος «της Κλίμακος».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι φιλότουρκοι τζιχαντιστές βανδάλισαν ΕΛΛΗΝΙΚΗ εκκλησία στη Συρία

Ο πάπας Φραγκίσκος κάλεσε τους τζιχαντιστές να διασφαλίσουν τη σταθερότητα της Συρίας

Έκκληση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο για ειρήνη στη Συρία

Δημοσκόπηση Alpha: «Κόκκινες κάρτες» σε όλους τους υπουργούς του Μητσοτάκη εκτός του Ν. Δένδια

Νίκος Δένδιας: Η Συρία «για εμάς πρόκειται για “εγγύς εξωτερικό”» – Ανάγκη υπεράσπισης των χριστιανών της Μέσης Ανατολής

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr