Ένα βουδιστικό μοναστήρι της Ταϊλάνδης βρίσκεται στο επίκεντρο αστυνομικής έρευνας, αφού εντοπίστηκαν στον χώρο 41 σοροί, οι οποίες πιθανότατα χρησιμοποιούνταν για «διαλογισμό», όπως τον εννοούν οι Ασιανοί.
Τα πτώματα βρέθηκαν το Σάββατο στο μοναστήρι Πα Νακόν Τσαϊμπόβορν, στην επαρχία Πισίτ, στην κεντρική Ταϊλάνδη, ανέφερε ένας αξιωματικός της Αστυνομίας.
Για το καθένα υπήρχαν πιστοποιητικά θανάτου και δωρεάς, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι δεν έχουν ασκηθεί διώξεις προς το παρόν.
Η Αστυνομία θέλει να επαληθεύσει, επικοινωνώντας με τις οικογένειες, ότι δώρισαν με τη θέλησή τους τη σορό του συγγενή τους.
«Προσπαθούμε να επιβεβαιώσουμε ότι κανένα πτώμα δεν κλάπηκε», σημείωσε ο αστυνομικός που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Οι έρευνες ξεκίνησαν αφού η Αστυνομία ανακάλυψε την περασμένη Τετάρτη άλλα δώδεκα πτώματα σε άλλο μοναστήρι, στη γειτονική επαρχία Καμπαένγκ Πετ.
Ο επικεφαλής του μοναστηριού της επαρχίας Πισίτ, ο Πρα Ατζάρν Σαϊφόν Παντίτο, είπε στο τηλεοπτικό κανάλι PBS ότι τα πτώματα χρησιμοποιούνταν σε μια «τεχνική διαλογισμού» σημειώνοντας ότι «δεν γνωρίζει» πόσοι άνθρωποι έχουν υιοθετήσει αυτήν την τεχνική την οποία διδάσκει.
Περιέγραψε ότι οι πιστοί «διαλογίζονται» σε χώρους όπου υπάρχουν φέρετρα με ανθρώπινα λείψανα.
Η Αστυνομία του Πισίτ ανέφερε ότι συνεργάζεται με τις Αρχές άλλων επαρχιών για να εξακριβώσει εάν αυτή η πρακτική είναι διαδεδομένη.
Αυτή η μέθοδος «διαλογισμού» με πτώματα εμφανίστηκε στην Ταϊλάνδη τον 18ο αιώνα και ήταν διαδεδομένη μέχρι τον 20ό, οπότε άρχισε να φθίνει.
Ο διαλογισμός πτωμάτων εξακολουθεί να ασκείται στην Ταϊλάνδη από μοναχούς και λαϊκούς. Συνήθως χρησιμοποιούνται φρικιαστικές φωτογραφίες πτωμάτων σε αποσύνθεση στη θέση των πραγματικών πτωμάτων. Όχι όμως πάντα. Οικογένειες ανθρώπων που πεθαίνουν απροσδόκητα (όπως σε ατύχημα με μοτοσικλέτα) θέλουν να δώσουν χρόνο στα πνεύματά τους να συνειδητοποιήσουν ότι είναι νεκροί, και έτσι τα σώματα δεν θα αποτεφρωθούν αμέσως και μερικές φορές δίνονται σε αυτούς τους ναούς να χρησιμοποιηθούν για διαλογισμό. Άλλες φορές οι μοναχοί διαλογίζονται μπροστά σε κρύπτες και φέρετρα χωρίς να βλέπουν πραγματικά τα σώματα.
Να σημειωθεί ότι η λέξη διαλογισμός στα ελληνικά έχει άλλη σημασία από αυτή που της έδωσαν οι παραχαράκτες της ελληνικής γλώσσας, «ψεκασμένοι» και δεισιδαίμονες παραφυσικοί «μπούρδες», χίπιδες θαυμαστές των Ασιανών.
Έτσι, στην ελληνική γλώσσα διαλογισμός σημαίνει σκέψη, στοχασμός συλλογισμός και προκύπτει από το διά + λέγω.
Οι δεισιδαίμονες θαυμαστές των βαρβάρων ονόμασαν διαλογισμό ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή κάποια πνευματική συγκέντρωση που επιτυγχάνεται με τη βαθιά χαλάρωση, την απομάκρυνση κάθε σκέψης και εξωτερικών ερεθισμάτων από τη συνειδητότητα του υποκειμένου.
Καμία σχέση δηλαδή αυτό που που ονόμασαν οι δεισιδαίμονες διαλογισμό με αυτό που σημαίνει στην ελληνική γλώσσα.
Να αποφεύγετε ως βάρβαρους, δηλαδή απολίτιστους κι απατεώνες όσους σας προτρέπουν σε «διαλογισμό» όπως τον εννοούν οι δεισιδαίμονες της Άπω Ανατολής. Καλύτεροι οι «ομφαλοσκόποι» του Αγίου Όρους, εάν πρέπει σώνει και καλά να διαλέξετε μεταξύ ανοησιών.