Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο μουφτής Κορυτσάς θεωρεί το σχέδιο για «Βατικανό» Μπεκτασήδων «απειλή για τη θρησκευτική αρμονία» στην Αλβανία

Ο μουφτής Κορυτσάς θεωρεί το σχέδιο για «Βατικανό» Μπεκτασήδων «απειλή για τη θρησκευτική αρμονία» στην Αλβανία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η ιστοσελίδα tpz.al έγραψε ότι ο μουφτής της Κορυτσάς, επικεφαλής της εκεί σουνιτικής μουσουλμανικής κοινότητας, Λεντιάν Τσικαλλέσι (Ledian Çikalleshi), θεωρεί το σχέδιο του Έντι Ράμα για ίδρυση «Κυρίαρχου Κράτους των Μπεκτασήδων» ως «απειλή για τη θρησκευτική αρμονία» στην Αλβανία:

«Αν μιλάμε για αξία, την έχει όποιος διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό πιστών, που είναι το Συμβούλιο της Μουσουλμανικής Κοινότητας.

»Αλλά εμείς δεν το έχουμε δει με αυτή τη μορφή, ούτε το έχουμε μεταφέρει με αυτή τη μορφή, να πούμε ότι μας αξίζει, αλλά είναι κάτι που αξίζει για όλες τις θρησκευτικές κοινότητες, γιατί η φόρμουλα δεν μπορεί να λειτουργήσει διαφορετικά.

»Από αυτή την άποψη, η κοινότητα των Μπεκτασήδων είναι όπως οι άλλες θρησκευτικές κοινότητες, οι οποίες λειτουργούν εντός της χώρας μας.

»Το τμήμα της κοινότητας των Μπεκτασήδων στην Αλβανία λειτουργεί μόνο για Αλβανούς πιστούς, δηλαδή δεν αναγνωρίζεται στην Τουρκία, ούτε στη Συρία, το Ιράν κ.λπ.

»Η Αλβανία δεν θεωρείται ως το κέντρο του Μπεκτασισμού γιατί στο ίδιο το σύστημα των Μπεκτασήδων δεν υπάρχει σύστημα όπως το Καθολικό, όπου υπάρχει το σύστημα του Παπισμού, το οποίο συνδέεται με έναν πνευματικό ηγέτη.

»Ο μπεκτασισμός δεν είναι έτσι, οπότε αν δώσουμε σε μια θρησκευτική κοινότητα κάτι παραπάνω από αυτό που της αξίζει, κανονικά θα υπάρχει διαφοροποίηση κι αυτό θα προκαλέσει δυσαρέσκεια σε άλλες κοινότητες.

»Αυτό το μεταφέρουμε ως ανησυχία που θα βλάψει την αρμονία και τη διαθρησκευτική ανοχή μεταξύ μας.

»Αναμένουμε την επιστροφή του πρωθυπουργού [από τον ΟΗΕ], για να ξεκαθαρίσει την ιδέα του, αν αυτή θα παραμείνει μόνο ιδέα ή αν θα υπάρξουν περαιτέρω βήματα.

»Κανονικά, θα εξηγηθεί στην κοινή γνώμη και στους αρμόδιους θεσμούς, έχουμε αντιδράσει διότι είναι μια λανθασμένη ιδέα, για την οποία ακόμη και μια μερίδα των νομικών λέει ότι είναι κάτι αδύνατο, γιατί παραβιάζει πολλά άρθρα του Συντάγματος.

»Θα κάνουμε τη δουλειά μας, θα το προωθήσουμε ως μέλημα, μετά αναμένουμε πώς θα συνεχιστεί.

»Πέρα από τη δήλωση στον ΟΗΕ ή στους New York Times, δεν έχουμε δει τίποτα άλλο. Θα περιμένουμε και θα τοποθετηθούμε».

Τι ανακοίνωσε ο Έντι Ράμα

Υπενθυμίζουμε ότι, η αλβανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει ένα «κυρίαρχο κράτος» των Μπεκτασί (Μπεκτασήδες), μιας ισλαμικής αδελφότητας των σούφι, με πρότυπο το Βατικανό σε ένα έδαφος περίπου 100 στρεμμάτων στην πρωτεύουσα Τίρανα, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το μικροκράτος θα χρησιμεύσει ως πολιτική εστία των μουσουλμάνων Μπεκτασί, τέταρτης σε μέγεθος θρησκευτικής κοινότητας της Αλβανίας μετά τους σουνίτες μουσουλμάνους, τους ορθόδοξους χριστιανούς και τους καθολικούς.

«Έμπνευσή μας είναι να υποστηρίξουμε τη μετατροπή του Παγκόσμιου Κέντρου Μπεκτασί των Τιράνων σε κυρίαρχο κράτος, ένα νέο κέντρο μετριοπάθειας, ανεκτικότητας και ειρηνικής συνύπαρξης», δήλωσε την Κυριακή 22/9 ο Έντι Ράμα σε ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Η ομιλία του δόθηκε επίσης στη δημοσιότητα από το γραφείο του στην Αλβανία.

Οι Μπεκτασήδες αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του πληθυσμού της Αλβανίας, σύμφωνα με την απογραφή του 2023.

Λίγο λιγότεροι από το 50% των 2,4 εκατ. κατοίκων της χώρας είναι μουσουλμάνοι.

Το θρησκευτικό Τάγμα των Μπεκτασήδων ιδρύθηκε το 13ο αιώνα μέσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και θεωρείται ένας ανεκτικός και μυστικιστικός κλάδος του ισλάμ, ανοικτός στις άλλες θρησκείες και φιλοσοφίες.

Ορισμένοι από τους πιο σημαντικούς ηγέτες του εγκαταστάθηκαν στην Αλβανία, αφού τέθηκαν υπό απαγόρευση στην Τουρκία στις αρχές του 20ου αιώνα.

Το Τάγμα των Μπεκτασήδων των Τιράνων χαιρέτισε την ανακοίνωση του Ράμα.

«Η κυριαρχία του Τάγματος Μπεκτασί αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό στην ενίσχυση των αξιών της συμπερίληψης, της θρησκευτικής αρμονίας και του διαλόγου σε έναν όλο και πιο διαιρεμένο κόσμο», ανέφερε σε ανακοίνωση εκφράζοντας την ικανοποίησή του και διευκρινίζοντας ότι το τάγμα «θα αποκτήσει μια κυριαρχία παρόμοια με αυτή του Βατικανού».

Η ιδιότητα του πολίτη αυτού του μελλοντικού κράτους θα χορηγείται αποκλειστικά στα μέλη του κλήρου και στη διοίκησή του.

Επικεφαλής της κυβέρνησής του θα είναι ο επικεφαλής του τάγματος και ένα συμβούλιο, το οποίο θα επιβλέπει τη θρησκευτική και διοικητική λειτουργία του.

Συγκριτική θρησκεία οι Μπεκτασήδες

Οι Μπεκτασήδες παντρεύουν στις τελετουργίες τους στοιχεία της Ορθόδοξης χριστιανικής πίστης με το Σιϊτισμό αλλά και το ορθόδοξο Ισλάμ (Σουνιτισμός).

Μαζί με τους Μεβλεβί και τους Νακσμπαντί θεωρούνται ως οι πλέον γνωστές κατευθύνσεις του Σουφισμού την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κατά την επικράτηση της τελευταίας στα Βαλκάνια και την Ανατολία.

Αποτελούν έτσι σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας του Ισλάμ στη Μέση Ανατολή, Μικρά Ασία και Βαλκάνια.

Το δόγμα του Μπεκτασή επιτρέπει την κατανάλωση αλκοόλ, όπως εξηγεί σε παλαιότερο άρθρο του το Euronews, ενώ δεν απαιτεί να χωρίζονται οι άνδρες και οι γυναίκες, ούτε να καλύπτουν τα μαλλιά ή το πρόσωπό τους οι γυναίκες.

Επιπλέον, οι τεκέδες του Μπεκτασή διαφέρουν από τα παραδοσιακά τζαμιά στο ότι δεν έχουν χτισμένο μιναρέ δίπλα τους.

Η πίστη των Μπεκτασηδων αφήνει την ευθύνη για οποιαδήποτε πράξη στο άτομο, δεν επικαλείται την πίστη ή ιερό κείμενο για προσωπικές ενέργειες και επομένως όσοι πραγματοποιούν τρομοκρατικές επιθέσεις στο όνομα του Θεού δεν θεωρούνται αληθινοί πιστοί.

Ο Μπαμπά Μόντι είναι ο πνευματικός ηγέτης του τάγματος.

Πέρυσι η μη κυβερνητική οργάνωση We care for Humanity τον αναγνώρισε ως Σύμβολο της Παγκόσμιας Ειρήνης.

«Γνωρίζουμε καλά ποιοι είναι οι τρεις κύριοι εχθροί της ανθρωπότητας πρώτα από όλα η άγνοια, μετά η φτώχεια, που συχνά πηγάζει από την πολιτική κατάσταση, και τέλος το προσωπικό εγώ, ο εγωισμός.

»Αυτοί οι τρεις παράγοντες μπορούν να καταπολεμηθούν και να καταστραφούν μόνο εάν οι άνθρωποι συνεργαστούν μεταξύ τους», έχει διδάξει ο Μπαμπά Μόντι.

Σε αντίθεση με άλλα δερβισικά τάγματα της Τουρκίας όπως οι Μεβλεβήδες, οι Μπεκτασήδες δεν φαίνεται να έχουν κάποια δημόσια λατρευτική πρακτική.

Στην πραγματικότητα, ολόκληρο το τελετουργικό του τάγματος των Μπεκτασήδων είναι καλυμμένο με απόλυτη μυστικότητα.

Η ιεραρχία

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πηγές τα μέλη του τάγματος χωρίζονται σε έξι κύριες κατηγορίες:

Τους ασίκ, (συνδεδεμένα μέλη που δεν έχουν μυηθεί), και τους μουχίμπ, δηλαδή μυημένους Ασίκ που έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν σε ορισμένες τελετουργίες των Μπεκτασήδων.

Κατόπιν έρχονταν οι ντερβίς, οι οποίοι δίνουν τον όρκο, αποκτούν ικανότητες στην άσκηση του Δρόμου και έχουν την άδεια να φορούν τελετουργικά ενδύματα και εμβλήματα των Μπεκτασήδων.

Ακολουθούν οι μπαμπά, οι οποίοι κατευθύνουν τον τοπικό τεκκέ και είναι επικεφαλής των τοπικών κοινοτήτων.

Ουσιαστικά ασκούν έλεγχο στους ντερβίς, τους αχίμπ και τους ασίκ.

Στα υψηλότερα στρώματα της ιεραρχίας βρίσκονται οι Νντερβίς ι μουντζαράντ, οι οποίοι παίρνουν όρκο αγαμίας και μυούνται σε ένα μυστικό τελετουργικό.

Ζουν μόνο στους τεκκέδες, ξυρίζουν το μουστάκι και τη γενειάδα και φορούν ένα ασημένιο σκουλαρίκι στο δεξί αυτί ως έμβλημα της θέσης τους.

Στην κορυφή της ιεραρχίας βρίσκονται οι καλίφα, ως επικεφαλής των περιφερειακών τεκέδων.

Επικεφαλής είναι ο ντεντέ-μπαμπά.

Ποιοι είναι οι Μπεκτασήδες

Θεωρούμενοι ως αιρετικοί από πολλούς συντηρητικούς σιίτες και σουνίτες και υποκείμενοι σε αιώνες διώξεων στις μουσουλμανικές χώρες, οι Μπεκτασί έχουν δύναμη στην Αλβανία και σε γειτονικές χώρες όπως το Κοσσυφοπέδιο και η Βόρεια Μακεδονία από την κατάκτηση των Βαλκανίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία τον 14ο και 15ο αιώνα.

Κατά της τουρκικής κυριαρχίας

Τα μέλη της αίρεσης διαδραμάτισαν εξέχοντα ρόλο στην εθνικιστική αφύπνιση της Αλβανίας κατά της τουρκικής κυριαρχίας, προωθώντας μια χαλαρή εκδοχή του Ισλάμ που βοήθησε στη συσπείρωση των μεγάλων μουσουλμανικών και χριστιανικών κοινοτήτων της χώρας για την υπόθεση της ανεξαρτησίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι Αλβανοί προσπαθούν να φτιάξουν κοινό λεξιλόγιο με τους Κοσοβάρους

Λουλζίμ Μπασά: Ο Ράμα θέλει να ιδρύσει «Βατικανό» Μπεκτασήδων για να το γεμίσει με διεφθαρμένους πολιτικούς

«Βατικανό» Μπεκτασήδων στην Αλβανία: Η ΕΕ δεν έχει σχόλιο – Μπερίσα: «Η Αλβανία ήταν και θα παραμείνει ένα κοσμικό κράτος»

Άριστη η ελληνοσερβική φιλία επιβεβαίωσαν Γεραπετρίτης-Ντούριτς

Αλέξης Τσίπρας: «Προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων απέναντι σε τουρκικές προκλήσεις»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr