Για την Εκκλησία Κύπρου το Ουκρανικό Ζήτημα, πλέον, «με τον πόλεμο έχει λήξει και δεν χωρεί οπισθοδρόμηση από τις αποφάσεις του Οικουμενικού Θρόνου, ανεξαρτήτως των εξελίξεων στις αρχιεπισκοπικές εκλογές στην Κύπρο», δήλωσε ο Μητροπολίτης Ταμασού & Ορεινής Ησαΐας.
Ο κ. Ησαΐας μίλησε το Σάββατο στην Δημοσιογραφική Εστία (Λευκωσία) σε εκδήλωση, την οποία οργάνωσε η «Η Παγκύπρια Πρωτοβουλία για ανάδειξη του στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο και σε αυτή έκανε την εξαγγελία της υποψηφιότητάς του και παρουσίασε το «όραμα και τις προτάσεις του για την Εκκλησία του 21ου αιώνα».
Αναφερόμενος στις σχέσεις της Εκκλησίας Κύπρου με το Οικουμενικό Πατριαρχείο ο Μητροπολίτης Ταμασού & Ορεινής Ησαΐας είπε:
«Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι σημαντικό για εμάς, όχι μόνο γιατί υπηρετεί ως η πρωτόθρονη Εκκλησία της Ορθοδοξίας, αλλά και γιατί διατηρεί στα σπλάχνα του την άσβεστη φλόγα της ελληνική βυζαντινής ιστορίας, παράδοσης, και θεολογίας».
Επίσης, πρόσθεσε ότι «Η Εκκλησία της Κύπρου έχει υποχρέωση να στηρίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τα πρεσβυγενή εμπερίστατα Πατριαρχεία της Μέσης Ανατολής».
Σε άλλα σημεία της ομιλίας του είπε:
«Οραματίζομαι για την Εκκλησία της Κύπρου μεγάλες μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς της διακονίας μας.
»Με την ευλογία των Μυστηρίων της Εκκλησίας μας, αλλά και των πνευματικών ορθοδόξων παραδόσεών μας, στοχεύω στον εκσυγχρονισμό της ποιμαντικής της Εκκλησίας, έτσι ώστε να μπορέσει να ξανασυντονιστεί με το σήμερα, προδιαγράφοντας ένα καλύτερο αύριο για την Κύπρο μας».
«Η Εκκλησία, πέραν των αγιοπνευματικών της παραδόσεων, πρέπει σήμερα να μιλήσει στη γλώσσα της εποχής μας, μέσω του πολιτισμού, του αθλητισμού, της τέχνης, της μουσικής, της επιστήμης και της κοινωνικής πρόνοιας».
«Προτεραιότητά μου θα είναι, πρωτίστως, η ενότητα και η συνεργασία εντός της Ιεράς Συνόδου.
»Πρέπει να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ όλων των Αδελφών και να μάθουμε, ότι, πέραν της προσωπικής ποιμαντικής ευθύνης, που έχει ο καθένας για το ποίμνιό του, πρέπει να λειτουργούμε και σαν ομάδα, με συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο για όλους τους τομείς της διακονίας μας.
»Αυτό, μάλιστα, ανά τακτά διαστήματα, θα πρέπει να το ελέγχουμε και να το παρακολουθούμε, διορθώνοντας τα όποια λάθη ή αναπροσαρμόζοντας τη στάση μας, ανάλογα με τις εξελίξεις».
«Θεωρώ, ότι η Εκκλησία της Κύπρου έχει δυνατότητες και ικανότητες να καταστεί ωφέλιμη, όχι μόνο για τους πιστούς, αλλά, αδιακρίτως, για κάθε άνθρωπο, ξεχωριστά.
»Κανένας άνθρωπος δεν είναι ίδιος με τον άλλο, αλλά ούτε και ανώτερος ή κατώτερος από αυτόν».
Ο Μητροπολίτης Ταμασού & Ορεινής τοποθετήθηκε στο Κυπριακό, αναφέροντας μεταξύ άλλων:
«Το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής.
»Θα πρέπει όλοι να καταβάλουμε αγώνα για επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια και στις πατρογονικές τους εστίες.
»Συμπαραστεκόμαστε στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των προσφύγων και επίλυση προβλημάτων, που ακόμη παραμένουν άλυτα και τους ταλανίζουν, όπως οι αποζημιώσεις για την απώλεια χρήσης των περιουσιών τους, με σκοπό την αποτροπή των αναγκαστικών τους πωλήσεων για την κάλυψη των αναγκών τους.
»Επιδιώκουμε λύση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, που να διασφαλίζει την επιβίωση του Κυπριακού λαού στο νησί μας.
»Η Κύπρος, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διεκδικεί την πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρο το νησί.
»Η Εκκλησία θα πρέπει να στέκεται δίπλα στην πολιτική ηγεσία και να τη στηρίζει στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού».
Για τις σχέσεις Εκκλησίας-Κοινωνίας ο κ. Ησαΐας σημείωσε:
«Ως Εκκλησία μπορούμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες άμεσης προσέγγισης στα κορυφαία ζητήματα του σύγχρονου πολίτη, όπως: – Υποστήριξη του θεσμού της οικογένεια σε όλα τα επίπεδα των αναγκών της.
»Στήριξη ηλικιωμένων, νέων και παιδιών, με ειδικά προγράμματα και υποδομές, σε συνεργασία με το κράτος και άλλους κοινωνικούς φορείς.
»Ως προς τη φτωχοποίηση, την ακρίβεια και την ανεργία, η Εκκλησία μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας σε πολλούς τομείς και, ταυτόχρονα, να στηρίξει τις τοπικές παραγωγές και αγορές στην Κύπρο, για να διατηρηθεί η αγροικονομία και η βιομηχανία μας».
Ο Μητροπολίτης Ταμασού & Ορεινής αναφέρθηκε αδρομερώς στο «πολυσχιδές έργο» της Μητρόπολης στα 15 χρόνια της Αρχιερατείας του και ευχαρίστησε την Ιερά Μονή Κύκκου για την συμπαράσταση της.
Για τον δρόμο προς τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές είπε:
«Με θάρρος προχωρώ, έχοντας την ευλογία και σκέπη της Παναγίας του Κύκκου και τις ευχές του γέροντα μου μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας ο οποίος από 18 χρονών με εμπιστεύτηκε και υπήρξε ο πατέρας, ο μέντορας και πολύτιμος σύμβουλος μου».