Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Λαμπρή η τελετή ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου

Λαμπρή η τελετή ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με βυζαντινή λαμπρότητα και παρουσία πλήθους κόσμου και επισήμων τελέστηκε το Σάββατο, στον αρχιεπισκοπικό ιερό ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν, η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, από τον αντιπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη και Μητροπολίτη Γερμανίας, Αυγουστίνου.

«Η καρδιά μου είναι έτοιμη και σταθερή να υπηρετήσω αυτήν την Αρχιεπισκοπή και αυτό το έθνος, τα οποία θαύμαζα από την παιδική μου ηλικία και από τη διακονία μου στο Φανάρι.

»Στο διάβα των δεκαετιών, παρατήρησα την ανάπτυξη της Εκκλησίας εδώ, τις προκλήσεις που αντιμετώπισε και τους δρόμους που άνοιξε.

»Είμαι, λοιπόν, εδώ -ο νέος Αρχιεπίσκοπός σας- για να σας ακούσω, για να διαλεχθώ μαζί σας και για να εργαστώ μαζί σας.

»Η προσευχή μου είναι να στέκομαι μπροστά σας και δίπλα σας, να ηγούμαι με το παράδειγμα και τις παραινέσεις μου και να σας διακονώ με πνεύμα θυσίας», είπε στον ενθρονηστήριο λόγο του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

Στην τελετή παρευρέθηκαν εκπρόσωποι πολλών θρησκευμάτων και ορθοδόξων δικαιοδοσιών και εκπρόσωποι των Εκκλησιών της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, η αμερικανική από τον υπουργό Υγείας, Άλεξ Αζάρ και η κυπριακή από τον συνομιλητή της Ελληνοκυπριακής πλευράς, πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Παρόντες επίσης ήταν οι επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας στις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ, καθώς και πολλοί πολιτικοί παράγοντες από την Ελλάδα.

Τον πρόεδρο της Ν.Δ., Κυριάκο Μητσοτάκη εκπροσώπησε η σύζυγός του Μαρέβα.

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Αυγουστίνο, έφτασε στον Καθεδρικό Ναό λίγο μετά τις 11 το πρωί (τοπική ώρα) και βάδισαν μαζί το κόκκινο χαλί, ενώ νέοι και νέες που είχαν δημιουργήσει έναν μακρύ διάδρομο, τον έραναν με ροδοπέταλα.

Παρών ήταν και εξαμελές άγημα των ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, που έστειλε τιμητικά ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Εισερχόμενος στον Καθεδρικό ο νέος Αρχιεπίσκοπος ασπάστηκε τη συγκινημένη και περιχαρή μητέρα του και κάθισε στον θρόνο, έχοντας εκ δεξιών τον Μητροπολίτη Αυγουστίνο και εξ ευωνύμων τον Αρχιεπίσκοπο Γέροντα πρώην Αμερικής Δημήτριο.

Η τελετή ξεκίνησε με δοξολογία και ακολούθησε η ανάγνωση του πατριαρχικού μεγάλου μηνύματος της 11ης Μαΐου, από τον επίσκοπο Μηδείας Απόστολο.

Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: «Οι πιο λαμπρές μέρες μας βρίσκονται σίγουρα μπροστά μας»

Αναπτύσσοντας το όραμά του, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος είπε ότι αν θέλουμε να είμαστε πιστοί στις ευαγγελικές μας ρίζες και τις πνευματικές μας παραδόσεις, πρέπει να είμαστε μία Εκκλησία που αγκαλιάζει τους νέους μας, όλα τα μέλη της κοινότητάς μας και της χώρας μας.

«Η Εκκλησία, δηλαδή όλοι μας, πρέπει να είναι έτοιμη να συναντήσει τους νέους ανθρώπους εκεί όπου ζούνε και εκεί όπου μαθαίνουν: στις κοινότητές μας, στους χώρους των κολλεγίων με όλο το φάσμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που έχουμε στη διάθεσή μας.

»Δεν μπορούμε να χάσουμε χρόνο και δεν μπορούμε να περιμένουμε να έρθουν οι νέοι σε μας.

»Πρέπει να τους προσφέρουμε μία γεύση της μυστηριακής ζωής, του ζωντανού Σώματος του Χριστού.

»Πρέπει να τους καλωσορίσουμε και να τους αγκαλιάσουμε, συναντώντας τους -όπως έκανε ο ίδιος ο Κύριος με τους μαθητές Του- με τους όρους τους, με τις καρδιές τους και με τους τρόπους τους».

Αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης και επέκτασης της Θεολογικής Σχολής της Βοστώνης, που τη χαρακτήρισε «καρδιά της εκπαίδευσης του κλήρου και της διαμόρφωσης ηγετών για την Αρχιεπισκοπή», ενώ τόνισε την αξία της διακονίας προς την Εκκλησία.

«Με όλη τη σημασία της φράσης, είμαστε όλοι διάκονοι!

»Είμαστε όλοι υπεύθυνοι διαχειριστές των πόρων των πιστών.

»Και αν αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και τα εμπόδια ταπεινά και συλλογικά, τότε είμαι βέβαιος ότι θα τα ξεπεράσουμε.

»Αν ο Κύριος είναι η δύναμή μας και η σωτηρία μας -η παρηγοριά μας και ο φωτισμός μας-, τότε οι πιο λαμπρές μέρες μας βρίσκονται σίγουρα μπροστά μας».

Αναφερόμενος στον Άγιο Νικόλαο, είπε πως «αποτελεί καθήκον και υποχρέωσή μας ως Ορθοδόξων Χριστιανών -αλλά επίσης ευθύνη και δέσμευση απέναντι στο Θεό και το λαό Του- να ολοκληρώσουμε και να ανοίξουμε τις θύρες του ναού του Αγίου Νικολάου ως μία μαρτυρία και ένα όραμα για το τί είναι άριστο και όμορφο σε όλους τους ανθρώπους της πίστης.

»Σας διαβεβαιώ ότι η καρδιά μου είναι, επίσης, έτοιμη και σταθερή γι’ αυτό το καθήκον».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στους προκατόχους του που – όπως είπε – διαμόρφωσαν και προσδιόρισαν την εξαιρετική αυτή Εκκλησία.

«Μεταξύ αυτών, πρώτο τον Σεβασμιώτατο Δημήτριο, ο οποίος με τιμά με τη σημερινή παρουσία του και μου παραδίδει την Εκκλησία που διακόνησε με πίστη και επιμέλεια επί δύο δεκαετίες.

»Επίσης, τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο, ο οποίος με τόλμη περπάτησε στο πλάι του Martin Luther King Jr. ενάντια στο πολιτιστικό ρεύμα της εποχής και ακόμη ενάντια στις συμβουλές των ομολόγων του».

Η αναφορά στον Δημήτριο προκάλεσε το θερμό χειροκρότημα του εκκλησιάσματος, που στάθηκε όρθιο για περίπου δύο λεπτά τιμώντας τον πρώην Αρχιεπίσκοπο.

Μνημόνευσε επίσης τον Αρχιεπίσκοπο και μετέπειτα Πατριάρχη Αθηναγόρα, ο οποίος συνειδητοποίησε τη σημασία της άρσης των φραγμών με τις άλλες Ομολογίες και θρησκευτικές κοινότητες.

«Φιλοδοξία μου είναι να φυτέψω και να πολλαπλασιάσω τα ποικίλα δώρα τους στο εύφορο έδαφος αυτής της Εκκλησίας και αυτής της γης, καθώς απλώνω το χέρι μου για έναν διάλογο αγάπης και αλήθειας με τους αδελφούς και τις αδελφές μας των άλλων Εκκλησιών και θρησκευτικών κοινοτήτων.

»Η καρδιά μου είναι έτοιμη και αποφασισμένη να ακολουθήσει το ρηξικέλευθο και λαμπρό παράδειγμά του».

Ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ μετέφερε τον χαιρετισμό του Προέδρου Τραμπ και τόνισε την ανάγκη επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

Στον χαιρετισμό του, ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ, Άλεξ Αζάρ – Ορθόδοξος της Αντιοχειανής Εκκλησίας – έπλεξε το εγκώμιο των Ελληνοαμερικανών και στάθηκε ιδιαίτερα στη συμβολή του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου στην προάσπιση των πολιτικών ελευθεριών και των φυλετικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ, καθώς και του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου για το ρόλο του μετά την τρομοκρατική επίθεση στους δίδυμους πύργους, στις 11 Σεπτεμβρίου 2001.

Ο κ. Αζάρ μετέφερε τον χαιρετισμό του προέδρου Τραμπ και του αντιπροέδρου Πενς στο νέο Αρχιεπίσκοπο και στους Έλληνες Ορθοδόξους των ΗΠΑ, επισήμανε τη σθεναρή υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στην προάσπιση των θρησκευτικών ελευθεριών παγκοσμίως και τόνισε την ανάγκη επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

«Ελπιδοφόρος έρχεσαι τώρα εδώ, στο κοινώς θεωρούμενο κέντρο του κόσμου, φέρνοντας όχι μόνο ελπίδα αλλά και βεβαιότητα»

Ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη κάλεσε τον νέο Αρχιεπίσκοπο να τιμήσει την εμπιστοσύνη που του έδειξε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, η Ιερά Σύνοδος που τον εξέλεξε ομόφωνα και η Μητέρα Εκκλησία.

«Η επιλογή του ονόματός σου γνωρίζουμε όλοι ότι δεν ήταν τυχαία. Ελπιδοφόρος υπήρξες ως μαθητής και σπουδαστής, Ελπιδοφόρος και ως κληρικός, Ελπιδοφόρος ως υπογραμματέας και αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, Ελπιδοφόρος ως ακαδημαϊκός, Ελπιδοφόρος ως Ηγούμενος και Σχολάρχης της Χάλκης, Ελπιδοφόρος και ως Ποιμενάρχης της Προύσας.

»Ελπιδοφόρος έρχεσαι τώρα εδώ, στο κοινώς θεωρούμενο κέντρο του κόσμου, φέρνοντας όχι μόνο ελπίδα αλλά και βεβαιότητα.

»Έρχεσαι σε μία χώρα που δικαίως αποτελεί θεματοφύλακα του σύγχρονου πολιτισμού», είπε ο Μητροπολίτης Αυγουστίνος, που πρόσφερε στο νέο Αρχιεπίσκοπο πατριαρχική ράβδο, δώρο του κ. Βαρθολομαίου, με την προτροπή να τη χρησιμοποιεί «μόνον ως βακτηρία και επιστηριγμός του υπέροχου ποιμνίου του».

Σημειώνοντας ότι ο νέος Αρχιεπίσκοπος έρχεται σε μια χώρα που δικαίως αποτελεί θεματοφύλακα του σύγχρονου πολιτισμού και διακρίνεται για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και που φημίζεται παλαιόθεν για την υπεράσπιση των ιδανικών της ειρήνης, της ισονομίας και ισοπολιτείας, του υπενθύμισε ότι μεταφέρει πνεύμα οικουμενικό ως Ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

«Εκπροσωπείς μια Ορθοδοξία ανοικτή και διαλογική και όχι κάποιον εθνικιστικό μεσσιανισμό.

»Μια Εκκλησία που πορεύεται μετά λόγου και όχι μετά φόβου… Αυτό, εξάλλου, είναι και το πνεύμα της Σχολής της Χάλκης, το οποίο δεν φυλακίζεται κι ας την κρατούν, ακόμα, ως μη ώφειλε, κλειστή. Ως απόφοιτος της Χάλκης νιώθω υπερήφανος που ενθρονίζω σήμερα στη Νέα Υόρκη τον μέχρι προ τινος Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης», είπε ο κ. Αυγουστίνος.

Του υπενθύμισε ακόμη πως διαδέχεται πανάξιους Ιεράρχες.

«Ο καθένας από αυτούς άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα των πλουσίων χαρισμάτων του κατά την περίοδο της διακονίας του.

»Θα μετρηθείς μαζί τους, όχι για να αποδειχθείς νικητής, αλλά διασφαλιστής της συνέχειας της τοπικής Εκκλησίας ως σώματος Χριστεπωνύμου σε πορεία ανάπτυξης και προκοπής».

Λίγο αργότερα θα λάβει χώρα το επίσημο γεύμα, στο οποίο θα παρευρεθούν περισσότερα από 1.500 άτομα και στο οποίο θα μιλήσει ο Αρχιεπίσκοπος, αλλά και όσοι επίσημοι δεν έλαβαν το λόγο στην ενθρόνιση, μεταξύ αυτών και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Ο ρωσικός πύραυλος έχει χαρακτηριστικά διηπειρωτικού βαλλιστικού», λέει ο Ζελένσκι – Καμία επιβεβαίωση από τη Δύση

32χρονη εκπαιδευτικός, που το «έκανε» 20 φορές με 14χρονο, καταδικάστηκε σε 30 χρόνια

Πυρά Ερντογάν κατά Μπάιντεν για τους ATACMS: «Η προσέγγιση “ας καταστραφεί ο κόσμος έπειτα από μένα” δεν οδηγεί πουθενά»

Ο ψυχασθενής Ερντογάν θέλει ο Τραμπ να αποκηρύξει Ισραήλ και Κούρδους

Η Ουκρανία έπληξε στόχους σε ρωσικό έδαφος με βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr