Στην Κωνσταντινούπολη έφτασε την Παρασκευή ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος για να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Θα συζητήσουν το φλέγον ζήτημα της αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας.
Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας υποδέχτηκε τον Ρώσο Πατριάρχη με το ακόλουθο μήνυμα: «Με χαρά υποδεχόμαστε την Αγιότητά του Πατριάρχη Κύριλλο της Μόσχας και Πάσης Ρωσίας, που έφτασε για να συζητήσουμε ζωτικά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος».
«Πιστεύουμε στη δύναμη του διαλόγου. Εμείς, οι θρησκευτικοί ηγέτες, πρέπει να χρησιμοποιούμε τον διάλογο για να επιλύουμε τέτοια ζητήματα», τόνισε ο Οικ. Πατριάρχης.
Το Σάββατο 1η Σεπτεμβρίου θα συγκληθεί η Ιερά Σύνοδος του Οικ. Πατριαρχείου και θα συνεδριάσει μέχρι και τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου. Η τελευταία φορά που συνεδρίασε η Σύνοδος του Οικ. Πατριαρχείου ήταν πριν τρία χρόνια.
Η προηγούμενη συνάντηση Βαρθολομαίου και Κύριλλου ήταν το 2016 με θέμα την Πανορθόδοξη Διάσκεψη στην Κρήτη, από την οποία η Ρωσική Εκκλησία τελικά απείχε, υπονομεύοντας την ενότητα της Ορθοδοξίας.
Τον περασμένο Ιούλιο αντιπροσωπεία του Οικ. Πατριαρχείου επισκέφτηκε τη Μόσχα και συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Κύριλλο.
Οι δύο πλευρές έκαναν μια πρώτη συζήτηση στη Μόσχα για τα ζητήματα που ταλανίζουν την Ορθοδοξία στην Ουκρανία.
Είχε προηγηθεί, τον Απρίλιο, αίτημα της ουκρανικής κυβέρνησης προς το Οικ. Πατριαρχείο να αναγνωρίσει το αυτοκέφαλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.
Στην Ουκρανία λειτουργούν αυτή τη στιγμή τρεις Ορθόδοξες Εκκλησίες. Ένα Πατριαρχείο Κιέβου που θεωρείται σχισματικό και ζητά να αναγνωριστεί από το Φανάρι ως αυτοκέφαλη Ουκρανική Εκκλησία, ένα δεύτερο Πατριαρχείο που σχετίζεται με το Πατριαρχείο Μόσχας και δεν έχει υποβάλλει αίτημα αυτοκεφαλίας και μία ακόμα μικρότερη Ορθόδοξη Εκκλησία.
Οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι το Πατριαρχείο Κιέβου «ανήκει» στο Πατριαρχείο Μόσχας, το Φανάρι όμως έχει διαφορετική άποψη, σύμφωνα με την οποία η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας παραμένει υπό τον Οικουμενικό Θρόνο και ουδέποτε παραχωρήθηκε στους Ρώσους.
Δεν είναι κρυφό ότι υπάρχει ένταση μεταξύ Φαναρίου και Μόσχας σχετικά με την ουκρανική Εκκλησία.
Αυτό που ενδιαφέρει την Κωνσταντινούπολη είναι πρωτίστως η ενότητα της Ορθοδοξίας και η προστασία της από γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, σε αντίθεση με τους Ρώσους που χρησιμοποιούν την Ορθοδοξία ως εργαλείο επιρροής και επέκτασης, δηλαδή ιμπεριαλισμού.