Διαβάστε σχετικά για Bitcoin, Αίγυπτος, Ισλάμ, Μεγάλος Μουφτής της Αιγύπτου Σαούκι Αλάμ, Μουσουλμάνοι, Σαρία,
Ο Μέγας Μουφτής της Αιγύπτου εξέδωσε επίσημη φετφά (θρησκευτικό-νομικό διάταγμα), απαγορεύοντας το bitcoin, του οποίου η αξία αυξήθηκε πάνω από το όριο των 20.000 δολαρίων, το Δεκέμβριο. Το εμπόριο με κρυπτονομίσματα είναι παρόμοιο με το τζόγο, το οποίο απαγορεύεται στο Ισλάμ, είπε.
Η φετφά, (θρησκευτικό διάταγμα, το οποίο μπορεί να μην αποτελεί απαραίτητα δεσμευτικό νόμο), εκδόθηκε μετά από διαβουλεύσεις με διάφορους οικονομικούς εμπειρογνώμονες, δήλωσε τη Δευτέρα, ο Μεγάλος Μουφτής της Αιγύπτου, Σαούκι Αλάμ, όπως ανέφερε η εφημερίδα Ahram.
Τα νόμιμα όργανα της Αιγύπτου δεν θεωρούν αποδεκτό ότι θα διαπραγματεύονται με ένα εικονικό νόμισμα, όπως το bitcoin, και η χρήση των κρυπτονομισμάτων «προσκρούει στην εξουσία του κράτους για τη διατήρηση της ανταλλαγής νομισμάτων».
Ο μουφτής συνέκρινε την εμπορική ανταλλαγή κρυπτονομίσματος με το τζόγο, το οποίο απαγορεύεται στο Ισλάμ «λόγω της άμεσης ευθύνης του στην οικονομική καταστροφή των ατόμων».
Ο ιεροδικαστής είπε ότι το bitcoin θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη νομική ασφάλεια των εμπόρων και να οδηγήσει σε «ευκολία στη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και το λαθρεμπόριο».
Η δήλωση του Σαούκι Αλάμ ήρθε καθώς η αξία του bitcoin συνεχίζει να κυμαίνεται απρόβλεπτα.
Από τις 3 Ιανουαρίου, η τιμή του ανέρχεται στα 15.000 δολάρια.
Ο Μεγάλος Μουφτής της Αιγύπτου δεν είναι ο πρώτος μουσουλμάνος θρησκευτικός ηγέτης που επικρίνει το κρυπτονόμισμα, το οποίο έχει αυξηθεί στα ύψη κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών.
Το Δεκέμβριο, ο δημοφιλής Σαουδάραβας Ασσίμ Αλ Χάκεμ έκρινε ότι τα ψηφιακά νομίσματα απαγορεύονται βάσει του ισλαμικού νόμου επειδή είναι “διφορούμενα”.
«Γνωρίζουμε ότι το bitcoin παραμένει ανώνυμο όταν κάποιος ασχολείται με αυτό… πράγμα που σημαίνει ότι είναι μια ανοικτή πόρτα για ξέπλυμα χρημάτων, εισόδημα από ναρκωτικά και χρήματα Χαράμ [απαγορευμένα]», είχε δηλώσει τότε ο Χακίμ.