Με ένα τετραήμερο φεστιβάλ γεμάτο μουσική και γιόγκα, στον χώρο του μεγαλιθικού μνημείου του Στόουνχεντζ (Stonehenge), εκατοντάδες παγανιστές και αρχαιόθρησκοι κατασκηνωτές υποδέχθηκαν το θερινό ηλιοστάσιο και μαζί με αυτό την έναρξη του καλοκαιριού για το βόρειο ημισφαίριο.
Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν την Τετάρτη, με τους ευσεβείς να αναμένουν την ανατολή του ηλίου, για να καλωσορίσουν τη μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου.
Το Στόουνχεντζ πιστεύεται ότι σχετίζονταν με την καταγραφή των κινήσεων του Ήλιου στον ουρανό.
Φέτος, στο μνημείο των «κρεμαστών λίθων» τα μέτρα ήταν δρακόντεια, στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων σε Λονδίνο και Μάντσεστερ.
Το θερινό ηλιοστάσιο εγκαινιάζει την έναρξη του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η χώρα μας.
Ταυτόχρονα, στο νότιο ημισφαίριο ξεκινά ο χειμώνας, με το χειμερινό ηλιοστάσιο.
Στο βόρειο ημισφαίριο, ο Ήλιος βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του στον ουρανό και η μέρα έχει την μεγαλύτερη διάρκεια του έτους, καθώς ο βόρειος πόλος της Γης είναι στραμμένος προς τον Ήλιο.
Αντίθετα, στο χειμερινό ηλιοστάσιο, ο Βόρειος Πόλος βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο από τον Ήλιο.
Σταδιακά, οι μέρες θα αρχίσουν να μικραίνουν, ώσπου σχεδόν να εξισωθούν με τις νύχτες κατά την φθινοπωρινή ισημερία.
Το ηλιοστάσιο πήρε το όνομά του από τον ήλιο και τη «στάση», επειδή κοντά στα ηλιοστάσια (λίγες ημέρες πριν ή μετά) ο Ήλιος φαίνεται να επιβραδύνει τη φαινομενική κίνησή του προς τα βόρεια ή προς τα νότια, μέχρι που την ημέρα του ηλιοστασίου αυτή η κίνηση μηδενίζεται και αντιστρέφεται.
Ο Ήλιος λατρεύτηκε από τους αρχαίους σαν θεός και σχεδόν όλοι οι αρχαίοι λαοί καθιέρωσαν προς τιμή του διάφορες γιορτές, από τους Σκανδιναβούς, τους Έλληνες και τους Ιρανούς έως τους Μάγια και τους Ίνκας.
Σε πολλά μέρη του κόσμου, μεγάλες γιορτές λάμβαναν χώρα κατά την εποχή του χειμερινού ηλιοστασίου, το οποίο θεωρείτο η γιορτή της γέννησης του Ήλιου, που σηματοδοτούσε και την έναρξη του νέου έτους.
Οι φωτιές του Αη Γιάννη του Κλήδονα είναι μέρος των αρχαίων ελληνικών τελετών του Ηλιοστασίου που επιβιώνουν μέχρι σήμερα.