Διαβάστε σχετικά για Αγγλικανική Εκκλησία, Γάμος Ομοφυλοφίλων, Ομοφυλόφιλοι, Προτεσταντισμός, Σκωτική Επισκοπική Εκκλησία, Χριστιανισμός, Χριστιανοί,
Η Σκωτική Επισκοπική Εκκλησία (Αγγλικανική Εκκλησία στο δόγμα) αποφάσισε να τελεί θρησκευτικούς γάμους ομοφυλοφίλων.
Πρόκειται για την πρώτη Εκκλησία του Αγγλικανικού Χριστιανισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο που επιτρέπει την ένωση ομοφυλοφίλων με τα δεσμά του θρησκευτικού γάμου.
Στις αρχές του έτους η Σύνοδος της Κεντρικής Εκκλησίας της Νορβηγίας, μέλη της οποίας είναι πάνω από τα δύο τρίτα των Νορβηγών, πήρε την απόφαση να επιτρέπει στους κληρικούς να τελούν το μυστήριο του γάμου και σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια, ενώ το πρωτότυπο κείμενο θα προσαρμοστεί ανάλογα.
Ακόμη κι αν οι ιερείς δεν υποχρεούνται να τελέσουν το μυστήριο, τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια, ωστόσο, έχουν κάθε δικαίωμα να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου στην εκκλησία της επιλογής τους.
Η Αγγλικανική Εκκλησία (από τη μεσαιωνική λατινική ecclesia anglicana, δηλαδή «αγγλική εκκλησία») αποκαλείται το σύνολο των αυτόνομων χριστιανικών εκκλησιών οι οποίες ακολουθούν την τελετουργική παράδοση της Εκκλησίας της Αγγλίας (η οποία θεωρείται η «μητέρα εκκλησία») και βρίσκονται σε πλήρη κοινωνία μαζί της, μέσω της Αγγλικανικής Κοινωνίας.
Μετά τους Ρωμαιοκαθολικούς και τους Ορθόδοξους, οι Αγγλικανοί είναι η τρίτη σε μέγεθος χριστιανική εκκλησία — αριθμούν πάνω από ογδόντα εκατομμύρια.
Προκαθήμενος της Αγγλικανικής Εκκλησίας είναι ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι.
Η Αγγλικανική Εκκλησία θεωρεί τον εαυτό της κομμάτι της μίας, αγίας, καθολικής και αποστολικής εκκλησίας και ότι είναι ταυτόχρονα καθολική και μεταρρυθμισμένη — οι επίσκοποί της διεκδικούν αποστολική διαδοχή.
Για μερικούς Αγγλικανούς εκπροσωπεί μια μορφή ρωμαιοκαθολικισμού χωρίς τον Πάπα, για άλλους μια μορφή Προτεσταντισμού, και για άλλους έναν συνδυασμό των δύο.
Η Αγγλικανική Εκκλησία βρίσκεται σε πλήρη κοινωνία με τις λουθηρανικές εκκλησίες της Σκανδιναβίας και της Βόρειας Αμερικής, και με τους Παλαιοκαθολικούς (Ρωμαιοκαθολικοί οι οποίοι απέσχισαν από τη Ρώμη μετά την Πρώτη Σύνοδο του Βατικανού επειδή εκεί θεσπίσθηκε επίσημα το αλάθητο του Πάπα).