Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ επανέλαβε τις επικρίσεις του για το πώς διαχειρίζεται η Σαουδική Αραβία το χατζ, μετά το δυστύχημα που συνέβη κατά το ιερό προσκύνημα στη Μέκκα το 2015 και είχε αποτέλεσμα τον θάνατο εκατοντάδων πιστών, ενώ εισηγήθηκε οι μουσουλμανικές χώρες να εξετάσουν το ενδεχόμενο να πάψει το Ριάντ να έχει τον έλεγχο του ετήσιου προσκυνήματος.
«Λόγω της καταπιεστικής συμπεριφοράς προς τους προσκεκλημένους προσκυνητές του Θεού αυτών των κυβερνητών, ο κόσμος του Ισλάμ πρέπει κατά βάση να ξανασκεφθεί τη διαχείριση των δύο ιερών τόπων και το θέμα του χατζ», αναφέρει ο Χαμενεΐ σε ένα μήνυμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του και στα ιρανικά κρατικά ΜΜΕ.
«Δεν πρέπει να αφήσουν αυτούς τους κυβερνήτες να διαφύγουν των ευθυνών για τα εγκλήματα που διέπραξαν σε όλον τον κόσμο του Ισλάμ», ανέφερε ο Χαμενεΐ, παραθέτοντας την ανάμιξη της Σαουδικής Αραβίας σε συγκρούσεις όπως του Ιράκ, της Υεμένης και της Συρίας στο πλευρό δυνάμεων στις οποίες αντιτίθεται το Ιράν.
Επιστάτρια των πιο ιερών τόπων του Ισλάμ στη Μέκκα και στη Μεδίνα, η Σαουδική Αραβία στηρίζει τη φήμη της στη διοργάνωση του χατζ, ενός από τους πέντε πυλώνες του Ισλάμ, το οποίο κάθε σωματικά υγιής μουσουλμάνος που μπορεί να υποστεί το οικονομικό κόστος είναι υποχρεωμένος να κάνει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του.
Το γόητρό της θρυμματίστηκε από την καταστροφή του 2015, κατά την οποία, σύμφωνα με το Ριάντ, σκοτώθηκαν 769 πιστοί – ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων στο χατζ από το 1990.
Οι υπολογισμοί των απωλειών από χώρες που επαναπάτρισαν σορούς δείχνει ότι πάνω από 2.000 άνθρωποι μπορεί να έχασαν τη ζωή τους, από τους οποίους περισσότεροι από 400 ήταν Ιρανοί.
Το Ιράν, που είναι ο κύριος αντίπαλος της Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή, επέρριψε την ευθύνη στην ανεπάρκεια των διοργανωτών.
Προσκυνητές από το Ιράν δεν θα μπορέσουν φέτος να λάβουν μέρος στο χατζ, που ξεκινά στις 11 Σεπτεμβρίου, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών για τις διευθετήσεις τον περασμένο Μάιο.
Δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί τα αποτελέσματα επίσημης έρευνας στη Σαουδική Αραβία, όμως οι αρχές έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι κάποιοι προσκυνητές δεν ακολούθησαν τους κανόνες για τον έλεγχο του πλήθους.
Το Ριάντ κατηγορεί την Τεχεράνη ότι αποσταθεροποιεί τις αραβικές χώρες και διαδίδει τον σεχταρισμό, υποστηρίζοντας παραστρατιωτικούς στη Συρία, στον Λίβανο, στο Ιράκ και στην Υεμένη και υποκινώντας ταραχές στο Μπαχρέιν και στη Σαουδική Αραβία. Το Ιράν αρνείται τις κατηγορίες.