Να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις που προκλήθηκαν από τις τοποθετήσεις του, ότι «το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στην Ελλάδα», αλλά και ότι η τρόικα -εν πολλοις- δεν ενδιαφέρεται με ποια κυβέρνηση θα συνομιλεί στην Ελλάδα, αν υπάρξουν εκλογές, θα επιχειρήσει ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. κ. Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος θα συναντηθεί το μεσημέρι της Δευτέρας 15 Δεκεμβρίου με τον Αντώνη Σαμαρά, στην Αθήνα.
Ο κ. Μοσκοβισί τάραξε τα πολιτικά νερά στην Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα όταν σε συνέντευξη του στην Süddeutsche Zeitung, δήλωσε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός γνωρίζει ότι μόνο εάν υλοποιήσει τα συμπεφωνημένα και αποδεχθεί νέες «υποχρεώσεις» πρόκειται να λάβει περαιτέρω βοήθεια. Kοινός στόχος είναι να μπορεί και πάλι η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της, «αλλά είμαστε σύμφωνοι ότι η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω βοήθεια, αν μη τι άλλο και για να προστατευθεί η ευρωζώνη».
Και βέβαια στην ίδια συνέντευξη , τόνισε , ότι η επιθυμία της Αθήνας για αποχώρηση του ΔΝΤ δεν μπορεί να εκπληρωθεί: «Το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει, το χρειαζόμαστε για την αξιοπιστία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα», υποστήριξε.
Οι δηλώσεις αυτές του Ευρωπαίου Επιτρόπου, κάθε άλλο παρά υποστηρικτικές για την κυβέρνηση ήταν .
Έτσι σε μια πρώτη προσπάθεια του να αμβλύνει τις εντυπώσεις ο Ευρωπαίος Επίτροπος , στις 9 Δεκεμβρίου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
«Πιστεύω ότι ο Αντώνης Σαμαράς για να επιλέξει την επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας έχει εμπιστοσύνη στη δυνατότητα να υπάρξει επιτυχής ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας στις δύο επόμενες εβδομάδες», δήλωσε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως «θα πρέπει να αφήσουμε το Ελληνικό Κοινοβούλιο να αποφανθεί» και αναφερόμενος εκ νέου στη συνομιλία του με τον Πρωθυπουργό τόνισε: «Έχω την αίσθηση ότι ξέρει πού πηγαίνει, τώρα θα δούμε».
Ωστόσο και πάλι τάραξε τα νερά , καθώς συμπλήρωσε ότι « Όποια κι να είναι η απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου υπάρχουν τρόποι για να προχωρήσουμε».
Και αυτή η τοποθέτηση του κ. Μοσκοβισί ερμηνεύτηκε από κάποιους ως αδιαφορία της ΕΕ για το αν θα συνεχίσει ή όχι να
κυβερνά στην Ελλάδα η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ίσως ο Ευρωπαίος Επίτροπος επιχειρήσει, κατά την έλευση του στην χώρα μας την Δευτέρα, να δώσει πλέον μια νέα πιο ξεκάθαρη στήριξη στην κυβέρνηση Σαμαρά.
Πριν την συνάντηση του με τον κ. Μοσκοβισί ο πρωθυπουργός στις 11.30 θα προεδρεύσει σύσκεψης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τη συμμετοχή του Γενικού Διευθυντή του ΟΔΔΗΧ, που αφορά θέματα δημοσιονομικής πολιτικής και δημοσίου χρέους.
Στις 12:00 θα προεδρεύσει σύσκεψης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, για τις μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο Τομέα.
Στις 12.30 θα προεδρεύσει σύσκεψης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας που αφορά στην απλοποίηση αδειοδοτήσεων, τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων και τις «εργαλειοθήκες».