Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι λόγοι που οδήγησαν στην πρόωρη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Οι λόγοι που οδήγησαν στην πρόωρη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Αμέσως μετά την επίσημη γνωστοποίηση της απόφασης του Eurogroup για παράταση του μνημονίου για δύο μήνες, τη Δευτέρα το απόγευμα συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και ανακοίνωσαν την επίσπευση της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρoυ της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με την δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου κυρίας Σοφίας Βούλτεψη η πρώτη ψηφοφορία για την διαδοχή του κ. Κάρολου Παπούλια θα γίνει στις 17 Δεκεμβρίου.

Όπως εξελίχθηκε η αξιολόγηση της Τρόικας και η συζήτηση με τους δανειστές για την επόμενη ημέρα, η κυβέρνηση κερδίζει το πλεονέκτημα ότι δεν θα χρειαστεί να περάσει από τη Βουλή μέτρα πριν από την προεδρική εκλογή που σε κάθε περίπτωση θα επιβάρυναν το πολιτικό κλίμα.

Επιπλέον, ήδη απέσπασε από το Eurogroup τη θετική του τοποθέτηση να δοθεί στην Ελλάδα πιστωτική γραμμή στήριξης μετά το τέλος του μνημονίου. Έτσι, μέχρι την τρίτη ψηφοφορία στις 27 Δεκεμβρίου, αφενός δεν θα υπάρχουν μέτρα και αφετέρου θα υπάρχει η υπόσχεση και ενδεχομένως το περίγραμμα της συμφωνίας για την επόμενη ημέρα που θα επηρεάσει θετικά τους βουλευτές. Η κυβέρνηση θα μπορεί να προβάλλει την προοπτική σταθερότητας και συνέχισης της πορείας της οικονομίας σε αντίθεση με την ανασφάλεια και την περιπέτεια στην οποία θα εισέλθει η χώρα σε περίπτωση αδυναμίας ανάδειξης Προέδρου οπότε θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Η κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη από τα θετικά σχόλια του Eurogroup για την ελληνική οικονομία το οποίο αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει γίνει και τις προοπτικές για επιστροφή στην ανάπτυξη και την δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η ελληνική κυβέρνηση θα αποστείλει και τυπικά το αίτημα για παράταση του προγράμματος για δύο ακόμη μήνες. Σήμερα επίσης αναμένεται να φθάσουν στην Αθήνα και τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας για την συνέχιση και ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης δεν μπορεί να γίνει μέσα στο 2014 και γι’ αυτό θα παραταθεί στο 2015. Παράλληλα διεξάγεται η διαπραγμάτευση για τους όρους που θα συνοδεύσουν την πιστωτική γραμμή στήριξης που όμως δεν μπορεί να αποφασιστεί αν πρώτα δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση. Σε ένα τρίτο πεδίο εξελίσσεται η εκτίμηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που όμως μετατίθεται πια για το τέλος Φεβρουαρίου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ανδρουλάκης: Από τη μία τσέπη μάς παίρνουν τεράστια πλεονάσματα λόγω της υπερφορολόγησης και στην άλλη τσέπη μάς βάζουν ένα μικρό κλάσμα μέσω pass

ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως προεκλογικό εργαλείο το υπερπλεόνασμα

DW: «Φορολογήστε τους πλούσιους. Πληρώστε το λαό. Μοιραστείτε την εξουσία» ζητούν οι Πατριώτες Εκατομμυριούχοι

Νίκος Ανδρουλάκης: Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός στηρίζεται σε νόμο του ΠΑΣΟΚ του 2011 – Η κυβέρνηση τον καθυστέρησε 4 χρόνια

Νίκος Ανδρουλάκης: Ηγετικός ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ στην καθιέρωση της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Υδρίτες Μεθανίου: Στην ελληνική ΑΟΖ τα μεγαλύτερα αποθέματα στην Ευρώπη
​Οι υδρίτες μεθανίου, γνωστοί και ως μεθανυδρίτες ή κλειθρίτες, είναι στερεές κρυσταλλικές δομές που σχηματίζονται...