Ο υφυπουργός Ενέργειας, Νίκος Τσάφος, μιλώντας την Πέμπτη 27/03 στην Ολομέλεια της Βουλής, υπογράμμισε ότι η ενεργειακή αυτοδυναμία και η στρατηγική ανεξαρτησία αποτελούν βασικούς πυλώνες του εθνικού συμφέροντος, στόχους τους οποίους δεσμεύεται να υπηρετεί αταλάντευτα.
Η τοποθέτησή του ήρθε ως απάντηση στην έντονη κριτική που δέχθηκε από την αντιπολίτευση, με αφορμή παλαιότερες δηλώσεις του σχετικά με τα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη στην Κύπρο και άλλα εθνικά ζητήματα.
Αναφερόμενος σε ανάρτησή του πριν από πέντε χρόνια στο Twitter, όπου είχε χαρακτηρίσει τα κατεχόμενα «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου», ο κ. Τσάφος παραδέχθηκε ότι επρόκειτο για «σημαντικό σφάλμα», τονίζοντας ότι την έχει ήδη διαγράψει.
Επιπλέον, απέρριψε τις κατηγορίες που του αποδίδονται για έναν χάρτη του Αιγαίου που συνδέεται με τουρκικές διεκδικήσεις, διευκρινίζοντας:
«Δεν υιοθέτησα τον χάρτη, αλλά τον παρουσίασα για να καταδείξω και να αποδομήσω τις τουρκικές αξιώσεις.
»Είναι παράλογο να ισχυρίζεται κανείς το αντίθετο».
Απευθυνόμενος στους επικριτές του από την αντιπολίτευση, ο υφυπουργός υπερασπίστηκε τον πατριωτισμό του, λέγοντας:
«Γεννήθηκα στην Ελλάδα, σπούδασα και εργάστηκα στο εξωτερικό, αλλά το 2022, εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης, ο πρωθυπουργός μου πρότεινε να επιστρέψω για να προσφέρω στη χώρα.
»Άφησα τα πάντα πίσω μου, γιατί πιστεύω στην Ελλάδα και θέλω να συμβάλω στην πρόοδό της».
Πρόσθεσε δε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στον ενεργειακό τομέα, όπως φαίνεται από τις επενδύσεις μεγάλων εταιρειών, και τόνισε πως η χώρα αποτελεί πλέον μέρος της λύσης στα ενεργειακά ζητήματα.
«Αυτό υπηρετώ: την ενίσχυση της ενεργειακής μας αυτονομίας και τη θωράκιση της στρατηγικής μας θέσης.
»Και αυτό θα συνεχίσω να πράττω», κατέληξε.
Νωρίτερα, η αντιπολίτευση είχε εξαπολύσει σκληρή επίθεση κατά του υφυπουργού.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, δήλωσε ότι ο κ. Τσάφος φέρει πολιτική ευθύνη και οφείλει να διευκρινίσει τις θέσεις του για τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και τα ενεργειακά, προκειμένου να διατηρήσει τη θέση του.
Παρόμοια κριτική διατυπώθηκε από τον Κώστα Μπάρκα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι Κώστας Χήτας της Ελληνικής Λύσης και Αλέξανδρος Καζαμίας της Πλεύσης Ελευθερίας ζήτησαν ευθέως την παραίτησή του.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης, χαρακτήρισε τις επιθέσεις «προσπάθεια ανθρωποφαγίας».