


Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης, πραγματοποίησε παρέμβαση στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή στη Νέα Υόρκη, στις 25 Φεβρουαρίου 2025.
Στην τοποθέτησή του, εξέφρασε την εκτίμησή του για την ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των μελών του Συμβουλίου σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία.
Ευχαρίστησε την κα Kaag και τον κ. Levy για την ενημέρωσή τους, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στη συγκλονιστική προσωπική μαρτυρία της Noa Argamani.
Ο Υπουργός επισήμανε ότι, μετά από δεκαετίες πολέμου και αστάθειας, η Μέση Ανατολή βρίσκεται σε σημείο καμπής.
Οι συμφωνίες εκεχειρίας στον Λίβανο και τη Γάζα αποδεικνύουν ότι η ειρήνη είναι εφικτή.
Αναφερόμενος στην πρόσφατη περιοδεία του στην περιοχή, τόνισε ότι διέκρινε από κοντά τη νέα δυναμική που διαμορφώνεται.
Η συμφωνία εκεχειρίας και απελευθέρωσης των ομήρων στη Γάζα χαρακτηρίστηκε ως εξέχον παράδειγμα της δυναμικής αυτής και υπενθύμιση της σημασίας της πολιτικής βούλησης για την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης.
Ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι η πολιτική βούληση αποτελεί το κλειδί για την υπέρβαση της πραγματικότητας του πολέμου.
Εξήρε τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες της Αιγύπτου, του Κατάρ και των Ηνωμένων Πολιτειών και επισήμανε την ανάγκη υλοποίησης όλων των φάσεων της συμφωνίας εκεχειρίας για τη διασφάλιση της απελευθέρωσης των ομήρων και την οριστική παύση των εχθροπραξιών.
Ιστορίες όπως αυτές της Noa Argamani και της Shiri Bibas, σημείωσε, υπενθυμίζουν την ανάγκη για άμεση λήξη της σύγκρουσης και διατήρηση της εκεχειρίας.
Αναφορικά με την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, ο Υπουργός επεσήμανε ότι εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται βασικές υπηρεσίες και ότι η απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.
Χαιρέτισε την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας μετά την εκεχειρία, την επαναλειτουργία της συνοριακής διάβασης της Ράφα και την επανενεργοποίηση της αποστολής “EUBAM Rafah”, στην οποία η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να συμμετάσχει.
Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε την παρουσία της Ελλάδας στις προσπάθειες ανακούφισης των πληγέντων, αναφερόμενος στη φιλοξενία τραυματισμένων παιδιών από τη Γάζα σε ελληνικά νοσοκομεία και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Αναφέρθηκε, επίσης, στον ρόλο του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, με το Μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα να λειτουργεί ως ασφαλές καταφύγιο.
Επιπλέον, υπογράμμισε τη σημασία του σχεδιασμού για τη μεταπολεμική περίοδο, δίνοντας έμφαση στη διοίκηση, την ασφάλεια και την ανοικοδόμηση της Γάζας, με ηγετικό ρόλο των Παλαιστινίων.
Ανέφερε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την Παλαιστινιακή Αρχή, βοηθώντας τη να αντιμετωπίσει τις οικονομικές της ανάγκες και να υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Ο Έλληνας Υπουργός σημείωσε ότι η συμφωνία εκεχειρίας παρέχει ευκαιρίες για την αναζωογόνηση της πολιτικής διαδικασίας, με τελικό στόχο τη δημιουργία κυρίαρχου Παλαιστινιακού κράτους στη βάση της λύσης των δύο κρατών και με αναγνώριση του δικαιώματος του Ισραήλ να υπάρχει με ειρήνη και ασφάλεια.
Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της διατήρησης του Status Quo των Ιερών Προσκυνημάτων στα Ιεροσόλυμα και τη Βηθλεέμ, υπογραμμίζοντας το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ελλάδας για τη διαφύλαξή τους.
Σχετικά με τον Λίβανο, χαιρέτισε τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης και την παύση των εχθροπραξιών, επαινώντας τις ΗΠΑ και τη Γαλλία για τη συμβολή τους.
Διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα, ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα συμμετάσχει ενεργά στις συζητήσεις για την ανανέωση της εντολής της UNIFIL το 2025.
Για τη Συρία, τόνισε τη σημασία της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας και αναφέρθηκε στις πρόσφατες συναντήσεις του με τη συριακή ηγεσία.
Διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει μια συριακής κυριότητας και ηγεσίας πολιτική μετάβαση, στο πνεύμα της απόφασης 2254 του ΣΑΗΕ.
Τέλος, αναφερόμενος στην περιφερειακή θαλάσσια ασφάλεια, κατήγγειλε τις επιθέσεις των Χούτι που διαταράσσουν τη διεθνή ναυσιπλοΐα και υπογράμμισε τη δέσμευση της Ελλάδας να συμβάλει, μέσω της συμμετοχής της στην ευρωπαϊκή επιχείρηση “ASPIDES”, στη διατήρηση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και της προστασίας των ναυτικών.
Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο Υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι, καθώς η Μέση Ανατολή υφίσταται βαθιές αλλαγές, η διεθνής κοινότητα οφείλει να εντείνει τις προσπάθειες της για τη διασφάλιση περισσότερης δικαιοσύνης, αξιοπρέπειας και ειρήνης για όλους τους λαούς της περιοχής.