


Διαβάστε σχετικά για Γιώργος Γεραπετρίτης, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Ουκρανία, Ρωσία, Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ, Υπουργείο Εξωτερικών,
Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, απηύθυνε παρέμβαση στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Ουκρανία, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 24 Φεβρουαρίου 2025.
Στην αρχή της ομιλίας του, ο Υπουργός εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Πρόεδρο του Συμβουλίου και τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κίνας για τη σύγκληση της σημαντικής αυτής συνάντησης υψηλού επιπέδου.
Επιπλέον, υπογράμμισε τη συνεπή θέση της Ελλάδας στο διεθνές δίκαιο και τον σεβασμό των διεθνών συνθηκών που καθορίζουν τα σύνορα και την κυριαρχία των κρατών.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην απόλυτη καταδίκη της Ελλάδας σε κάθε παραβίαση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας μέσω στρατιωτικών μέσων από οποιοδήποτε κράτος, ειδικότερα κατά της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας άλλων κρατών.
Ο Υπουργός τόνισε τη σαφή θέση της Ελλάδας για την Ουκρανία από την αρχή του πολέμου, που σήμερα εισέρχεται στον τέταρτο χρόνο του, και δήλωσε την ανάγκη για έναν τερματισμό της οδύνης και καταστροφής που συντελείται στη χώρα.
Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει, και η Ελλάδα επαινεί κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, επισήμανε τη σημασία της αναφοράς στο διεθνές δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών στο ψήφισμα του Συμβουλίου.
Ο Υπουργός εξέφρασε την απορία του για τις τροποποιήσεις που προτάθηκαν από τα ευρωπαϊκά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και δεν έγιναν δεκτές, υπογραμμίζοντας ότι κανείς δεν θα διαφωνούσε με την ανάγκη για έναν γρήγορο τερματισμό της σύγκρουσης και για μια δίκαιη, διαρκή και συνολική ειρήνη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, σύμφωνα με τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Κατέληξε τονίζοντας πως, αν οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας θέλουν να είναι ουσιαστικές, πρέπει να επαναλαμβάνονται τα θεμελιώδη στοιχεία του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Υπογράμμισε τη θέση της Γενικής Συνέλευσης για την προώθηση μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία, και δήλωσε ότι η Ελλάδα, ως σταθερός θιασώτης της ειρήνης, θα υποστηρίξει οποιαδήποτε ειρηνευτική πρωτοβουλία με στόχο την επίτευξη αυτής της ειρήνης για το καλύτερο μέλλον του λαού της Ουκρανίας.