


Διαβάστε σχετικά για Διπλωματικό Σώμα, Κατεχόμενα Κύπρος - Ψευδοκράτος «ΤΔΒΚ», Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Παραβιάσεις Εθνικού Εναέριου Χώρου, Τουρκία,
Η Τουρκία υπέβαλε επίσημη καταγγελία στα Ηνωμένα Έθνη, ισχυριζόμενη ότι η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησαν σε «παραβιάσεις» του «εναέριου χώρου» του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Τουρκίγε», η καταγγελία διαβιβάστηκε μέσω του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Αχμέτ Γιλντιζ, και υποστηρίζει ότι οι εν λόγω παραβιάσεις συνιστούν «προκλήσεις» και «παραβιάσεις κυριαρχίας», ενώ ταυτόχρονα εγείρουν ζητήματα διεθνούς αεροπορικής ασφάλειας.
Στην επιστολή αναφέρεται πως αεροσκάφη της «ελληνοκυπριακής διοίκησης» και της Ελλάδας φέρονται να εισήλθαν επανειλημμένα στον «εναέριο χώρο» της αποσχιστικής οντότητας το 2024, χωρίς σχετική άδεια.
Παράλληλα, η Τουρκία αξιώνει την άμεση παύση αυτών των ενεργειών, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή.
Την τουρκική πρωτοβουλία στήριξε και ο «εκπρόσωπος» του ψευδοκράτους στη Νέα Υόρκη, Μεχμέτ Ντάνα, ο οποίος επίσης προσέφυγε στον ΟΗΕ, ζητώντας από την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία να τερματίσουν τις «προκλητικές ενέργειες».
Ο ίδιος υποστήριξε ότι αυτές οι παραβιάσεις δεν αποτελούν μόνο «επίθεση στα κυριαρχικά δικαιώματα» του ψευδοκράτους, αλλά και σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια της διεθνούς αεροπλοΐας.
Επιπλέον, η επιστολή αναφέρει ότι αεροσκάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας που εισέρχονται στον εναέριο χώρο υπό τη «δικαιοδοσία» του παράνομου αεροδρομίου Ερτζιάν δεν ανταποκρίνονται στις κλήσεις των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, δημιουργώντας έτσι κινδύνους για την ασφάλεια των πτήσεων.
Σύμφωνα με τον Ντάνα, στην Κύπρο υπάρχουν «δύο ανεξάρτητα και αυτόνομα κράτη», καθένα εκ των οποίων διαθέτει «κυριαρχία» και «δικαιοδοσία» στην επικράτειά του.
Ζητείται, μάλιστα, από τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα να μην αγνοούν τις φερόμενες παραβιάσεις και να λάβουν άμεσα μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης.
Η Τουρκία ζήτησε η επιστολή να διανεμηθεί ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει επίσημη απάντηση από τον διεθνή οργανισμό.