


Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νικόλας Φαραντούρης, άσκησε κριτική στην πρωτοβουλία του Προέδρου Μακρόν για τη διεξαγωγή κλειστής συζήτησης μεταξύ δέκα κρατών-μελών, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους υπόλοιπους εταίρους, χαρακτηρίζοντάς την επιπόλαιη και πρόχειρη.
Την ίδια στιγμή, επεσήμανε ότι η Ελλάδα, η χώρα με τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες στην Ευρώπη και άμεσο ενδιαφέρον για την ασφάλεια και την άμυνα, δεν προσκλήθηκε καν στη συζήτηση.
Υπογράμμισε πως η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας δεν μπορεί να αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο ορισμένων χωρών, τονίζοντας ότι ο Πρωθυπουργός οφείλει να διεκδικήσει μεγαλύτερη συμμετοχή και ρόλο για την Ελλάδα.
Καταλήγοντας, σημείωσε πως η χώρα μας δικαιούται και απαιτεί θέση στο τραπέζι των αποφάσεων.
Η Ελλάδα εκτός των αποφάσεων για την ευρωπαϊκή άμυνα;
Η πρωτοβουλία του Προέδρου Macron για μια κλειστή συζήτηση 10 κρατών-μελών χωρίς συνεννόηση με τους υπόλοιπους εταίρους ήταν επιπόλαιη και πρόχειρη. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η Ελλάδα, η χώρα με τις υψηλότερες αμυντικές… pic.twitter.com/lx9WXj6szA
— Νικόλας Φαραντούρης / Nikolas Farantouris (@NFarantouris) February 21, 2025
Ο Νικόλας Φαραντούρης, Έλληνας ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, άσκησε κριτική στην πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για μια κλειστή συζήτηση σχετικά με την ευρωπαϊκή άμυνα, στην οποία συμμετείχαν μόνο 10 κράτη-μέλη της ΕΕ, αποκλείοντας την Ελλάδα, παρά τις υψηλές αμυντικές της δαπάνες και τα στρατηγικά της συμφέροντα.
Η τοποθέτησή του αναδεικνύει τον αποκλεισμό της Ελλάδας από κρίσιμες αποφάσεις για την άμυνα της ΕΕ, επισημαίνοντας το σημαντικό αμυντικό της προϋπολογισμό -περίπου 3% του ΑΕΠ- καθώς και τον ρόλο της στην Ανατολική Μεσόγειο, εν μέσω εντάσεων με την Τουρκία.
Ο Φαραντούρης κάλεσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό να διεκδικήσει ενεργή συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, συνδέοντας το ζήτημα με τις ευρύτερες συζητήσεις για την ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της «Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Επέμβασης» του Μακρόν το 2017 και των πρόσφατων αυξήσεων στις αμυντικές δαπάνες της ΕΕ λόγω των συγκρούσεων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.