«Ο Προϋπολογισμός του 2025 καταρτίζεται από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στη χρονιά ορόσημο των πενήντα χρόνων από τη Μεταπολίτευση και την ίδρυση της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας, για την οποία έγινε πολλή συζήτηση», ανέφερε εισαγωγικά η Νίνα Κασιμάτη, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Β’ Πειραιά, στην ομιλία της στη Βουλή για τον προϋπολογισμό 2005 και την υπερψήφιση των αμυντικών δαπανών.
Η σοσιαλπατριώτισσα Νίνα Κασιμάτη συνέχισε:
«Μόλις χθες ολοκληρώθηκε ένα περίβλεπτο συνέδριο, όπου ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης και άλλοι, όχι όλοι, αποπειράθηκαν να ωραιοποιήσουν τις κατευθύνσεις του συστήματος εξουσίας που λυμαίνεται τη χώρα για ίδιον όφελος, την έχει καταστήσει χρεοκοπημένη ουραγό των διεθνοπολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο και τον Ελληνικό Λαό πένητα, δεύτερο από το τέλος σε αγοραστική δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από τη Βουλγαρία, έρμαιο της ακρίβειας και των προστατευόμενών σας καρτέλ.
»Δηλαδή αποπειράθηκαν να αθωώσουν εαυτούς, πολιτικούς προγόνους και φίλους, επιδιδόμενοι σε ένα απερίγραπτο gaslighting εις βάρος της ιστορικής και βιούμενης πραγματικότητας και να προβάλουν τη διαδρομή ως πρότυπο για τη μελλοντική πορεία.
»Ευτυχώς είχε προηγηθεί επιστημονικό συνέδριο του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, των Πανελληνίων Διαλόγων και άλλων διανοητικών φορέων, ακριβώς απέναντι στην επιχειρούμενη συστημική ωραιοποίηση, για τον κριτικό απολογισμό που δεν έχει γίνει, και παρακολουθήθηκε από φοιτητές και νέους ανθρώπους, που θα πάρουν την τύχη της χώρας στα δικά τους χέρια με τη δύναμη της γνώσης και της αλήθειας.
»Για να κατανοήσουμε το σήμερα, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Πρωθυπουργός στόχευσε εναντίον δύο υποπεριόδων της Μεταπολίτευσης:
»Η μία είναι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του ‘80, όταν η Ελλάδα δεν ντρεπόταν να μιλήσει για εθνική ανεξαρτησία και κατέκτησε εξωτερικούς βαθμούς ελευθερίας και αυτονομίας στο διεθνές σύστημα, ενώ εσωτερικά θέσπισε την ισότητα, τη δημόσια δωρεάν παιδεία, το ΕΣΥ.
»Εθνικές και κοινωνικές κατακτήσεις δηλαδή, που ήταν και παραμένουν στο στόχαστρο της Δεξιάς, της Δεξιάς Σοσιαλδημοκρατίας, του Ακραίου Κέντρου και της Ακροδεξιάς.
»Η άλλη κυβέρνηση που στόχευσε ο Πρωθυπουργός, ήταν η πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την ακρίβεια, που παρέλαβε το χάος της χρεοκοπίας χωρίς πολλές διαθέσιμες επιλογές —καμία για την ακρίβεια— αλλά θεωρώντας ότι εκπροσωπεί τη χώρα και όχι αποικία θέλησε -για φαντάσου θράσος!- να διαπραγματευθεί τη σωτηρία της χώρας διασώζοντας οτιδήποτε αν σώζεται και σας παρέδωσε ρυθμισμένο το δημόσιο χρέος και γεμάτα ταμεία.
»Με αυτήν την επιλογή του ο κ. Μητσοτάκης δεν έδειξε αποστροφή προς αυτά τα κόμματα, αλλά προς τον λαό όταν είναι δρων υποκείμενο στην κυρίαρχη-κυριαρχούμενη χώρα μας και διαθέτει το δικό του πολιτικό υποκείμενο για τη διακυβέρνηση.
»Απευθυνόμενη τώρα στον ελληνικό λαό από το Βήμα της Βουλής των Ελλήνων, όπου έχω την τιμή να εκλέγομαι από τη Β΄ Πειραιά, καταθέτω πως είναι αναγκαίο να δούμε από αυτήν τη σκοπιά, Έλληνες και Ελληνίδες, τις βασικές ορίζουσες, τις βασικές αρχές και κατακτήσεις των Παρατάξεων στο κατακερματισμένο κομματικό σύστημα, για να ξεπεράσουμε την κρίση εκπροσώπησης, με τον ελληνικό λαό και πάλι δρώντα.
»Ο προκείμενος προϋπολογισμός αναφέρεται στο έτος συμπλήρωσης ήδη του πρώτου τετάρτου του 21ου αιώνα και με αυτήν την έννοια μας φέρνει αντιμέτωπους με τον χαμένο χρόνο, με τις εθνικές απώλειες της δήθεν λύσης των μνημονίων, τις διεθνοπολιτικές απώλειες ως επακολούθων τους και με το έλλειμμα εθνικής στρατηγικής που διέπει αυτή την Κυβέρνηση μαζί με το μεταπρατικό κεφάλαιο, που υπηρετεί και υπηρετείται από το πολιτικό προσωπικό, το οποίο έχει τις ίδιες απόψεις και εγκαταβιοί οριζοντίως του επίσης καρτελοποιημένου πολιτικού συστήματος.
»Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για να προοδεύσουμε και να ευτυχήσουμε, για να ξεπεράσουμε τη συνθήκη καθυστέρησης, στην οποία μας υποβάλλει η δυστοπία της γειτνίασης με την ιμπεριαλιστική Τουρκία, πρέπει η Ελλάδα να ενισχυθεί στο διεθνές σύστημα γεωοικονομικά και γεωπολιτικά, όχι να υποχωρεί.
»Είναι προφανές ότι η Κυβέρνησή σας δεν βλέπει ότι απέναντι δεν έχουμε απλώς μια περιφερειακή δύναμη, αλλά μια ιμπεριαλιστική χώρα με διακηρυγμένο casus belli και ιστορικό στόχο τη “γαλάζια πατρίδα”, δηλαδή την κατάποση της Ελλάδας μέχρι ολόκληρη την Κύπρο.
»Μια χώρα που κερδίζει συνεχώς τα στρατηγικά της στοιχήματα είτε σε επίπεδο εδαφικής επέκτασης είτε σε επίπεδο επιρροής. Και πάντως τώρα έχει φτάσει στη Δαμασκό.
»Στη σπαρασσόμενη Συρία, απέναντι από την ημικατεχόμενη από την Τουρκία Κύπρο, οι χριστιανικοί πληθυσμοί, οι χριστιανικές εθνότητες, όπως οι γκρεκολεβαντίνοι, αλλά και ο καταπιεζόμενος λαός χωρίς κράτος, στον οποίο επίσης επιτίθεται η Τουρκία, οι Κούρδοι, στενάζουν υπό τη φωτιά και το μαχαίρι των τζιχαντιστών, αντικρουόμενων συμφερόντων κρατικών δρώντων, με την παρούσα Ελληνική Κυβέρνηση να τηρεί στάση παρατηρητή, αντί να έχει οικοδομήσει μια σταθερή παρουσία και όρους για την προστασία τους.
»Εσείς κάμπτετε, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, το εθνικό συμφέρον, προκειμένου να το προσαρμόσετε καθ’ ομολογίαν σας στη στρατηγική των συμμάχων.
»Οι σύμμαχοι, όμως, δεν σέβονται τους συμμάχους που δεν σέβονται τους εαυτούς τους. Τους χρησιμοποιούν ως αναλώσιμους.
»Γι’ αυτό άλλωστε στην Κάσο βρεθήκαμε μόνοι μας να κοιταζόμαστε με τους Τούρκους και με το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο να εφαρμόζεται στην πράξη.
»Εσείς συρρικνώνετε παθητικά την Αιγαιακή και Μεσογειακή δυναμική της χώρας.
»Σας έχουμε νέα, κύριε Πρωθυπουργέ, κύριε Μητσοτάκη, κύριε Γεραπετρίτη, Υπουργέ των Εξωτερικών, και κυρία Παπαδόπουλου, Υφυπουργέ, και άλλες προκάτοχοί σας και όσοι σας καθοδηγούν σε αυτό που οι ίδιοι ομολογείτε ότι μοιάζει με μειοδοσία:
»Καταλαβαίνουμε ότι έχετε μεγάλη ανάγκη να μπείτε στα παπούτσια της Τουρκίας, προκειμένου να επιτύχει η πολιτική διαπραγμάτευση που έχετε αναλάβει ως Κυβέρνηση να φέρετε σε πέρας για να συμμορφωθεί η Τουρκία με τους νατοϊκούς στόχους στην Ουκρανία.
»Σε λίγο θα ζητά ακόμα περισσότερα για τη Συρία.
»Όπως επίσης για εδώ, να υπάρξει συμφωνία συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου, στο όνομα δήθεν της ειρήνης και της ευημερίας.
»Καταλαβαίνουμε επίσης ότι πονάτε που η Τουρκία έχει απέραντη ακτογραμμή, όπως λέτε, στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο.
»Αλλά, τι να κάνουμε, εμποδίζει τη θαλάσσια επέκτασή της μια μικρή λεπτομέρεια: τα ελληνικά νησιά.
»Των οποίων η ακτογραμμή προσμετράται στο/ και είναι επίσης/ ελληνικό έδαφος με πλήρη τα δικαιώματα που αρύονται από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας για την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.
»Είμαστε θαλάσσια χώρα και από την απώτερη αρχαιότητα η πρόσβαση στη θάλασσα είναι συνθήκη ιδιαίτερα ευνοϊκή για την επέκταση της επιρροής μας.
»Και δεν σκοπεύουμε να την εκχωρήσουμε ούτε να την παζαρέψουμε, γιατί απλούστατα μας ανήκει.
»Δεν αποποιούμαστε το μέγεθος της θαλάσσιας χώρας μας γεωγραφικά και πολιτισμικά από το Αιγαίο, που είναι κυρίως ελληνικό —και όχι “Τουρκοαιγαίο” ή “Turkaegean”, όπως επιτρέψατε να κατοχυρωθεί ως διεθνές σήμα— μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο.
»Δηλαδή, δεν αποποιούμαστε την προοπτική που συναρτάται με τη θαλάσσια ηγεμονία για την αυτοτέλεια και ανάπτυξη της χώρας μας και του Ελληνισμού περιφερειακά και παγκόσμια.
»Προφανώς, αν δεν υπήρχαμε θα ήταν όλα πιο εύκολα για την “ανθρωπιστική” Τουρκία.
»Έτσι παρουσιάζει τον εαυτό της στη φετινή έκθεση της δημόσιας διπλωματίας της, που εμείς από τη μεριά μας βέβαια υποχρηματοδοτούμε ως τομέα δράσης του Υπουργείου Εξωτερικών.
»Αυτά θα τα πούμε και στη σχετική συζήτηση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΞ την ερχόμενη εβδομάδα.
»Έτσι, ερχόμαστε στο Κυπριακό, που επιδιώκετε να διαχωρίσετε από τα Ελληνοτουρκικά διά της “λύσεως” που μπορεί να καταφέρει η Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ οι πολίτες της δικαιούνται να απολαμβάνουν τα δικαιώματα και του ευρωπαϊκού δικαίου.
»Η Κυπριακή Δημοκρατία, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, έχει ανάγκη την Ελλάδα να βάζει πιο ψηλά τον πήχη στους εταίρους.
»Δεν μπορεί να αμύνεται μόνη της σε όλα τα επίπεδα, ούτε να επαφίεται στην ευκαιριακή στήριξη των μεγάλων δυνάμεων.
»Το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα πρέπει να επαναφερθεί, γιατί μέχρι τη λευτεριά και τη δικαιοκρατική αποκατάσταση, η Ελλάδα παραμένει εγγυήτρια δύναμη.
»Και μόνο αν περπατήσει κανείς στη γραμμή αντιπαράταξης μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει στ’ αλήθεια τουρκική απειλή, υλοποιημένη και ζώσα.
»Από την άλλη μεριά, η Ευρωπαϊκή Ένωση αδυνατεί να συγκροτήσει και να ασκήσει μια πραγματικά Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Άμυνας, όπως καλά γνωρίζουμε η Ελλάδα και η Κύπρος στο πετσί μας και ευρισκόμενοι πλησίον της καμπύλης Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής, σε μια περιοχή πλέον ασταθή.
»Η δε θεσμική συγκρότηση της ΚΕΠΠΑ και της ΚΠΑΑ δεν μας παρέχει εχέγγυα ως προς την τελική μορφή που θα λάβει, αλλά ούτε αν και πώς θα προσεγγίζει την Τουρκία, αν δεν είμαστε διαρκώς άγρυπνοι, ισότιμοι και ενεργητικοί εταίροι σε αυτήν τη διαμόρφωση της θέσμισης, με ανυποχώρητες κόκκινες γραμμές και παράλληλα διεκδικώντας και απορροφώντας σταθερά ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις για ανάπτυξη και συμπαραγωγή οπλικών συστημάτων με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, όπως και παροχή στρατιωτικού υλικού τώρα που είμαστε υπό απειλή, όχι αργότερα.
»Δεδομένης, λοιπόν, της Εξωτερικής Πολιτικής που ακολουθείτε, αυτής που ευαγγελίζεστε, τάχα των “ήρεμων νερών” -και μετά στην πράξη εδώ στη Βουλή αλλάζετε το δόγμα- δεν βλέπουμε άλλη άμυνα από αυτή που συνεπάγονται οι αμυντικοί εξοπλισμοί και η προβολή ισχύος —Γιατί ό,τι χάνεται με πόλεμο, δεν κερδίζεται πίσωμε διπλωματία.
»Με το εφαρμοσμένο δόγμα αποτροπής πρωτευόντως και, προφανώς, με την παρουσία και την αυταπάρνηση των ανδρών και των γυναικών του Στρατεύματος, που υπερασπίζονται την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας, στους οποίους πρέπει να δοθούν ακόμη περισσότερα κίνητρα για την ένταξη και παραμονή τους σε αυτό, όπως και να καταργηθεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.
»Έπρεπε να αδειάσουν οι στρατιωτικές σχολές για να αντιληφθείτε πόσο επιζήμια είναι για την ασφάλεια της χώρας, ενώ όπως σας είχαμε προειδοποιήσει κλείνουν τμήματα στα ακριτικά πανεπιστήμια της Θράκης και του Αιγαίου, αδειάζοντας και από πολίτες και από συντελεστές της οικονομίας.
»Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό σας, λοιπόν, πλην των αμυντικών δαπανών, που είναι αναγκαίος όρος εθνικής επιβίωσης, εφόσον όμως αξιοποιούνται με στρατηγική ευφυΐα, επιστημοσύνη και σύνεση —ιδιότητες που αναγνωρίζω στα Επιτελεία.
»Θα είμαστε εδώ να σας ελέγχουμε ότι δεν θα τα υπονομεύετε στην πράξη.
»Η Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη και πολύ βαθειά ιστορικά και πολιτισμικά, για να πεθάνει στα δικά σας χέρια ή για να παραδοθεί με συνθήκη στην Τουρκία.
Σας ευχαριστώ».