Δημοσίευμα του ενημερωτικού ιστότοπου Haber Global εφημερίδας με τίτλο: «Θα τελειώσει η πίεση προς τους Τούρκους; Ο γρίφος της Θεολογικής Σχολής» αναφέρεται στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του τουρκικού υπουργείου Παιδείας για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης όπως αυτές αποτυπώνονται στον ελληνικό Τύπο, ενώ γίνεται και σύγκριση με την κατάσταση της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Πατριαρχείου και του τουρκικού υπουργείου Παιδείας για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, όπως αποτυπώνονται στον ελληνικό Τύπο, περιγράφουν το Πατριαρχείο ως «υπερβολικά αισιόδοξο» με το πλαίσιο λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής να σχεδιάζεται υπό τη μορφή πανεπιστημιακού ιδρύματος στο οποίο θα φοιτούν μόνο «χριστιανοί» και «άνδρες» σπουδαστές, ενώ τα τμήματα της Σχολής όπως η φιλοσοφία και η τέχνη θα είναι μεικτά.
Από την άλλη πλευρά, επισημαίνεται χαρακτηριστικά, «η καταπίεση κατά της “τουρκικής” (sıc) μειονότητας στην Ελλάδα συνεχίζεται ανελλιπώς».
Στο δημοσίευμα μεταφέρονται και οι αποκλειστικές δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην ανταποκρίτρια του «Έθνους/Open», Μαρία Ζαχαράκη, σύμφωνα με τις οποίες: «Η επαναλειτουργία της σχολής είναι θέμα χρόνου», ενώ υπογραμμίζεσαι το σχόλιο του «Έθνους» σύμφωνα με το οποίο «ο Πατριάρχης ήταν υπερβολικά αισιόδοξος».
Το δημοσίευμα συνεχίζει με την εξής επισήμανση: «Μιλώντας στην ανταποκρίτρια του “Έθνους” στην Τουρκία, ο Ρωμιός Πατριάρχης του Φαναριού Βαρθολομαίος είπε ξεκάθαρα:
«”Θα ανοίξει! Γίνεται διάλογος επί συγκεκριμένων σημείων αυτή τη στιγμή”, ενώ ανέφερε επίσης:
»“Η τουρκική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη για το θέμα αυτό”».
Από την άλλη πλευρά, στην αποτίμηση στο «Έθνος», περιλαμβάνονται οι εξής πληροφορίες που προέκυψαν από τη συνάντηση με τον Πατριάρχη:
«Ο Πατριάρχης έδωσε μια αισιόδοξη εικόνα στις δηλώσεις του τόσο στην Ελλάδα όσο και πριν από λίγες ημέρες στην Κωνσταντινούπολη.
»Η αισιοδοξία του πηγάζει κατά κύριο λόγο από την επίσκεψη το καλοκαίρι του Τούρκου υπουργού Παιδείας, Yusuf Tekin, στη Χάλκη και τις συναντήσεις των εκπροσώπων του Πατριαρχείου με στελέχη του υπουργείου Παιδείας στην Άγκυρα».
Στο δημοσίευμα καταγράφεται επίσης η κάτωθι άποψη αναφορικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, η οποία αναφέρεται ως τουρκική: «καθώς συμβαίνουν αυτές οι εξελίξεις σχετικά με την Θεολογική Σχολή της Χάλκης, τα προβλήματα σχετικά με τις θρησκευτικές ελευθερίες της “τουρκικής” μειονότητας στη “Δυτική” Θράκη στην Ελλάδα συνεχίζονται.
»Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία δεν επιτρέπει την εκλογή μουφτήδων μέσω εκλογών, τοποθετεί μουφτήδες για τους Τούρκους μέσω κεντρικού διορισμού.
»Η Αστυνομία της Ξάνθης ξεκίνησε έρευνα εναντίον των “Τούρκων” που διαμαρτυρήθηκαν κατά του διορισμένου από την κυβέρνηση μουφτή στο τζαμί Çınar της Ξάνθης στις 11 Οκτωβρίου του περασμένου έτους».