Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ανοιχτή εκδήλωση για την «αντιμετώπιση της ακρίβειας» – Τρίτη 22/10 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα

Ανοιχτή εκδήλωση για την «αντιμετώπιση της ακρίβειας» – Τρίτη 22/10 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μια ανοιχτή εκδήλωση που θα επικεντρώσει όχι μόνο στη μεγάλη εικόνα της οικονομίας, που για άλλη μια φορά οδηγείται σε τοίχο από τις επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και στην καθημερινή αποτύπωση των επιλογών αυτών στην ζωή των πολιτών, διοργανώνει την Τρίτη (22/10) στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα για την Ειρήνη, τη Δικαιοσύνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Στο επίκεντρο της ημερίδας με θέμα «Αντιμετώπιση της ακρίβειας, οι προκλήσεις και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας» θα βρεθεί το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης για τη σταδιακή σύγκλιση με την ΕΕ.

Στην ομιλία του, στο κλείσιμο των εργασιών της ημερίδας, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να δώσει ιδιαίτερο βάρος στη σημερινή κατάσταση της οικονομίας, απαντώντας στο ερώτημα αν υπάρχει σύγκλιση ή διαμορφώνεται χάσμα με την Ευρώπη.

Θα αναφερθεί στις επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο της κοινωνικής πλειοψηφίας, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων, ενώ θα παρουσιάσει τη δική του πρόταση για το πώς μπορεί η Ελλάδα να υπερβεί τη σημερινή κατάσταση, να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, να αποκαταστήσει την ανάπτυξη με δικαιοσύνη, που είναι σήμερα πιο απαραίτητη από ποτέ.

Η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού, που θα κινηθεί σ’ αυτούς τους άξονες, αναμένεται να είναι μια προσέγγιση που θα φωτίζει το δρόμο για μια άλλη, εντελώς διαφορετική αντίληψη και πολιτική, από αυτή που σήμερα επικρατεί.

Και για έναν άλλο, στρατηγικό ρόλο του κράτους, στη θέση του σημερινού, δήθεν επιτελικού, κράτους.

Στο πλαίσιο της ημερίδας, οι έρευνες που θα παρουσιαστούν από το ΚΕΠΕ και την Μetron θα καταγράψουν τον αντίκτυπο των πολιτικών αυτών στην κοινωνία και στους πολίτες.

Ειδικοί επιστήμονες θα αναλύσουν και θα εξηγήσουν γιατί η ακρίβεια στην χώρα μας έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και ποιες λύσεις μπορούν να αντιστρέψουν την κατάσταση, ιδιαίτερα στον χώρο της ενέργειας και της στέγασης.

Επιπλέον 4 υπουργοί από τρεις διαφορετικές κυβερνητικές περιόδους (Κυβέρνηση Τσίπρα, Παπανδρέου, Σημίτη) θα δώσουν το δικό τους στίγμα για την σημερινή κατάσταση, αλλά και το πού θα πρέπει να πάμε.

Συγκεκριμένα, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος θα ανοίξει την ημερίδα, θα αναφερθεί στις προκλήσεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Ο Γιώργος Ιωαννίδης θα παρουσιάσει έρευνα του ΚΕΠΕ με θέμα «Εκτίμηση Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τα νοικοκυριά βάσει του εισοδήματός τους».

Παράλληλα, ο Στράτος Φαναράς και ο Γιάννης Μπαλαμπανίδης θα παρουσιάσουν έρευνα της Metron Αnalysis με θέμα «Ακρίβεια και κόστος ζωής».

Ειδικοί από τον τομέα της ενεργειακής πολιτικής (Επιστήμη Οικονομοπούλου, Δικηγόρος – Clifford Chance) και της στεγαστικής πολιτικής (Θωμάς Μαλούτας Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και Μαρία Καραγιάννη– Προγράμματα Στέγασης Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης) όπως και ο Δ/ντής του Ινστιτούτου ΕΝΑ Τάκης Κορκολής, θα αναφερθούν στη σημασία που έχει η αντιμετώπιση της ακρίβειας και των ανισοτήτων με την προώθηση πολιτικών που προασπίζουν τα δημόσια αγαθά και υπηρεσίες, εξασφαλίζοντας παράλληλα όρους υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά απέναντι σε πρακτικές καρτέλ.

Στη δεύτερη ενότητα της εκδήλωσης θα συζητήσουν τρεις πρώην υπουργοί Οικονομίας προοδευτικών κυβερνήσεων, που θα καταθέσουν τις προτάσεις τους για την σύγκλιση με την ΕΕ, την αντιμετώπιση της κρίσης ακρίβειας και την βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Στη συζήτηση θα παρέμβει η υποψήφια πρωθυπουργός του Νέου Λαϊκού Μετώπου, Lucie Castets, που θα μεταφέρει την εμπειρία από την Γαλλία και θα αναφερθεί στις προοπτικές που έχει η ανάπτυξη ενός κυβερνητικού προγράμματος στην Ευρώπη, σήμερα, που να ενώνει τις προοδευτικές δυνάμεις.

Η εκδήλωση θα κλείσει με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας:

«Αντιμετώπιση της ακρίβειας, οι προκλήσεις και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας»

Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2024 Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

16.30 Προσέλευση

17.15 Έναρξη εκδήλωσης

Συντονιστές: Αντώνης Αντζολέτος, Αρχισυντάκτης πολιτικού ρεπορτάζ «ΣΚΑΙ», Δημοσιογράφος «η Καθημερινή»

Κατερίνα Τσαμούρη, Δημοσιογράφος Star TV- Παραπολιτικά

17.15 Εισαγωγική Ομιλία Γιώργος Χουλιαράκης, υπουργός Οικονομικών 2015-2019

17.30- 19.00 1η θεματική ενότητα

«Συμπεράσματα και προτάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας»

Παρουσίαση Έρευνας ΚΕΠΕ, Γιώργος Ιωαννίδης

Παρουσίαση Έρευνας της Metron Analysis, Στράτος Φαναράς / Γιάννης Μπαλαμπανίδης

Παρεμβαίνουν:

Επιστήμη Οικονομοπούλου, Clifford Chance, Δικηγόρος – εξειδίκευση δίκαιο της ενέργειας και ανταγωνισμός

Θωμάς Μαλούτας, Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Γεωγραφίας Χαροκόπειου Πανεπιστημίου

Μαρία Καραγιάννη, Συντονίστρια Προγραμμάτων Στέγασης Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης Α.Ε.-Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Τάκης Κορκολής, Διευθυντής Ινστιτούτου ΕΝΑ

19.00-20.00 2η θεματική ενότητα

«Προκλήσεις και προοπτικές της ελληνικής οικονομίας»

Παρεμβαίνουν:

Νίκος Χριστοδουλάκης, υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών 2001-2004

Λούκα Κατσέλη, υπουργός Οικονομίας/υπουργός Εργασίας 2009-2011

Γιάννης Δραγασάκης, Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης/ Υπουργός Οικονομίας 2015-2019

Παρέμβαση από την υποψήφια πρωθυπουργό Νέου Λαϊκού Μετώπου Γαλλίας, Lucie Castets

20.15: Ομιλία Αλέξης Τσίπρας

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μέρα νύχτα τους φταίει ο Τσίπρας που δεν ασχολείται – Εμμονή ή κόμπλεξ;

Αλ. Τσίπρας: «…ό,τι μπορούμε για να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα και ταυτόχρονα να σταθούμε ενάντια στον εθνικισμό και την εθνική περιχαράκωση»

Στις 22/10 νέα εκδήλωση του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα με θέμα την ακρίβεια και την ελληνική οικονομία

Σύσκεψη για τα Δυτ. Βαλκάνια στο Βελιγράδι υπό την προεδρία του Αλ. Τσίπρα – Συνάντηση με τον Σέρβο πρωθυπουργό

Δημοσκόπηση: Μόλις στο 24% η ΝΔ – Οι πολίτες θέλουν συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι πόλεμοι του Ισραήλ και µια «νέα τάξη» στο Λεβάντε
Υπάρχει µια µεγάλη περίοδος µετά το τέλος του Ψυχρού Πολέµου και την απορρύθµιση της Ρωσίας...