Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ντόρα Μπακογιάννη: Στρατηγική υποχρέωση Ελλάδας-Τουρκίας η επίλυση της διαφοράς για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ

Ντόρα Μπακογιάννη: Στρατηγική υποχρέωση Ελλάδας-Τουρκίας η επίλυση της διαφοράς για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εργασίες της Υποεπιτροπής για τις Διατλαντικές Σχέσεις, της Πολιτικής Επιτροπής, και της Υποεπιτροπής για την Ανθεκτικότητα και την Πολιτική Ασφάλεια, της Επιτροπής Δημοκρατίας και Ασφάλειας, της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης (Κ.Σ.) του ΝΑΤΟ, που έλαβαν χώρα στην Αθήνα στις 14 Οκτωβρίου και στα Χανιά στις 15 και 16 Οκτωβρίου 2024.

Κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης στα Χανιά, τα μέλη των δύο υποεπιτροπών των χωρών μελών της Κ.Σ. του ΝΑΤΟ, τα προεδρεία της Πολιτικής Επιτροπής και της Επιτροπής Δημοκρατίας και Ασφάλειας, καθώς και το προεδρείο της Κ.Σ., μετέβησαν στο Ναύσταθμο Κρήτης στη Σούδα, όπου παρακολούθησαν ομιλία της προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας της Βουλής των Ελλήνων, κ. Ντόρας Μπακογιάννη.

Στην ομιλία της η κ. Μπακογιάννη ανέλυσε τις τρέχουσες ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή και αναφέρθηκε στο ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, στη σημασία της Νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, καθώς και στις σχέσεις Ελλάδας–Τουρκίας επισημαίνοντας τα εξής:

«Ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και γείτονες σε μια περιοχή γεμάτη προκλήσεις, πιστεύω ότι οι χώρες μας έχουν τόσο ηθική όσο και στρατηγική υποχρέωση να επιλύσουν τη μοναδική μας διαφορά, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και να αφήσουν τις παλαιές διαφορές στο παρελθόν».

Στη συνέχεια ενημερώθηκαν από αρμόδιους αξιωματούχους για το έργο και τις επιχειρησιακές δραστηριότητες του Ναυστάθμου Κρήτης στη Σούδα, του Επιχειρησιακού Κέντρου Ναυτικής Εκπαίδευσης ΝΑΤΟ, της Αεροπορικής Βάσης Αντιπυραυλικής Άμυνας ΝΑΤΟ και της Ναυτικής Βάσης των ΗΠΑ και ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις.

Όπως τονίσθηκε στις ομιλίες, το στρατιωτικό σύμπλεγμα της Σούδας αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές στρατιωτικές υποδομές της Ελλάδας και προσθέτει μεγάλη γεωστρατηγική αξία στη χώρα για τη Δύση, αφού στη βάση ελλιμενίζονται και ανεφοδιάζονται κάθε χρόνο εκατοντάδες συμμαχικά πλοία, συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικού 6ου Στόλου, ενώ επίσης εκπαιδεύονται στρατιωτικοί της Συμμαχίας.

Ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κ.Σ. του ΝΑΤΟ κ. Καιρίδης, απευθυνόμενος στους συναδέλφους του κοινοβουλευτικούς, τόνισε:

«Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ που επηρεάζεται από και ενδιαφέρεται τόσο για το ανατολικό (στην Ουκρανία), όσο και για το νότιο (στη Μέση Ανατολή) μέτωπο και γι’ αυτό έχει μια ολιστική κατανόηση των σημερινών προκλήσεων και κινδύνων ασφαλείας».

Αναφέρθηκε επίσης στην πολύ μεγάλη συμβολή της Σούδας στον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό της Συμμαχίας.

Η κ. Βολουδάκη σε παρέμβασή της αναφέρθηκε στις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις και στο σημαντικό ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν ΝΑΤΟ και Ελλάδα, σε ό,τι αφορά την άμυνα της χώρας και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου.

Κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψης στα Χανιά, τα μέλη των υποεπιτροπών ενημερώθηκαν από αξιωματούχους του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής για το έργο και τις επιχειρησιακές δραστηριότητές τους, ενώ ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Δρ. Γεώργιος Πατέρας, απηύθυνε ομιλία με θέμα τη ναυτική ασφάλεια, τους κινδύνους και τις προκλήσεις στην περιοχή, καθώς και το σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στην παγκόσμια ναυσιπλοΐα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αντώνης Σαμαράς

Αντώνης Σαμαράς: Πλήρης τουρκοποίηση της Κύπρου – «Κίνδυνος διαμελισμού του Αιγαίου και συρρίκνωσης της Ελλάδας»

ΝΑΤΟ: Μισό όχι από Ρούτε στο «σχέδιο νίκης» του Ζελένσκι

Η Ρένα Δούρου σφυροκοπά τον Γεραπετρίτη ότι «γκριζάρει» το Αιγαίο για ελληνοτουρκικό διάλογο χωρίς κόκκινες γραμμές

Ο Φιντάν έρχεται στην Αθήνα 8/11 για να ζητήσει να του δώσουμε νησιά μας

Τι έτρωγαν οι άνθρωποι πριν από 12 χιλιάδες χρόνια

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι πόλεμοι του Ισραήλ και µια «νέα τάξη» στο Λεβάντε
Υπάρχει µια µεγάλη περίοδος µετά το τέλος του Ψυχρού Πολέµου και την απορρύθµιση της Ρωσίας...