Η βρετανική «Express» σε δημοσίευμά της την 1/10 αναφέρει πως η Βόρεια Μακεδονία, για την οποία σημειώνεται πως απέστειλε πρώτη φορά αίτημα προσχώρησης στην ΕΕ πριν είκοσι χρόνια, φαίνεται ότι θα αναγκαστεί να περιμένει ακόμη περισσότερο για να ενταχθεί, εν μέσω μιας έντονης διαμάχης που ξέσπασε στο μπλοκ σχετικά με την πιθανή ένταξή της.
Η ΕΕ προσπαθεί εδώ και καιρό να επεκταθεί στα δυτικά Βαλκάνια.
Ωστόσο, τόσο Βούλγαροι όσο και Έλληνες αξιωματούχοι έχουν τις τελευταίες εβδομάδες επικρίνει τη Βόρεια Μακεδονία.
Αυτό σήμαινε ότι οι πρεσβευτές της ΕΕ δεν μπόρεσαν την περασμένη εβδομάδα να εγκρίνουν την έναρξη του επόμενου κεφαλαίου των εντατικών συνομιλιών με τα Σκόπια.
Οι εντάσεις μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας, και της Βουλγαρίας και της Ελλάδας -και οι δύο χώρες-μέλη της ΕΕ- έχουν αναζωπυρωθεί από τότε που ένα δεξιό λαϊκιστικό κόμμα ανέλαβε την εξουσία στη Βόρεια Μακεδονία.
Αξιωματούχοι στην Αθήνα έχουν καταδικάσει τη Βόρεια Μακεδονία, υποστηρίζοντας ότι η χώρα έχει ξανανοίξει μια μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών.
Οι κυβερνώντες εθνικιστές στα Σκόπια αναφέρονται επανειλημμένα δημοσίως στη χώρα ως «Μακεδονία» – παρά την αλλαγή της επίσημης ονομασίας της σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας το 2019, υπό την πίεση της Ελλάδας, σε αντάλλαγμα για την έγκριση της υποψηφιότητάς της για ένταξη στην ΕΕ.
Εν τω μεταξύ, μια διαμάχη έχει επίσης ξεσπάσει μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας.
Η Σόφια έχει απαιτήσει από τη Βόρεια Μακεδονία να συμπεριλάβει τη βουλγαρική μειονότητα στο σύνταγμά της, ενώ τα Σκόπια κατηγόρησαν τη Βουλγαρία ότι προσπαθεί να ακυρώσει μια σημαντική σιδηροδρομική διαδρομή για τη χώρα, σημειώνει το δημοσίευμα, αναφορικά με το σχεδιαζόμενο έργο του «Διαδρόμου 8» που θα συνδέει την Ιταλία με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία.
Παρά την αποτυχία της Βόρειας Μακεδονίας, η γειτονική της Αλβανία έλαβε το πράσινο φως για το επόμενο στάδιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.