Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Παραδοχή απελπισίας από τον νεο-οθωμανό Τσελίκ: Βρίσκαμε παντού τον Δένδια μπροστά μας

Παραδοχή απελπισίας από τον νεο-οθωμανό Τσελίκ: Βρίσκαμε παντού τον Δένδια μπροστά μας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Όταν ήταν ο Νίκος Δένδιας υπουργός Εξωτερικών οι Τούρκοι είχαν περιέλθει σε απελπισία.

Όλες οι προσπάθειες της Τουρκίας να σπάσει την περιφερειακή της απομόνωση δεν ευδοκιμούσαν διότι παντού έβλεπαν μπροστά τους τον Νίκο Δένδια, ο οποίος «σκληρά» και αμετακίνητα τηρούσε κι εφάρμοζε τις εθνικές γραμμές και τους εθνικούς σχεδιασμούς.

Ο Νίκος Δένδιας βαθύς γνώστης της γεωπολιτικής (του Μεγάλου Χάρτη) και των συμμαχικών μας δικτύων στην ευρύτερη περιοχή, η οποία εδώ και χιλιετίες αποτελεί τον ζωτικό μας χώρο, από Δούναβη και Παρευξείνια Γειτονιά μέχρι Ανατολική Μεσόγειο, ακτές Λεβάντε, Μεσοποταμία και Κόλπο, δεν άφηνε τον τουρκικό νεο-οθωμανισμό πουθενά να στεριώσει.

Ο Νίκος Δένδιας αναχαίτιζε με επιτυχία και ελληνική τακτική/στρατηγική τον ισλαμισμό/τζιχαντισμό, την παλινόρθωση του χαλιφάτου, λειτουργούσε ως ασφαλής συγκολλητική ουσία μεταξύ Ισραηλινών κι Αράβων, διατηρούσε την ελληνική ηγεσία ισχυρή και σεβαστή παρά τον εσωτερικό πόλεμο φθοράς που εμμονικά της κάνουν οι «φίλοι» της στέπας «εκσυγχρονιστές», διότι ο Νίκος Δένδιας γνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι μέρος των ναυτικών δυνάμεων της Δύσης.

Ο Νίκος Δένδιας τώρα είναι υπουργός Άμυνας. Ωστόσο, ο Ομέρ Τσελίκ, κορυφαίο εξαπτέρυγο του Ερντογάν, παραδέχθηκε ότι επί Νίκου Δένδια οι Τούρκοι δεν κατάφερναν να σπάσουν την απομόνωσή τους.

Κι εύλογα αναρωτιέται κανείς αν άλλαξε κάτι τον τελευταίο χρόνο στο υπουργείο Εξωτερικών χωρίς τον Νίκο Δένδια και οι Τούρκοι τώρα έχουν αναθαρρύνει;

Διαβάστε ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ: Ο Ερντογάν κάλεσε σε «ισλαμική συμμαχία» κατά του Ισραήλ – Θέλει να ορίσουν ΑΟΖ Τουρκία και Αίγυπτος εις βάρος της Ελλάδας

Στον απόηχο της συνάντησης μεταξύ Ερντογάν και Σίσι –έπειτα από 12 χρόνια– ο Ομέρ Τσελίκ επιβεβαιώνει τις ανησυχίες σε σχέση με αυτή τη συνάντηση, καθώς σε συνέντευξή του έβαλλε κατά της Ελλάδας, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο, προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το «κενό» της Τουρκίας για να προωθήσει τα δικά της συμφέροντα στη Μεσόγειο.

Διαβάστε ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ: Ο Ερντογάν κάλεσε σε «ισλαμική συμμαχία» κατά του Ισραήλ – Θέλει να ορίσουν ΑΟΖ Τουρκία και Αίγυπτος εις βάρος της Ελλάδας

«Ξέρετε το τι γινόταν στην Ελλάδα, όταν υπήρχε απόσταση στις σχέσεις μας με την Αίγυπτο, η Ελλάδα υπέγραφε μια σειρά από συμφωνίες για θέματα που αφορούσαν τη Μεσόγειο και προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί το κενό της Τουρκίας προς όφελός της, να εκμεταλλευτεί το ψυχρό κλίμα στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου προς όφελός της.

»Αλλά είναι ενδιαφέρον αυτό που είχαμε πει και εκείνη την εποχή.

»Στην πραγματικότητα, αυτό το πλαίσιο μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας ήταν κάτι που ήταν εις βάρος της Αιγύπτου», πρόσθεσε.

Παρά την εμπορική έκρηξη μεταξύ Άγκυρας και Καΐρου και το γεγονός ότι η Αίγυπτος έχει γίνει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας στην Αφρική, το πρωταρχικό κίνητρο για την Τουρκία να αναθερμάνει τις σχέσεις είναι τα συμφέροντά της για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, ανέφεραν αναλυτές στον ιστότοπο Middle East Eye.

Η Τουρκία επιδιώκει να υπογράψει μια συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων συνόρων με την Αίγυπτο στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά η Αίγυπτος επί του παρόντος παραμένει επιφυλακτική στο να αποξενώσει τους συμμάχους της στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς θεωρείται ότι συναινεί στις τουρκικές διεκδικήσεις για τα θαλάσσια σύνορά της.

Ένας από τους στόχους της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι να διασφαλίσει ότι η διαμάχη με την Ελλάδα θα παραμείνει διμερής και δεν θα μετατραπεί σε ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση, όπως φαίνεται με τη συμμαχία μεταξύ Αιγύπτου, Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στο Φόρουμ για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου η οποία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης γεωπολιτικής συμμαχίας κατά της Τουρκίας, σύμφωνα με τον Χαλίντ Φουάντ, ειδικό σε θέματα ενέργειας και γεωπολιτικό αναλυτή.

Η Αίγυπτος απέκλεισε την Τουρκία όταν ίδρυσε το φόρουμ το 2020, με αποτέλεσμα η τελευταία να προσπαθήσει να χτίσει γέφυρες με το Κάιρο για να διατηρήσει τα συμφέροντά της.

«Η Τουρκία επιδιώκει να διαλύσει αυτή τη συμμαχία και να σπάσει την απομόνωσή της στην Ανατολική Μεσόγειο, με στόχο να διατηρήσει την ιστορική σύγκρουση με την Ελλάδα ως διμερές μόνο ζήτημα», είπε ο Φουάντ στο MEE.

Διαβάστε ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ: Ο Ερντογάν κάλεσε σε «ισλαμική συμμαχία» κατά του Ισραήλ – Θέλει να ορίσουν ΑΟΖ Τουρκία και Αίγυπτος εις βάρος της Ελλάδας

Η Τουρκία έχει υπογράψει συμφωνίες θαλάσσιας οριοθέτησης με τη Λιβύη ενώ η Ελλάδα υπέγραψε παρόμοια συμφωνία με την Αίγυπτο ενισχύοντας τη θέση της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο, ακόμη και αν η Αίγυπτος υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία με την Τουρκία, δεν θα συμφωνήσει σε τίποτα που έρχεται σε αντίθεση με τη συμμαχία της με την Ελλάδα, λένε αιγυπτιακές πηγές.

«Η συμμαχία με την Ελλάδα παραμένει κεντρική στους υπολογισμούς της Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία, από την οπτική της Αιγύπτου, παρέχει δύναμη και ισορροπία στην περιφερειακή επιρροή σε σύγκριση με την Τουρκία».

Τσελίκ κατά Νίκου Δένδια

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος AKP κατήγγειλε επίσης την πολιτική της Αθήνας επί Δένδια, παρουσιάζοντας την Ελλάδα ως μια χώρα που, εν μέσω ανησυχιών και στρατηγικών αντεκδικήσεων, απλώς επιχειρούσε να ενοχλήσει την Τουρκία.

Ο Τσελίκ υπογραμμίζει ότι πιθανές συμφωνίες της Αιγύπτου με την Τουρκία θα είναι στη στρατηγική «win-win», ενώ εκείνες που έγιναν με την Ελλάδα ήταν ζημιογόνες για το Κάιρο.

«Η Αίγυπτος, κάνοντας αυτές τις συμφωνίες με την Τουρκία, έχει μεγαλύτερο πεδίο όσον αφορά αυτούς τους τομείς.

»Όταν έκανε αυτές τις συμφωνίες με την Ελλάδα, περιορίστηκε το εύρος της.

»Τώρα η δουλειά καταλαγιάζει, είναι μια σχέση “καζάν-καζάν” (win-win) τόσο για την Τουρκία όσο και για την Αίγυπτο από αυτή την άποψη.

»Εγώ μάλιστα είχα κάνει και τότε μια δήλωση, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, τότε υπήρχε ο Δένδιας κλπ., όπου επί 6 μήνες με όποιον σύναπτε σχέσεις η Τουρκία, με όποιον είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες, όποιον επισκεπτόταν αμέσως πήγαινε εκεί.

»Όλη του η δουλειά ήταν να κάνει αυτό το πράγμα».

Διαβάστε ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ: Ο Ερντογάν κάλεσε σε «ισλαμική συμμαχία» κατά του Ισραήλ – Θέλει να ορίσουν ΑΟΖ Τουρκία και Αίγυπτος εις βάρος της Ελλάδας

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αποθρασύνθηκε ο Φιντάν μετά τη συνάντηση με Γεραπετρίτη: Θέτει εκ νέου θέμα «”τουρκικής” μειονότητας στη Θράκη» και ζητά από την Ελλάδα να απέχει από προκλήσεις

Τουρκικό «τσίρκο»: Η Τουρκία δικάζει 20 φουκαράδες και καθαρίστριες για πράκτορες της Μοσάντ

Πυρά Ερντογάν κατά Μπάιντεν για τους ATACMS: «Η προσέγγιση “ας καταστραφεί ο κόσμος έπειτα από μένα” δεν οδηγεί πουθενά»

Ο ψυχασθενής Ερντογάν θέλει ο Τραμπ να αποκηρύξει Ισραήλ και Κούρδους

Αλαλούμ στο ΥΠΕΞ για τη συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...